Saturday, June 25, 2011

Telur sambal hitam

Di rumah aku ni hari-hari telur pun tak kesah. Memang semua hantu telur.  Tapi kalau makan telur terlebih had, tak elok pula.


Kali ni aku buat sambal telur goreng hitam. 

5 biji telur direbus.
1 senduk masak cili kering yang telah diblender.
(kalau suka pedas, boleh lebihkan)
1 batang serai *
3 helai daun limau purut *
sedikit halia *
1 biji bawang besar *
3 ulas bawang putih *
sebesar ibu jari belacan *
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kcap cair
air asam jawa
1/2 cube stok ayam
1 sudu kecil gula (kalau suka)

Telur dikupas kulitnya dan digoreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Blender bahan bertanda *.
Ambil sedikit minyak gorengan untuk menumis bahan yang telah diblender. Masukkan cili.  Goreng sehingga cili betul-betul masak.  Masukkan kicap, stok ayam, gula dan air asam jawa.  Rasakan masinnya.  Sekiranya kurang, tambah dengan kicap.
Akhirnya sekali masukkan telur yang telah digoreng tadi.  Siap.

ibundo

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...