Latheefa's Muslimah Collections

Tuesday, December 16, 2014

Ayam Kung Pao

Kalau tengok resepi Rasa Malaysia, banyak yang menarik.
Tengahari tadi masak ayam kung pao ni. Boleh tahanlah. Selalunya bahagian daging macam ni kalau dimasak memang gerenti tak berusik tapi bila dipotong kecil kecil laju pulak orang makan.

Nak share resepi di sini kalau ada sesiapa yang nak cuba dan cari kelainan.



3 ketul dada ayam
3 sb roasted peanut (aku taruk almond)
8 biji cili kering dipotong dua@tiga
3 sb minyak masak
5 keping hirisan nipis halia
2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai daun bawang (aku taruk daun ketumbar)

Untuk perapan:
1 sb tepung jagung
2 sb kicap
1 sk minyak bijan

Untuk sos:
1 1/2 sk kicap cair
1 sb kicap pekat
1 sk gula ( tak bubuh)
1/4 sk cuka
2 sb air
1 sk tepung jagung





Cara:
1. Hiris ayam potongan cube atau  memanjang, cuci dan toskan kering. Perap dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. Campurkan bahan sos dalam mangkuk dan ketepikan.
3. Panaskan kuali dan masukkan 2 sb minyak. Goreng ayam sehingan 70% masak, angkat dan ketepikan.
4. Basuh kuali, panaskan semula dan masukkan 2 sb minyak. Masukkan halia dan bawang putih kemudian cili. Masak sehingga beraroma wangi.
5. Masukkan ayam.
6. Masukan kacang panggang. Kacau rata dan masukkan pula bahan sos.  Kacau sehingga rata.
7. Akhir sekali masukkan daun bawang atau ketumbar.




Sekian.

p/s Lately aku banyak benda yang nak dibereskan.  Aku jadi orang yang tak banyak cakap hiiii...

ibundo


Friday, December 12, 2014

Salad Bende

Salam Jumaat.
Setelah beberapa Jumaat berlalu, baru hari ini berkesempatan untuk menulis beberapa kata di sini. Was not feeling well the past few weeks. Baru dua tiga harini je bertenaga sedikit.
Just merely 3 weeks after my operation, I was down again only this time the culprit was aedes. I was warded for 5 days for dengue fever but recuperation was slow. Real slow. Aches was all over the body. Nak menulis nama pun tulisan herot berot kerana tangan menggeletar.

Well, sedikit explanation kerana lama tak update. Really miss the cooking. Really miss the picture taking but deep down inside there is a little voice asking me to hold down a little bit more.
By the way, salad ni was done two months back. Found the picture in the file and here it is....


I planted bende at the back of the kitchen. Subur dan banyak buah.  Hari hari petik buah bende and know what, we really enjoy taking it just as it is. Petik yang muda dan buat ulam.  Sedap.



 Ada juga kadang-kadang buat salad seperti ini:




SALAD BENDE
6 biji bende
4 kuntum brokoli potong separuh setiap kuntum
¼ biji capsicum dipotong dadu
½ biji bawang besar di dadu besar
5 biji tomato ceri dibelah dua
Secubit lada hitam kasar
1 sudu besar extra virgin olive oil
1 sudu besar jus lemon
10 helai daun pudina

Cara:
1.       Rebus air sehingga mendidih. Celur  bended dan brokoli sebentar. Angkat dan masukkan ke dalam air sejuk.
2.     Potong serong bende.
3.     Di dalam mangkuk, masukkan kesemua bahan dan gaul rata.
4.     Makan segera apabila siap.





Well, enjoy yourself.
Jumpa lagi kalau masa mengizinkan.

ibundo

Thursday, November 6, 2014

Chocolate lasagna

Salam hari khamis. Puasa harini?

Dah lama nak buat resepi ni sejak nampak ianya selalu lalu lalang dekat ruang fb. Baru kini berkesempatan untuk membuat dan merasa. Nak bagi gred, macamana ek. Sebab kesedapan tu terletak pada citarasa masing-masing. Bagi aku, okay okay saja la.  Tak adalah sampai kempunan kalau tak dapat lagi.

Bagi mereka yang tidak dan belum mendapat resepi ni, aku turunkan di sini. Aku tak tau resepi asal dari mana.  Ada sesiapa yang tahu?
Terima kasih pada empunya resepi.



Bahan A
36 ketul oreo dikisar (ambil krim sekali)
6 sudu besar butter dicairkan

cara:
campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata.  Ketepikan.

Bahan B
200 gm cream cheese
1 cawan non dairy whipping cream
100 gm gula castor/ gula ising
2 sudu besar susu segar

cara:
- Pukul cream cheese sehingga lembut
- Masukkan gula castor atau gula ising dan pukul lagi sehingga lembut dan gebu
- Masukkan susu segar dan pukul sebati.  Ketepikan
- Di dalam bekas yanglain, pukul non dairy whipping crean hingga lembut dan kental
- Kemudian campurkan dalam adunan cream chesee tadi.  Kaup balik dan masukkan ke dalam piping bag.




