Latheefa's Muslimah Collections

Saturday, July 23, 2011

Red Velvet Cupcakes

Pagi ni anak bundo Kirin mencuba resepi yang diperolehinya di internet. Nama lamannya tak disalin. Ternyata cupcake ini tersangatlah sedap, lembut dan gebu. Bundo kongsi di sini resepinya. Minta-minta omputih yang buat resepi ni halalkan.


 Resepi ni ditulis dalam bahasa inggeris.  Bonda malas nak translate.

ingredients:
 1 1/4 cup sifted cake flour.
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp cocoa powder
1/4 cup unsalted butter
3/4 cup granulated sugar
1 large egg
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup buttermilk
1 tbsp liquid red food coloring
1/2 tsp white distilled vinegar
1/2 tsp baking soda

 Cream cheese frosting:
227 gm cream cheese at room temperature
1/2 tsp vanilla extract
1/2 cup icing sugar, sifted
2/3 cup heavy whipping cream (double cream)



 1. Preheat oven at 180deg c.
2. In a large bowl sift together the flour, baking powder, salt and cocoa powder.
3. Beat butter until soft. Add sugar and beat until light and fluffy.  Add egg and beat until incorporated. Add vanilla extract and beat until combine.
4. Whisk buttermilk with red food coloring.
5. Mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk mixture to the butter mixture. Begin with flour.
6. In a small cup, combine baking soda to the vinegar. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter.
7. Divide the batter evenly among 12 muffin cups.
8. Bake 18 - 23 minutes.

Frosting:
-in the bowl, beat cream cheese until smooth.
-Add vanilla and icing sugar and beat until smooth
 -Gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to pipe






Bahan banyak dan arahan macam leceh je.  Tapi Kirin buat juga dengan tekun dan nampaknya berbaloi sebab sedapppppp sangat.


ibundo

16 comments:

anymz said...

fav cake se skang ni kak..selalu se buek brownies..pun sodap gak..ado kelainan sbb ado buttermilk atau kdg2 di resepi lain lotak cuko.lombap yo kek ni kan?mmg best.
kalau tgk resepi tu cam samo yo dgn resepi2 RVC yag lain.

Cik Ina Do do Cheng said...

bonda sampai hati ko tak translate tuk cik ina. kalau cik ina cilok resepi ni kira halal tak?

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ibundo..
waaah nampak cantik sungguh cupcake tu akak... tergoda tau... cantik2!! nampak sgt sedap..

~ Cik Azz ~ said...

alaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.......


apo lak takdo translet ehh...


Tengok yo laa kalau camni.. huhuhu..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Pah :)
Hawa pun dh pernah buat velvet cake mmg sedap & moist warna merah gabungan ngan cream cheese yg putih tuh so sweet Kak <3

izahdaut said...

tu diaaaaaa,,
lawa betui warne dia kak pahhhh..
siyess cantik..
sedap ye.. mmg sedap la kan kek ni.. untuk spesel2 day boleh la buat kan kan

Acik Erna said...

kak pah..kalau kak pah kato leceh tu yang maleh nak cubo tu.
saya ni tak berapo pandai..nak kono buek yang sonang dan rengkas yo.

Nuridah said...

Assalamualaikum Kak Pah,

cantiknya cupcake ini...merah anggun menawan gitu...terguder melihatnya.

kakngah said...

dah 5 bulan kak... nak mkn RV hihihi!!! sampai la ni tak dapek2 gak.. bakery kek tanjung tu xdo jual la pulak... adeh.. kono buek sndr gk la nampak eh...

ibundo said...

anim,
sampai malam ni pun lombap lai. osah sodap e.

cikina,
amek la..anak kpah pun tah amek kat siapa tah. nak bagi kredit tak tau pulak siapa.

ibundo said...

diana,
bundo sendiri pun terguda hehe..

azz,
all.. ekau tengokla botul2. Sonang yo tu.

hawa,
siapa yang dah buat memang tahulah kesedapannya kan?

izah daut,
nak tunggu hari spesial baru buat alamak hai.. laanya lagi hahaha..

ibundo said...

erna,
ekau cubo yo lah

nuridah,
Tuan rumah sendiri pun terguda haha

kakngah,
la.. ekau buek yo lah sendiri..

Kak Sam said...

Dah lama nak buat tapi tak terbuat2. Pelik betul le.

ibundo said...

kak sam
kena buat gak hiii..

Ku Tak Sempurna said...

macam susah je nak buat. boli laie sonang.

jawapan org malas

hakhakhak

waatanie said...

white distilled vinegar tu cuka biasa ke? tlg jawab k.. emel kat waatanie@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...