Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, November 6, 2014

Chocolate lasagna

Salam hari khamis. Puasa harini?

Dah lama nak buat resepi ni sejak nampak ianya selalu lalu lalang dekat ruang fb. Baru kini berkesempatan untuk membuat dan merasa. Nak bagi gred, macamana ek. Sebab kesedapan tu terletak pada citarasa masing-masing. Bagi aku, okay okay saja la.  Tak adalah sampai kempunan kalau tak dapat lagi.

Bagi mereka yang tidak dan belum mendapat resepi ni, aku turunkan di sini. Aku tak tau resepi asal dari mana.  Ada sesiapa yang tahu?
Terima kasih pada empunya resepi.



Bahan A
36 ketul oreo dikisar (ambil krim sekali)
6 sudu besar butter dicairkan

cara:
campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata.  Ketepikan.

Bahan B
200 gm cream cheese
1 cawan non dairy whipping cream
100 gm gula castor/ gula ising
2 sudu besar susu segar

cara:
- Pukul cream cheese sehingga lembut
- Masukkan gula castor atau gula ising dan pukul lagi sehingga lembut dan gebu
- Masukkan susu segar dan pukul sebati.  Ketepikan
- Di dalam bekas yanglain, pukul non dairy whipping crean hingga lembut dan kental
- Kemudian campurkan dalam adunan cream chesee tadi.  Kaup balik dan masukkan ke dalam piping bag.




Bahan C

1/4 cawan tepung jangung
1/2 cawan gula castor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate , dicincang
1 tsp esen vanila
1 sudu besar serbuk koko

Cara:
- Campurkan tepung jagung, gula dan garam ke dalam bekas
- Kemudian campurkan susu segar+santan dan kacau perlahan. Masak atas double boiler  dengan api sederhana.
- Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit)
- Tambah coklat cincang dan koko dan kacau sehingga kental.
- Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.  Kacau rata.
- Ketepikan dan sejukkan





Cara melapis:
- Masukkan sedikit biskut oreo ke dalam bekas pilihan sebagai dasar
- Kemudian picitkan adunan bahan B di atasnya.
- Lapiskan atasnya dengan chocolate coconut puding, ratakan
- Picit lagi adunan bahan B
-Taburkan dengan chocolate chips. dan parutan cokolat


Aku kata, okay okay.  Anak aku kata sedap. Ikut selera memasing lah..


ibundo

12 comments:

cheq da said...

sedapnya...

rahel said...

Salam Ibundo...ni antara dessert yang kita belum try tau...tergodanyerrr...sy ambik resepinya ya kak.Tq...mmmuah.

Ania said...

Salam kenal! Blognya enak;) Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

obat alami tradisional said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,, Jelly Gamat Gold G

lion king said...

salam..
sy nak mohon izin dr puan tuk sy try buat lasagna choco dgn menggunakan resepi puan ini..☺
Terima kasih..

agen resmi Balikpapan said...

kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!

Rizkian Adi Putra said...

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...