Bahan C

1/4 cawan tepung jangung
1/2 cawan gula castor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar + 1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate , dicincang
1 tsp esen vanila
1 sudu besar serbuk koko

Cara:
- Campurkan tepung jagung, gula dan garam ke dalam bekas
- Kemudian campurkan susu segar+santan dan kacau perlahan. Masak atas double boiler  dengan api sederhana.
- Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit)
- Tambah coklat cincang dan koko dan kacau sehingga kental.
- Alihkan dari api dan masukkan esen vanila.  Kacau rata.
- Ketepikan dan sejukkan





Cara melapis:
- Masukkan sedikit biskut oreo ke dalam bekas pilihan sebagai dasar
- Kemudian picitkan adunan bahan B di atasnya.
- Lapiskan atasnya dengan chocolate coconut puding, ratakan
- Picit lagi adunan bahan B
-Taburkan dengan chocolate chips. dan parutan cokolat


Aku kata, okay okay.  Anak aku kata sedap. Ikut selera memasing lah..


ibundo

Saturday, November 1, 2014

Bundo's Roast Chicken Briyani

Salam. Agak lama juga gambar sup omputih di bawah tu tak bergerak-gerak.
Lebih seminggu kot.

Ahad minggu lalu semasa parking kereta di pasar borong sri kembangan, aku bertanya hasben menu dinner untuk petang tu. Hasben jawab buat je lah apa-apa asal makan. Teringat yang aku dah lama tak masak nasi briyani, aku cadang nak masak nasi briyani untuk makan malam. So, aku beli 3 ekor ayam saiz kecil dan siap dipotong empat bahagian.

Haritu pasar borong memang agak lengang.  Banyak parking space. Tak payah nak berebut
dan bertunggu-tunggu pun. Agaknya orang masih di kampung masing-masing bercuti sempena perayaan deepavali. Aku je yang dah lama tak berbondong-bondong balik kampung macam diorang.

Pendek cerita, balik rumah sambil masak untuk lunch, sambil aku marinade ayam untuk aku panggang belah petang. Aku suka perap lama-lama biar rasa spices dia masuk sampai ke dalam. Lepastu aku masukkan je besen berisi ayam yang aku marinade tu dalam freezer. Masuk dalam freezer sebab peti ais aku dah nak termuntah dengan bermacam mendaalah.
Ye la, takdelah nak suruh ayam tu beku. Sekali sekali keluarkan kejap sambil balik-balikkan ayam.  Lepastu masukkan balik dalam freezer.

Tapi tengahari tu lepas zohor aku sakit. Pinggang aku sakit. Sakit sampai aku terpaksa pergi hospital. Dan bila sampai hospital, lepas jumpa doktor, lepas cek itu cek ini, doktor masukkan aku dalam wad. Besoknya pula doktor yang lain masukkan aku dalam bilik bedah dan keluarkan beberapa ketul batu karang dari dalam buah pinggang aku. Empat hari aku duk hospital.
Begitulah ceritanya kenapa sup omputih aku tak begerak-gerak.




Sebenarnya aku dah terlupa tentang ayam yang aku dah marinade dan dah pun beku dalam freezer. Sehinggalah anak aku bertanya ayam apa yang ada dalam besen dalam freezer tu. Baru aku teringatkan nasi briyani aku yang sepatutnya aku buat ahad lepas.
So, pagi-pagi tadi lepas subuh aku keluarkan ayam supaya dia defrost.
Tengahari, dengan pertolongan anak dan bibik, aku selesaikan tugas yang tertangguh hampir seminggu.

Bahan marinade ayam:
ekor ayam dipotong 4 (aku masak 3 ekor)
1 sudu besar halia yang telah diblender
4 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1/2 tin kecil tomato puri
2 sudu besar rempah briyani
3 sudu besar minyak zaitun
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil parsley kering
1 sudu kecil oregano

Gaul semua bahan dan perap bersama ayam. Perap sekurang-kurangnya 2 jam.
Kemudian bakar dalam oven.
Nota: Air yang dikeluarkan ayam semasa ia dibakar, enak untuk dijadikan sos.


Bahan nasi:
rangka 1 ekor ayam (kalau tak ada, bahagian tulang ayam pun okay)
500 gm beras basmathi
3 sudu besar penuh majerin/butter
1 biji bawang besar dihiris nipis
3 ulas bawang putih dihiris nipis
1 inci halia dihiris
2 sudu besar rempah briyani
1/2 tin kecil tomato puri
1 tin susu cair
1  batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

1. Rangka ayam direbus.  Air mestilah cukup untuk dibuat sup dan untuk masak nasi.
2. Panaskan majerin. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah tumis sehingga masak. Kemudian masukkan rempah briyani. Gaul sebentar dan tutup api.
3. Bersihkan beras. Masukkan tomato puri, susu cair dan bahan yang telah ditumis.
4. Tambah dengan air rebusan ayam sehingga cukup untuk memasak nasi. Masukkan garam.
5. Tanak nasi seperti biasa. Boleh tambah daun pandan atau daun ketumbar untuk menambah wangi nasi.



