Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, November 6, 2014

Chocolate lasagna

Salam hari khamis. Puasa harini?

Dah lama nak buat resepi ni sejak nampak ianya selalu lalu lalang dekat ruang fb. Baru kini berkesempatan untuk membuat dan merasa. Nak bagi gred, macamana ek. Sebab kesedapan tu terletak pada citarasa masing-masing. Bagi aku, okay okay saja la.  Tak adalah sampai kempunan kalau tak dapat lagi.

Bagi mereka yang tidak dan belum mendapat resepi ni, aku turunkan di sini. Aku tak tau resepi asal dari mana.  Ada sesiapa yang tahu?
Terima kasih pada empunya resepi.



Bahan A
36 ketul oreo dikisar (ambil krim sekali)
6 sudu besar butter dicairkan

cara:
campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata.  Ketepikan.

Bahan B
200 gm cream cheese
1 cawan non dairy whipping cream
100 gm gula castor/ gula ising
2 sudu besar susu segar

cara:
- Pukul cream cheese sehingga lembut
- Masukkan gula castor atau gula ising dan pukul lagi sehingga lembut dan gebu
- Masukkan susu segar dan pukul sebati.  Ketepikan
- Di dalam bekas yanglain, pukul non dairy whipping crean hingga lembut dan kental
- Kemudian campurkan dalam adunan cream chesee tadi.  Kaup balik dan masukkan ke dalam piping bag.




Bahan C

1/4 cawan tepung jangung
1/2 cawan gula castor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate , dicincang
1 tsp esen vanila
1 sudu besar serbuk koko

Cara:
- Campurkan tepung jagung, gula dan garam ke dalam bekas
- Kemudian campurkan susu segar+santan dan kacau perlahan. Masak atas double boiler  dengan api sederhana.
- Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit)
- Tambah coklat cincang dan koko dan kacau sehingga kental.
- Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.  Kacau rata.
- Ketepikan dan sejukkan





Cara melapis:
- Masukkan sedikit biskut oreo ke dalam bekas pilihan sebagai dasar
- Kemudian picitkan adunan bahan B di atasnya.
- Lapiskan atasnya dengan chocolate coconut puding, ratakan
- Picit lagi adunan bahan B
-Taburkan dengan chocolate chips. dan parutan cokolat


Aku kata, okay okay.  Anak aku kata sedap. Ikut selera memasing lah..


ibundo

16 comments:

cheq da said...

sedapnya...

rahel said...

Salam Ibundo...ni antara dessert yang kita belum try tau...tergodanyerrr...sy ambik resepinya ya kak.Tq...mmmuah.

Ania said...

Salam kenal! Blognya enak;) Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Lets Masak said...

Assalamualaikum wrt wbt,

Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
http://letsmasak.com/register

Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


Ikhlas daripada,
Letsmasak.com

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

aji nugraha said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,,Obat Jelly Gamat Gold G

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

obat alami tradisional said...

sangat enak sekali... tar saya bikin ahh kayanya mantab nih,,,, Jelly Gamat Gold G

lion king said...

salam..
sy nak mohon izin dr puan tuk sy try buat lasagna choco dgn menggunakan resepi puan ini..☺
Terima kasih..

agen resmi Balikpapan said...

kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!

Rizkian Adi Putra said...

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/

Anonymous said...

شركة تسليك مجاري براس تنوره

sayd said...

ركن سيف لخدمات التنظيف ومكافحة الحشرات
شركة كن سيف[ تاتى لكم اليوم الموافق 5\5\2018 خدمات فى قمم الإمتياز من حيث الجودة المرتبة نحن شركة تنظيف بالاحساء تلك الشركة هى الشركة رقم 1 فى المملكة والتى دائماً ما تعتمد على تقنيات ذات رقى رفيع , تعتمد كذالكشركة مكافحة حشرات على معدات حديثة للغاية مستورده وذالك للحصول على خدمة تنظيف متقدمة كما اننا نقدم والتى هى شركة فى قائمة افضل 10 شركات فى المملكة لمكافحة الآفات المتواجدة فى الاماكن الخاصة والعامة والاراضى وهكذا نكون قد انهينا رحلتنا فى الاعلان عن افضل شركة مكافحة وتنظيف المنازل بالاحساء .

رجب البرنس said...



