Latheefa's Muslimah Collections

Saturday, June 25, 2011

Moist Yogurt Chocolate Cake

Berjalan rumah cikmanggis, terkedu aku tengok cake nya yang cantik dan menyelerakan. Terus aku ambil inisiatif untuk membuatnya tengahari tadi. Memang berkecah dapur aku dengan ganache. Dan belum sempat nak lama duduk dalam peti ais, diaorang dah tak sabar-sabar nak potong.

Aku punya dekorasi tak mampulah nak lawan sifu.  Oleh kerana ada budak kecik di rumah ni, dekorasi lebih bercorak kebudak-budakan.  Tapi rasa... hmmmmm... yummy.  Sedap sungguh.





Resepinya aku copy and paste saja dari rumah cikmanggis.  Sori CM, kita malas nak taip semula.

Bahan-bahannya:
1 cawan serbuk koko.
1 cawan air mendidih.
1 cawan butter-suhu bilik.
4 biji telur.
2 1/2 cawan gula halus.
2 tsp esen vanilla.
3 cawan tepung kek*
2 tsp baking soda *
1 tsp baking powder *
1/2 tsp garam halus * (*ayak)
1 cawan fresh yogurt.

Cara-caranya:
  • Bancuh serbuk koko dengan air mendidih hingga rata.
  • Pukul gula dan butter hingga kembang dan ringan.
  • Kemudian masukkan telur satu persatu,esen vanila,yogurt,tepung yang diayak bersama baking soda,baking powder dan garam tadi.Pukul hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko dan pukul  lagi hingga rata dan sebati.
  • Bakar dengan menggunakan loyang bulat berukuran 9".Jangan lupa sapukan butter pada loyang dan alaskan dengan baking paper.
  • Bakar hingga masak.
  • Biarkan dalam loyang selama 10 minit baru keluarkan kek.Biarkan kek betul-betul sejuk baru di salut dengan coklat ganache.
Chocolate ganache

450 gm Coklat masakan-potong kecik.
300 gm cream(Cm guna whipping Cream)

  • Masukkan semuanya kedalam periuk yang sesuai.Masak dengan menggunakan api yang kecik sehingga coklat cair.kacau hingga sebati




Tak rugi mencuba.  Terima kasih sekali lagi CM.

ibundo

6 comments:

Anna Qawina said...

nampak moist & deco tu makaaiiii...cun sgt le tu...

Acik Erna said...

dek sobab pandai e kak pah bekempen..saya pun nak cubo lah...ambik resepi dari rumah kak pahyo lah ..

izahdaut said...

Waaahh cantiknya kek. Tringn jugak nak buat kek ni. Masuk list dulu. Sodap nampak eh

ibundo said...

anna,
makan lahlah tak behengat...

erna,
tak rugi doh cubo

izah,
dah jumpa cajun ke belum hahaha...

SHAFIDA said...

sedapnya...nampak sgt lembab dan sedapla k.pah..pandai kak pah wat kek...bola2 coklat kat ats kek tu buat mcmmana?

cikmanggis said...

salam kak pah..Cm selalu ter"mis" dapur kak pah ni..asyik ke rumah kakpah yang satu lagi tu:)..sedapkan kek ni kak pah:)..tapi awas pada yang berdiet tu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...