Salsa:
2 batang timun
1 biji bawang besar
3 biji tomato
1 sudu kecil gula
garam
1/2 biji lemon diambil jusnya

1. Timun dibuang biji dan dipotong dadu kecil
2. Tomato dibuang biji dan dipotong dadu kecil
3. Bawang didadu
4. Gaul semua bahan

Sambal:
8 biji cili api
5 batang cili besar hijau
1 biji bawang sederhana besar
1 tangkai daun ketumbar
garam secukupnya
1 sudu besar gula
1/2 biji lemon diambil jusnya

Blender semua bahan. Masukkan ke dalam mangkuk




Ayam aku tu kan..perghhh sodaappp. Agaknya sebab seminggu kena perap.  Memanglah rasanya semua masuk dalam daging dalam tulang pun.

Sekian.


Ibundo

Tuesday, October 21, 2014

Sup Keledek Omputih Style

Salam.
Semasa  jenjalan di alam maya aku terjumpa foto yang nampak sangat menarik dan aku tertarik. Ternyata ia hanya gambar semangkuk sup keledek. Tapi kesannya pada aku, aku ingin menghasilkan foto yang hampir serupa.
Lantas aku siapkan beberapa keperluan untuk menghasilkan sup keledek dengan versi aku sendiri. Aku sisihkan beberapa bahan yang tidak perlu dan tambah beberapa bahan lain sesuai dengan selera kita orang melayu.



 

Aku mendapat hasil seperti yang aku mahukan.
Aku meletakkan mangkuk sup di depan anak aku.  Dengan mulut tejuih dia geleng geleng kepala tanda taknak. Aku kata, rasalah sikit.  Dia ambil sikit dan jilat di hujung sudu.
Eee taknak ar. Macam bubur baby je.
Ahak...
Dah namanya pun sup style omputih. Mushroom soup itu pun lebih kurang tu jugak kan.




Bahan:
1 cawan keledek yang telah dipotong cube
1/2 cawan carrot yang telah dipotong cube
6 keping cendawan tiram
6 ekor udang dibuang kulit
3 cawan stok ayam (atau 1 cube stok ayam+3 cawan air)
3 sudu besar santan kotak
1 biji cili api (pilihan)
garam secukup rasa

Cara:
-Rebus keledek, carrot dengan air saja sehingga empuk
-Masukkan cili api, udang dan cendawan tiram
-Masukkan santan dan sedikit garam
-Padamkan api, masukkan bahan ke dalam blender dan blender halus. (boleh juga tinggalkan beberapa ketul kiub keledek di dalam periuk)  Hati-hati kerana ia masih panas.
-Masukkan kembali bahan blender ke dalam periuk.  Jerang semula sehingga mendidih. Padamkan api.
-Semasa menghidang, taburkan dengan sedikit kacang (tak kesahlah kacang apa) dan daun bawang/sup.






Siapa yang nak berdiet tu elok juga makan sup macam ni.  Kenyang dan berkhasiat.

ibundo


Monday, October 20, 2014

Puff mudah le sangat

Salam.
Bangun tidur pagi semalam dah pasang angan-angan nak buat cheese cake. Ada resepi ciskek yang macam dah jadi viral kat fb. Nak jugak cuba nak tau kesedapannya tahap mana.
Tapi habis breakfast, selongkar peti ais cari creamcheese aku entah ke mana. Habis semua benda dalam peti ais aku keluarkan. Tak jumpa.  Pandangan dari sudut positifnya, kemaslah nampaknya
peti ais aku jadinya.

Tanya bibik, dia tanya aku balik.. krimcis tu apa buk. Aku explain gitu gini.
Dia tanya lagi.. tauhu ke.
Sudahnya aku give up. Decided buat puff sajalah sebab hari sebelumnya aku ada beli puff pastry.
Bukak freezer nak ambil pastry, aku ternampak ceamcheese aku enak je tertonggok di situ.
Sambil keluarkan creamcheese yang dah jadi air batu, aku terbebel-bebel menyalahkan orang yang meletakannya di situ dan bibik aku  mandang terkebil-kebil untuk memahamkan apa yang aku cakap.
Argh...




Puff pastry jenama kawan aku beli ni. Beli pack kecik isinya rupa-rupanya hanya 10 keping. Jadi, dapatlah 10 bijik je. Sepuluh bijik tu ibarat pejam mata sekelip, bukak balik dah licin pinggan. So, kalau famili besar, dan kena hari cuti hujung minggu, pastikan buat banyak banyak.




 Bahan untuk inti:
8 batang jejari ketam
1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 tangkai daun ketumbar
2 sudu besar cheezy mayonis
sedikit garam
sedikit parsley kering
1 biji telur




 Cara:
1. Jejari ketam dipotong pendek
2. Bawang didadu kecil
3. Tomato dibuang isi dan dadu kecil
4. Daun ketumbar dipotong pendek
5. Masukkan kesemuanya ke alam mangkuk,  gaul bersama cheezy mayonis dan garam.
6. Ambil sekeping pastry, letak inti di tengah, tabur sedikit parsley dan lekatkan hujung pastry yang bertentangan.
7. Telur dipukul dan sapukan ke atas pastry.
8. Bakar.