بسم الله الرحمن الرحيم نحن فى شركة الكمال نقوم بجميع خدمات نقل العفش والاساس بافض الطرق تحت اشراف فريق كبير مدرب على اعلى مستوى من المستويات مع الفك والتركيب
شركة نقل اثاث بالطائف
شركة نقل اثاث بجازان
شركة نقل اثاث بحائل
والسلامة عليكم ورحمة الله وبركاته



نادر جلال said...

تنظيف مسابح
نظافة مسابح
شركة تنظيف مسابح بالرياض
شركة تنظيف المسبح


السلام عليكم ومرحبا بكم جميعا.....فى بدايه كلامى احب ان ارحب بكم.....كلنا نعلم اهميه المسابح فى حياتنا لما نستخدمها من ترفيه واستمتاع
ومن ثم فنستنتج ان تنظيف المسابح شى مهم وضرورى جدا فى حياتنا من اجل الحفاظ على صحتنا والاستمتاع بها ومن ثم عليكم جميعا الاتصال والتواصل مع افضل شركه تنظيف
مسابح للتخلص من اى شوائب وعدم الاصابه بالامراض لان عندما يكون المسبح متسخ يودى لنا امراض كثيره ومنها الحاسسيه والحمه والبرص
كلنا علمنا اهميه المسابح لما تدخله علينامن ا لسرور والمرح لدى الافراد سواء الكبار او الصغار كما ان المسابح ا تعد افضل ديكور وافضل منظر جميل يمكنك اضافته الى المكان الخاص بك
حتى تبدو بمظهر جيد وراقى ونحن فى شركتنا نمكنك من الحصول على مسبح نظيف ومميز بخطوات بسيطة
وسريعه ودون عناء او تكلفه وتنظيف المسابح من الاعمال المستمرة التى يجب القيام بها بشكل اسبوعى وتقوم شركتنا دوريا بتحديث الات الخاصة
بنا وتدريب العمال على احدث الوسائل والاختبارات التى يفترض اجراءها على المسابح لتقديم الخدمة ويتم تنظيف المسبح على اكمل وجه وتميز وعن كيفية القيام باعمال تنظيف المسبح و
هى التخلص من الاتربة وتأتى هذه المرحلة فى البداية قبل وجود المياه فى حمام السباحة وتكمن مشكله وجود الاتربة بعد تصفيه المياه من حماما السباحة ويتبقى على الجدران الكثير من الاتربة
والتى تهبط على حماما السباحة بطريقة طبيعية نظرا لوجوده فى فناء المنزل او الفيلا ويمكن التخلص منها عن طريق المكنسة الكهربائية والتى تمكنا من شفط جميع التربة الموجودة فى قاع المسبح وهناك انواع من الاتربة والاتساخات تلتصق
بجدران المسبح والحل للتخلص من مثل هذه الانواع من الاوساخ هو ضغط الماء وهذا ينتج من الخراطيم التقليدية عند توصيلها بالماء والضغط عليها
من المقدمة وبهذه الطريقة يمكنك التخلص من هذه الاوساخ افضل شركة تنظيف مسابح بالرياض ايضا وهناك مواد كثيرة تستعمل لتنقيه وتنظيف المياه فى المسبح وتنظيف
جزيئات مياه المسبح وهبوط الشوائب اسفل المسبح وهو الحفاظ على المسبح خالى من الطحالب كما نوفر المعدات و الاجهزة لتنظيف المسابح ومنها اجهزة البخار له اهمية كبرى فى تنظيف
المسابح من جميع البكتريا والفطريات والاتربة وجهاز الشفط يقوم بتفريغ المسبح من الماء ثم شفط جميع الاوساخ والاتربة والاشياء الاخرى الموجودة فى قاع المسبح وعملية التعقيم
هى عبارة عن اضافة كمية من الكلور وبكميه بسيطه مع اضافة مواد اخرى خاصة بعملية تعقيم وتنظيف المسبح قبل وضع المياه فيه وعمليات التعقيم والصيانة والتنظيف والترميم للمشكلة
الموجودة داخل المسبح
ومن اهم خدماتنا فى تنظيف المسابح هى نظافة وصيانة المضخات التى توجد بالمسابح وتنظيف الاوساخ المتراكمة داخل المسبح واستخدام اجهزة حديثة لشفط وتنظيف الاوراق والاتربة من داخل
وفى نهايه كلامى السلام عليكم ...وحماكم الله من كل سوء وشر...










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...