Bundo tak tahulah tekak korang tapi tekak bundo ni lajuuuu je menelan.
bahan:
A
1bungkus serbuk agar-agar
2 cawan fresh milk
2 cawan air
3/4 cawan gula
Rebus semua bahan diatas.
B
Lapisan atas;
ambil 3/4 bahagian daripada bahan A dan campurkan degan 80g cendol yang telah ditapis airnya. Kacau dan masukkan ke dalam bekas.
C
Lapisan bawah;
1 batang cincau yang dibungkus dalam plastik
2 sudu besar tepung kastad dicampurkan dengan sedikit air
1/2 bungkus cincau dipotong dadu. Setengah lagi diblender dengan menggunakan sedikit air.
Panaskan lebihan bahan A. Masukkan tepung kastad dan cincau yang telah diblender. Masak sehingga kastad masak.
Bila lapisan bawah telah mengeras, cakar dengan garpu dan tuang bahan C.
Ada sedara datang dari melaka, dapatlah bundo hidangkan agar-agar ni. Kalau tak ada, hidang air bujang je lah. Itu pun sedara asek cakap jangan susah-susah perut kenyang lagi baru lepas makan kenduri.
ibundo
27 comments:
kaklong pun selalu buek kak...anak ghroma...kalau buek pagi potang dah abih...!
kalaau ado yang tukang makan, lagilah kito goma buek kan?
As'salam Ibundo
selamat pagi :D ct pun suka ni, sape kata tak suka. dah boleh panggil agar2 dua rasa. ada cendol dan cincau sangat sesuai dan sedap dimakan sejuk ni :D
huuiihh..akak ni,.. nak save ni kak..duo dlm satu.makan cendol raso cincau..makan cincau raso cendol..haha
salam ibundo..
aii... tergodanya...
nampak sangat menarik 2 dalam satu..
boleh di cuba ni ibundo... nampak sangat menyelerakan...
ni yg nak gi cari cendol dan cincau ni..
ni mmg menu terbaek biler panas2....sejuk anak tekak...ader lagik???
mesti sedap ni kak...ada rasa cincau pulak.biasa org letak cendol je....kalau ada masa nak cuba jugak..:)
Assalamualaikum akak...
cantiknyaaaaa... suka diana tgk.... cam nak ambil jer seketul tu... mmg cantik
mcm tak sanggup yo nak makan agar2 ni.
comel sangat!
err.. eh. klu ekao bagi, sanggup yo den makan. klu buek sendiri yg tak sanggup nak makan.
hikkksss
Kakpah..lamo dh tak makan cendol kek bustand Pilah tu...kalau pogi Juasseh ..umah anak buah tu leh toruih pogi Pilah...nampak cantik,ado cincau..dan nampak sodap..raso macam buek laa..
ct,
haah ct. simpan dalam peti ais dua tiga jam baru makan. terasa dingin kat tekak.
anim,
cubo ekau buek campur air soya pulak nim. akak ghaso kan, lagi ngam.
azlita,
wkslm.. menu berbuka untuk bulan puasa okay ni.
lady ayu,
dah habis dah hehe..
quinnie
dua dalam satu ..
diana,
wkslm.. hikhik.. nak ambil semua pun takper. Tak luak..
kts,
nanti eden buek agar-agar donat. bagi ekau makan pueh-pueh.
Noor,
Oooo.. ado anak buah kek josseh yo. Kampung kpah pun kek josseh.
Noor, pakai serbuk agar2 yang 10 gm tu.
as-salam
sedapnyer agar-agar cendol ..cantik dan menarik agar-agar cendol tu...
kak pah..kalu tak lotak cincau boleh tak..
cian ayu....kena homemade la nak makan cendol kat cini....
bila panas sedap mkn ni ... terliur plak,, aishhhh
bila panas sedap mkn ni ... terliur plak,, aishhhh
Assalamualaikum Ibundo,
Cantiknya kejadian agar2 Bundo, mesti sedapkan. Saya singgah n folo sekali ni....
2 in one ni nmpak sedap kak! blh cnp ni. :)
ady,
salam kembali.
erna,
kito yang buek dio. Kalau tak goma cincau takyah lotak. jadilah agar2 cendol
ayu,
takpe kan.. buat cendol pun senang je.
niena,
masuk dalam peti ais dulu.
watie,
wkslm. tq sebab follow. datanglah bertandang lagi.
del,
haha..
kak ghaso x sompek simpan poti ais ni dhoo !...
Ya Allah... bundo cantik sangat. Kalau saya ni mesti sayang nak makan. silap2 masuk dalam frame.
norhapipah,
haha.. iyo ko.
kak sam,
hehe.. lawak lah kau sam
Ni kok dapek makan taim poso ni, ayoo ehh.. mau tosanda dek hongeh... Mano tak ehh, dok laju yoo masuk mulut.. hehe..
'Bila lapisan bawah telah mengeras, cakar dengan garpu dan tuang bahan C'
napenye kne cakor dlu kak?
Post a Comment