Sekian. Nak cuba, cubalah. Kena cari cheezy mayo tu dulu. Mayo yu yang buat inti tu sedap.

ibundo

Thursday, October 16, 2014

Buang toksik

Siapa yang taknak buang toksik dalam badan. Semua orang nak.  Cuma yang tak waras saja yang tak endah. Almaklum sajalah, dengan umur yang macam ni macam-macam benda yang dah tersangkut dalam setiap ruang dalam bahagian dalaman anggota ni.
(Membuat aku teringat yang sinki aku petang tadi aliran air keluar agak tersekat-sekat.  Mesti ada lemak dan sisa makanan yang dah menyumbat saluran batang paip. No..no..no.. panggil plumber kat sini dah seratus ringgit. Aku buat sendiri saja.  Insyaallah tau.)

See, saluran paip tersumbat kita kena lancarkan perjalanannya balik. Kalau boleh dengan kos yang paling minima. Tak payah keluar ratus-ratus.
Saluran darah tersumbat?
Urat temurat yang tersumbat?
Be careful... cegah sebelum parah adalah lebih baik.



Ada kawan mengesyorkan apple cider dengan honey.
Aku buat.
Pagi-pagi semasa perut kosong aku bancuh segelas air dengan satu sudu besar apple cider dengan 1 sudu besar madu. Tak boleh guna sudu besi.  Mesti guna sudu plastik atau kaca. Apa hujahnya kenapa tidak boleh, tidak pula aku bertanya. Aku percaya kesannya akan berkurangan.
Petang sebelum aku dinner aku minum lagi satu gelas air campur apple cider dan madu.
Sudah dua bulan aku amalkan.
Kesannya?
Nak kata sakit sendi aku berkurangan, ia macam tu jugak. Nak kata letih letih aku hilang, ia masih ada. Cuma yang aku perasan nature's call aku pagi pagi tersangat mudah.  Tak adalah payah duduk termenung lama-lama.
Dan dua kali doktor memeriksa tekanan darah aku dalam masa dua bulan ni, bacaannya 120/80. Muahh... teramatlah cantik.




Masalahnya kita ni, masyarakat kita lah, sukaaa sangat benda yang manis-manis. Air nak yang manis. Kuih suka yang manis. Kadang-kadang masak lauk pauk pun tambah gula begitu punya bersudu sudu sampai terasa sangat kemanisannya.
Kalau dah sakit, takde manisnya lagi hidup kita ni.
Bukan tak boleh. Boleh. Tapi biarlah moderate.
Aku pun tau yang tekak kita ni suka benar benar nak rasa yang sedap-sedap. Kalau dah tawau habau mana ada sedapnya ye tak. Mmm..kena pandai kotrol la.

Macam air ni. 
Lemon memang dah terkenal dengan khasiatnya. Bila kena gaya, air lemon ni bukan saja boleh menghilangkan dahaga, malah boleh mempunyai daya kesan pada kesihatan kita juga.
Jom buat lagi bersama bundo..

1. Lemon-pudina-green tea

I mug besar air
1 uncang  teh hijau
1 biji lemon
beberapa helai daun pudina

1. Teh  hijau direndam dengan sedikit air panas. Masukkan teh hijau ke dalam mug dan ditambah air kosong sehingga 3/4 mug.
2. Potong melintang 1/2 lemon.  Perah 1/2 ke dalam air. Setengah lagi dihiris nipis dan masukkan ke dalam mug.
3. Masukkan daun pudina.  Kacau rata.
nota: kalau ingin rasa sedikit manis, bubuh 1 sudu kecil madu ke dalam air.




2. Lemon-peach pudina

1 mug air
1 1/2 biji buah peach
1/2 biji lemon
Beberapa helai daun pudina

1. Blender satu biji buah peach dengan air
2. Hiris nipis separuh  peach
3. Masukkan air peach yang telah diblender ke dalam mug.
4. Masukkan jus lemon daripada 1/2 biji lemon
5. Tambah dengan hirisan peach dan daun pudina.
6. kacau rata.



Minuman ini boleh diambil segera atau simpan dalam peti ais sejam dua untuk mendapatkan rasa sejuk dan segar apabila kita meneguknya.



Sekian.

ibundo


Monday, October 13, 2014

Daging Salai Lomak Nisemilan

Salam.
Zaman kanak-kanak aku adalah zaman dapur kayu, teropong buluh. Dapur mak aku dibuat daripada bata yang bersimin ala-ala table top yang menempatkan dua tungku dapur. Di sebelah bawah ada ruang yang ditinggal kosong untuk emak aku meletakkan kayu yang telah dipotong-potong buat umpan api. Di sebelah tepi tungku ada bakul kecil tempat letaknya getah segerap atau getah tayar basikal sebagai bahan untuk mempercepatkan proses pembakaran.
Masih aku ingat, setiap kali emak menyalakan api, emak akan menggunakan batang buluh yang telah dipotong pendek untuk meniup bara api supaya api cepat marak. Setiap kali itu juga aku lihat ada debu berterbangan. Nenek aku panggil ia teropong buluh. Emak aku panggil teropong buluh. Aku panggil teropong buluh sebab dari aku kecil itulah yang disebut-sebut.



