Latheefa's Muslimah Collections

Friday, February 17, 2012

Pita ayam

Semasa pita kebab memula menyerang pasar malam, anak-anak dan juga aku sendiri cukup teruja. Pertama kali merasanya di dalam mulut, sedapnya sampai tidak terkata. Sejak itu, setiap kali ke pasar malam, mesti akan beli pita kebab.  Kalau tak pergi pasar malam pun, mesti ada seseorang yang akan merajinkan diri semata-mata untuk membeli pita kebab.  Sampailah muak. Sampailah tak terhingin nak membelinya lagi.

Sekarang roti pita melambak-lambak di pasaraya. Terpulanglah pada diri kita ni rajin ke tak rajin untuk membuat sesuatu dengannya.  Ataupun, berselera ke atau tak berselera untuk menjadikannya satu bahan makanan.

Apapun, ia adalah satu menu cepat siap sekiranya dilanda kemalasan untuk memasak.



1 bungkus roti pita, dipanaskan di atas pan dan dipotong dua.
4 atau 5 ketul dada ayam, didadu.
2 lembar daun kubis dihiris kecil nipis
1/2 biji bawang besar didadu
2 ulas bawang putih dicincang halus
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar rempah kari
1/2 - 1 biji timun didadu kasar
1 biji tomato dibuang biji dan didadu
1 sudu kecil serbuk rasa ayam
garam secukupnya
thousand island
mayonis
cili sos
daun salad


-Ayam yang telah dipotong dadu dimasukkan ke dalam mangkuk. Campurkan rempah kari, garam, bawang putih dan serbuk rasa ayam. Perap sebentar. 
-Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga hampir garing (ikut kesukaan sendiri. Kalau suka garing, gorenglah garing). Toskan dan masukkan ke dalam mangkuk. 
-Masukkan bawang dadu, daun kubis, tomato dan timun ke dalam mangkuk berisi ayam.
-Tambah mayonis, lada hitam secukupnya. Tambah juga garam kalau perlu.  Kalau dah terasa garam, tak payah tambah.
- Masukkan salad ke dalam roti pita yang telah dibelah dua.  Lapiskan dengan inti ayam. Bubuh cili sos dan thousand island di atasnya. Kalau suka boleh selitkankan juga cheese keping dicelah daun salad.



Sekian. Dapur bundo akan bertutup dalam seminggu lebih.
Jumpa lagi.


ibundo

19 comments:

Kak Sam said...

Roti pita ni memag best, dapat pulak isi dalam dia tu sedap memang tak cukup sepoket. Sedang mencari resepi isi yang enak

AZLITA AZIZ said...

Salam Bonda...

Pagi singah sini bonda dah hidangkan dengan pita ayam ni..
Anak-anak ita pun suka pita kebab, kalau gi pasar malam ini dululah yang di cari..

Nampak ringkas penyajian pita ayam ni.. roti pita ni ada dlm ais box nanti senang boleh lah ita cuba!

quinnie said...

Assalammualaikum

saya pun kak pah dulu2 memang rajin beli kebab kat pasar malam..macam akak jugak la..sampai naik muak...hehehehe...tapi dah lama betul tak beli..harga pun boleh tahan mahal jugak sekarang nih....teringin pulak saya rasanya...nasib hari ni ada pasar malam..boleh beli je satu..kekeke

ijayuji said...

Salam kak pah! kita rasanyer kan tak pernah makan roti pita buatan sendirik, beli pun rasanyer tak pernah, dah lupa pulak, kdg tu teringin nak buat tp mana nk carik roti pita tu ya? kalau ada yang jual tu tak tahu leh mkn ke tak :D

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam..akak suka makan macam ni selalunya untuk dinner l...akak kena elak nasi...baru semalam akak buat chicken capati roll...lebih kurang sama tapi akak tak beli tortilla akak beli capati fresh sedikit.

Gee® said...

haaaa...roti pita ada dlm esbok... boleh lah buat dinner malam ni... thanks bundo bg idea...

Chah said...

Erk...bab mls tu mmg kena tang btg idung ai bundo... Tingat pulak kebab tepi mebenk kt pasar mlm bangi ...skrg arrangement dh lain, hihi...saya buat pizza pun jadi ngan roti pita ni...tp pita aysm u ni buat ai rasa jeles sbb gorjes n nak!!!!!

CT Delima said...

As'salam Ibundo

Nak peluk2 sat, sebab ada menu fav ct juga kat sini..hehehe

ct pun pertama kali rasa kebab ni masa beli kat pasar malam, sampai tiap2 minggu beli. bulan pausa pun beli..hahaha. sampai dah kenal budak tu Bundo. Nasib baik tak kena 'cop' muka kebab erk..hehehe

Wendy said...

Hai Bundo, Selamat sejahtera...

Saya tak pernah cuba buat roti kebab ni..looks easy tapi saya takda keyakinan..
Resepi nih dh masuk dlm list 'Mesti Cuba'..

Amie said...

Kalau beli di pasar, tak cukup 1, mesti nak 2 atau 3 baru puas makan! Kalau buat sendiri lagilah puas makannya ye Ibundo...

Amie said...

Kalau beli di pasar, tak cukup 1, mesti nak 2 atau 3 baru puas makan! Kalau buat sendiri lagilah puas makannya ye Ibundo...

Cheq Sue said...

saya kat sini xde orang jual roti pita gitu Bundo, kalau pi pasar malam kat kampung memang wajib beli...

Ayu said...

Assalam ibundo..
filling tu nampak sedap sekali..boleh masuk list ni..kita pun kalau roti pita ni beli aje yang dah siap..tinggal buat intinya aje..
Ibundo, kita minta izin ambil resipi ayam kunyit ala thai tu ya..nanti nak masukkan posting.. buat dah lama dah..heheh thanks ya bundo..sodapp..

Cekgu Maz said...

huu sedapnyer...bese beli je xpenah buat....cam simple so ley buat nanti2...

Wattie said...

Assalamualaiku Bundo,
Bukan kata Bundo jer cam tu, anak anak saya pun tak jemu2 dengan kebab roti pita ni, tiap kali pi pasar mesti bawak balik kebab, mamanya pun tak terkecualila, siabah pulak jadi tukang beli keh keh keh

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..buat sendiri puas hatikan..boleh makan byk siket..sekarang roti pita kat pasar malam pun dah mahal. lebih kurang RM3.80 juga seketul...kadang2 inti pun tak sebanyak mana...

Ida,Japan said...

alahai...dh terlambat nmpknya, mesti dh abiss..sedapnyer

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ibundo...
pita ayam tu nampak sedap sgt ler ibundo...rajin ibundo buat sndiri... terliur plak diana tenung lelama gambar tu... :)

Ena said...

adoiii..
meleleh tgk roti pita kakpah ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...