 Di sebelah atas tungku dapur tergantung para dari dawai berjaring. Di situlah emak meletak ikan, daging atau ayam yang di salai.  Zaman kecil aku bukan zaman petik tepi tengah menyala.  Aku orang kampung. Tak ada api letrik.  Yang ada cuma pelita dan lampu gas untuk menerangi malam. 
Tak ada tv. Peti ais jauh sekali. Oleh itu cara menyimpan makanan adalah dengan cara menyalai. Bila dapat ikan sawah berbaldi, emak masak cili api dan selebihnya di salai. Bila abah beli daging dan tidak kesemuanya dimasak, emak akan menyalainya dan biar terus di asap di para atas tungku dapur.
Makanan yang disalai berbau wangi apabila dimasak.



Semalam Rosemah masterchef datang ke rumah aku. Orang sekampung. Dia sekarang ada membuat bisnes daging salai. Aku memesan beberapa bungkus dan dia datang sendiri ke rumah aku membuat delivery. So, apa yang sebenarnya yang aku nak cerita ni ialah, aku masak daging salai lomak cili api tapi kenangan aku pada masa lalu membuat aku ter off track sikit.
Tell u what, daging salai ni memang power betul. Bau dia power.  Rasa lagi power. Bila makan boleh jilat jilat jari.



Nak bagi sedap, kuah kena pekat.  Cili kena terasa pedas. Asam terasa. Garam apatah lagi.  pendek kata semua kena belen. Kalau ada asam belimbing buluh ganti asam keping lagi lah perghhh..

Okay,
250 gm daging salai
1/2 kilo santan
1 cawan air
20 biji cili api ditumbuk halus
2 inci kunyit hidup ditumbuk  halus
3 ulas bawang putih dititik
4 batang serai dititik
1 inci lengkuas dititik
2 keping asam keping
2 biji kentang 
garam secukupnya

Masukkan kesemua bahan selain asam keping, kentang dan santan ke dalam periuk. Rebus sehingga air hampir kering. Masukkan santan dan kentang.  Bila kentang empuk, masukkan pula asam keping.
Masak sehingga kuah pekat.



Sodapppppppp...
Sekian.

ibundo



Tuesday, September 30, 2014

Ayam Goreng Oats

Salam.
Jumpa lagi.
Sekejap ada sekejap hilang.
Seperti juga mood masak yang sekejap ada sekejap tak ada.

Harini teragak nak mengangkat kamera untuk menangkap hasil di dapur.  Lama mendalah tu terperosok saja. Skill pun dah makin merosot nampaknya. Sama merosotnya skill masak..err..



Untuk masakan ini, resepinya:

1/2 ekor ayam dipotong kecil
(gaul dengan garam dan kunyit)
2 sudu besar penuh mentega
10 helai daun limau purut dihiris hiris
10 biji cili api dipotong (lebihkan kalau mahu pedas)
2 batang serai ambil bahagian yang lembut, dihiris nipis
1 cawan oats (tambah kalau mahu lebih)



Cara:
-Panaskan minyak.  Goreng ayam, angkat dan toskan minyaknya.
-Panaskan mentega.  Masukkan daun limau purut, serai dan cili api.  Goreng sehingga layu dan naik bau.
-Masukkan pula oats. Goreng sehingga kekuningan dan oats rangup.
-Masukkan ayam goreng tadi. Gaul rata sekejap dan padamkan api.




Resepi ni lebih kurang macam udang nestum.  Yang beza cuma dibubuh daun limau purut dan hirisan serai. Harum semerbak bau daun limau semasa ia digoreng.
Sedap jugaklah. Memang sedap pun.  cubalah.



Sekian.  Tak taulah untuk berapa lama  gambar ni akan tersadai di sini hiii...

ibundo

Wednesday, August 20, 2014

Ayam lemak briyani

Salam.
Selamat hariraya idulfitri yang masih lagi berbaki beberapa hari.
Selamat berpuasa sunat Syawal bagi mereka yang masih menyelesaikan puasa sunat.
Rasanya masih ramai juga yang sibuk dengan rumah terbuka dan kenduri kahwin yang datang silih berganti pada hujung minggu.

Resepi ayam lemak briyani.
(Ketika menulis ini, aku teringatkan ayam kampung yang emak bela semasa hayatnya.  Ketika itu mak masih sihat. Nasi lebihan, hampas kelapa mak tabur di depan reban ayam dan bertebaranlah ayam ayam itu berlari mendapatkan emak dan mematuk-matuk makanan yang bertabur di atas tanah. Ada kalanya kaki mak dipatuk dan emak menjerit geli.
Sekiranya aku anak beranak pulang ke kampung, sudah pasti dua tiga ekor ayam tumbang disembelih abah. Masak ayam cili api emak adalah yang terbaik di alam maya ini.
Betapa aku rindukan emak......)


Okay....terbawa-bawa sebentar dek emosi.

Bahan:
1 ekor ayam
1 kotak santan kara (atau santan sebiji kelapa)
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 cm halia diketuk
1 cm lengkuas diketuk
2 batang serai diketuk
3 sudu besar pes cili kering (gaul dengan sedikit air dan jadikan pes)
8 biji cili api ditumbuk halus
2 sudu besar rempah briyani
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping





Panaskan sedikit minyak.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan pes cili kering dan cili api. Biarkan betul-betul masak.
Masukkan halia, lengkuas dan serai. Gaul sebentar.
Letak pes rempah briyani dan kunyit.  Gaul rata.
Masukkan ayam dan biar air ayam kering.
Masukkan santan, garam dan asam.






Sekian. Tulis pendek je sebab masih dalam mood raya..hihi..

ibundo




Wednesday, July 23, 2014

Mee Kari Bakso Jumbo Bundo Style

Hati masih terkesan dengan kejadian yang menimpa mh17. Hiba yang berpaut belum terungkai. Bertambah-tambah hiba melihat saudara kita dibedil hari demi hari di Gaza. Anak-anak yang tidak berdosa bergelimpangan akibat kegilaan zionis. Sedihnya.. Itu sajalah senjata kita disamping doa-doa yang tidak berkesudahan kita untuk mereka. Sedangkan ketua-ketua negara besar dan gah cuma memerhati dan tidak kurang yang bertepuk tangan melihat umat islam yang dianggap terrorist diganyang sebegitu rupa. Marilah kita terus berdoa.  Berdoa disepanjang ramadhan yang masih lagi berbaki.

Agak beberapa kali juga aku cuba membuat posting baru tetapi kesedihan itu membuatkan aku tidak sanggup untuk menulis.  Tambah tambah lagi menulis tentang keriangan kita menghadap makanan dan bersiap-siap untuk menemui idulfitri tidak lama lagi. Sedangkan mereka? Pastinya keluarga nahas mh17 akan menyambut idulfitri dengan tawar. Mereka yang diGaza sudah tentu pula bermakankan peluru dan darah manusia. Bilalah akan hilangnya kerakusan manusia.




Mee kari bundo style ditambah dengan bakso jumbo.  Ada telur rebus tapi terlupa diletakkan dalam mangkuk semasa difoto.

Bahan:
2 bungkus mee kuning
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
3 biji buah keras
4 biji cili merah
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
(Bahan di atas kecuali mee, diblender halus) Cili merah boleh diganti dengan pes cili kering sepedas mana anda mahukan.
1 bungkus bakso jumbo
beberapa ketul daging ayam dipotong kecil
4 sudu besar kari daging
4 biji kentang saiz besar direbus empuk dan diblender
1 kotak santan

Bahan hiasan:
Sawi direbus
Tauge di celur
Tahu digoreng dan dihiris
Telur direbus
Bawang goreng
Cili merah dipotong





-Panaskan minyak dan tumis bahan blender sampai berbau wangi
-Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air
-Masukkan ayam, gaul sehingga air ayam kering.
-Tambah santan. Bila mendidih, masukkan kentang blender, garam, sesudu stok ayam. Kalau suka taruk gula, bubuhlah gula sikit.
-Bila mendidih lagi sekali, masukkan bakso jumbo.
-Done.



Sekian.  Rasanya memanglah berbeza daripada mee kari biasa.  Dah namanya pun bundo style kan..

ibundo


Thursday, July 17, 2014

Sotong Sumbek Percik

Dah buat kue raya?
Kalau jumpa kawan mesti diorang tanya dah buat kue raya ke belum. Tak ada pulak yang menanya dah qatam quran ke belum. Hmmm..
Aku tak buat kue raya. Malas. Nanti dah penghujung-penghujung puasa aku pergi la tunjuk tunjuk je kat kedai. Beli cookies dalam dua tiga jenis. Lebihnya beli kerepek dan kacang-kacang je. Itu yang laku.

Bagaimana anda.
Alhamdulillah atas rezki yang melimpah ruah untuk sahabat yang berniaga kue raya. Ada sedara yang mengeluh barang bahan yang naik harga. Betul ke.  Aku dalam bulan ramadhan ni tak ada sekali pun ke kedai yummy yang menjual bahan kek/cookies tu. Sebabnya yang pertama, memang aku tak ada benda nak cari di situ. Kedua, kedai penuh sesak dengan orang.  Nak cari tempat parking pun susah. So, aku tumpukan pada masak untuk berbuka je lah dan sekali sekali buat kuih tradisional sebagai pemanis mulut semasa berbuka.



Sotong sumbek ni cakap orang nisemlan.  Orang kelumpo cakap sotong sumbat. Aku kekalkan keaslian bahasa ibundoku hiii..

Bahan:
4 ekor sotong
Beberapa batang kacang buncis potong panjang

Bahan inti:
2 biji kentang dipotong dadu
10 ekor udang dihiris halus
2 ketul dada ayam dipotong dadu
1 labu bawang besar dipotong dadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 batang daun sup dihiris halus
1 batang daun saderi dihiris halus
2  biji lada merah besar didadu halus
1 sudu besar rempah kari
garam secukup rasa


1. Tumis bawang merah dan putih
2. Tambah rempah kari.  Gaul rata.
3. Masukkan kentang dan ayam. Masak sehingga kentang empuk.  Tambah sedikit air.
4. Akhir sekali masukkan udang, cili, daun bawang, daun saderi. Jangan lupa garam.
5. Ketepikan biar sejuk





Bahan kuah:
2 cm lengkuas
2 cm halia
2 batang serai
3 biji buah keras
2 biji bawang besar yang sederhana
3 ulas bawang putih
4 biji cili merah
5 biji cili api
* Blender semua bahan di atas
1 kotak santan
1 kiub serbuk ikan bilis
Beberapa helai daun limau purut dibuang tulangnya
1 keping asam keping

1. Sumbat sotong dengan bahan inti. Masukkan kepala sotong dan cucuk dengan toothpick.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak.  Tumis bahan kisar sehingga masak.
3. Masukkan santan, kiub ikan bilis dan daun limau.
4. Masak sehingga kuah agak pekat. Tambah asam keping dan garam.
5. Masukkan sotong dan kacang. Masak sotong jangan terlalu lama. Nanti overcook dan sotong jadi liat.





Sekian.
Selamat berpikir pikir apa yang hendak dimasak untuk berbuka petang ni.
Aku rasa macam nak buat mee kari je.

ibundo


Tuesday, July 15, 2014

Nasi Pandan goreng Tomyam

Sambung cerita semalam.
Hari sebelumnya aku buat nasi pandan.  Nasi yang berlebih tak habis dimakan aku simpan dalam freezer. Jadi, keesokan harinya aku keluarkan nasi pandan tersebut dan aku goreng sebagai dish tambahan.
Rupanya nasi pandan ini bila digoreng tomyam rasanya boleh tahan pergh!!!
Nak buat nasi pandan,
aku guna beras basmathi.
Aku panaskan majerin, tumis bawang putih bawang merah dan rempah 4 sekawan secukupnya.
Masukkan beras dalam rice cooker, tambah santan satu kotak, air pandan, bahan yang ditumis tadi, halia blender satu sudu besar, 2 batang serai ketuk, dan garam.




Bahan nasi goreng:
4 cawan nasi pandan
200 gm daging ayam dipotong kecil
10 ekor udang
4 biji bawang merah hiris
2 ulas bawang putih hiris
2 batang serai dihiris nipis
4 biji cili api dihiris
6 helai daun limau dihiris
beberapa btang kacang panjang dipotong serong
2 sudu besar pes tomyam
1 sudu besar jus lemon
1 cube stok ayam




( Ini air tembikai. Bila pergi kedai tengok tembikai yang dah siap terbelah dan merah pulak tu, hadei...cukup tak tahan. Beli dua slices besar.  Petang blender habis semua buat jus tembikai. kalau nak rasa pudina, bila blend tembikai tu, bubuhlah beberapa batang daun pudia. Very refreshing..)





Cara buat nasi goreng:
Panaskan sedikit minyak.
Goreng udang hingga masak dan ketepikan.
Menggunakan minyak gorengan udang, tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau.
Tambah serai hiris, cili api dan daun limau purut.
Tambah pula pes tomyam.
Masukkan ayam dan kacau masak
Masukkan kacang panjang.  Gaul.
Tambah jus lemon dan sedikit garam.
Masukkan nasi dan gaul hingga sebati dan masak.
Semasa menghidang, letak udang dan hirisan daun limau purut.
(kalau suka pedas, tambahlah bilangan cili api tu)



Sekian.
Selamat menyambut nuzul Quran.

ibundo


Monday, July 14, 2014

Terung balado

Kalau kerap mengintai dapur orang memang sah sah lah ada saja resepi yang bakal dibawak balik.
Dua tiga hari lepas aku mengintai dapur Jee Fauziah Samad. Singkap bawah tudung ternampak terung berlada yang cukup menaikkan selera. Waduhhhh... dahlah aku ni memang hantu terung berlada. Kalau makan kat restoren wong solo, terung balado tu memang wajib oder. Bersiut-siut pedas pun tetap sedap tahap gaban bak kata budak budak.

Resepi terung balado yang aku buat sebelum ni lain daripada resepi Jee. Aku rasa yang ini lebih mengancam. Mintak maaf Jee, bundo tumpang share dengan yang lain ye.





BAHAN2NYA:

6 biji terung
cili merah dan cili api (ikut suka)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
setengah cawan udang kering (dicuci dan tos)
minyak






 CARANYA:

*Terung dibelah dua. Kemudian digoreng atau bakar setengah masak. Kalau goreng, guna sikit jer minyak. Kemudian ketepikan.
*Goreng udang kering hingga garing atau rangup guna api sederhana. Ketepikan.
*Tumbuk cili merah/cili api, bawang besar dan bawang putih.

*Tumis dalam minyak sama goreng udang tadi. Bila dah naik bau dan garing, masukkan terung. Golek2 sampai rata selama kira-kira lima minit. Pastu sebelum tutup api,  taburkan udang kering yang digoreng tadi dan gaul rata.
Bubuh sedikit saja garam sebab udang kering dah masin.



Sedap berselera masa makan.  Cubalah.

ibundo




Sunday, July 13, 2014

Sup wantan

Salam hari ahad.
Cerita cerita pasal makan dan masak-masak tak sedar harini dah nak setengah bulan kita berpuasa. Cepat benar rasanya masa berjalan. Terasa sayang nak tinggalkan bulan Ramadhan yang banyak membawa barkah ini. Tapi itulah hakikatnya. Masa akan terus berdetik dan berlalu. Kalau kita tidak menafaatkan dia maka selamanya kita berada dalam kerugian.

Seorang kawan pernah bertanya kepada aku ;
Dalam umur aku sekarang apakah perkara yang paling mahu aku lakukan...
Kata aku; Apabila aku menoleh ke belakang aku lihat banyak sangat perkara yang sepatutnya aku buat  tetapi oleh kerana kejahilan, tidak tahu, malas, tidak mahu buat, tidak berkeyakinan dan seribu lain dalih membuatkan perkara-perkara yang patut aku buat aku sisihkan begitu saja.
Sekarang, bila aku memandang ke depan, aku lihat perjalanan aku semakin pendek dan hampir sampai ke penghujung jalan.
Jadi, at this age i have to learn to choose wisely. Have to be selective of what to do. Omit yang remeh temeh dan buat perkara yang boleh menjadi penyuluh sampai ke hujung jalan.

Adik adik yang muda belia, dont ever feel that you are still too young to do good deeds. Ajal maut tidak mengira umur. Jadilah muslim sejati. Paling penting solat lima waktu jangan diabaikan kerana dialah tunjang kepada segala kebaikan.


Okay, pasal makan.
Kita buat sup wantan ya.





Bahan:
Kulit wantan (boleh dibeli dipasaraya)
1/2 rangka ayam (ada dijual dipasaraya juga)
10 biji chicken balls dengan sayuran (kalau tak ada, guna apa-apa balls pun ok)
2 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
2 cm halia muda
2 siung bawang putih titik
1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 1/2 liter air

Bahan inti:
200 gm isi ayam dicincang halus
150 gm udang dicincang kasar
5 biji cendawan butang dicincang halus
1 tangkai daun bawang dicincang halus
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
sedikit garam
1 sudu besar tepung jagung




Bahan kuah:
Rebus rangka ayam, halia, bawang putih, daun sup dan daun bawang sehingga naik aroma dan air tinggal anggaran 2 liter.
Tapis ke dalam periuk lain. Buang hampas.  Yang tinggal hanya air sup yang jernih. Ketepikan

Bahan inti:
Campurkan semua bahan inti. Kacau rata. Masak sekejap di dalam kuali leper.
Sudukan inti ke dalam kulit wantan. Lipat dalam bentuk tiga segi. Guna sedikit air untuk melekatkannya. Lipat hujungnya ke belakang dan ketemukan kedua lagi hujungnya.  Lekatkan dengan air.
Buat sampai habis.

Didihkan kuah sup tadi.
Masukkan lada sulah dan garam secukupnya.
Masukkan balls.
Kemudian masukkan pula wantan. Wantan mengambil masa tak sampai 5 minit untuk masak.  Terus padamkan api.

Bila menghidang, taburkan bawang goreng dan hirisan daun bawang.

Sekian.

ibundo



Thursday, July 10, 2014

Herbal Roast Chicken

Malu pulak aku tengok kaki ayam ni terlepas macam tu.
Cantiknya diikat. Tapi semalam cari tali tak jumpa maka jadilah dia berada dalam posisi yang agak memalukan haha. Nasib baiklah kau ayam.

Semalam panggang dua ekor. Licin. Dagingnya lembut. Rasa herbalnya masuk ke dalam. Makan macam tu saja pun dah sedap. Tak payah dengan nasi. Tapi nanti tangan kena babap kalau nak meratah macam tu sesaja. Mau tak cukup dua ekor.





Okay resepi.

1 ekor ayam

bahan perap:
1 sudu besar rempah campuran (mix spices)
1 sudu besar serbuk cajun
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 tangkai herba rosemary
3 tangkai herba thyme
1 sudu kecil serbuk lada hitam
3 sudu besar olive oil (tambah kalau rasa tak cukup)
1 sudu kecil garam
slices of lemon

Lumur ayam dengan bahan perap selama 1 jam atau lebih.
Lumur rata termasuk bawah kulit ayam.
Ambil satu sudu besar mix spice lagi dan lumur dalam perut. Lumur rata juga.
Bubuh dua slices lemon dalam perut.

Aku perap dua jam. Baru rasa dia meresap ke dalam daging.
Kemudian bakar 200 deg F selama  40 minit.  Terbalikkan dan bakar lagi 40 minit atau sehingga warna nampak cantik.



Nanti ayam ni akan meninggalkan jus di dalam bekas bakar. Jus jangan dibuang.  Masukkan jus ke dalam periuk atau kuali dan campur dengan 1 sudu besar tepung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak sampai kuah tu pekat.  Curahkan atas ayam.

Kalau nak bakar ayam dengan assesori  lain pun boleh. Bubuh ubi kentang, tomato ceri, capsicum dan sebagainya. Ikut kreativiti memasing lah.

sekian.  Tidak rugi mencuba.

ibundo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...