Latheefa's Muslimah Collections

Saturday, June 11, 2011

Puff Gardenia

Ingat dulu aku buat karipap high 5? Kali ni teragak nak buat puff gardenia pula. Malan tadi datang idea ni.  Pagi ni terus buat.


Bahan:
Beberapa keping roti gardenia.  High 5 pun boleh juga.
Inti ikut suka.  Kalau suka sardin, gunalah sardin.  Kalau suka ayam, buatlah ayam. Suka hatilah.
1 sudu tepung gandum bancuh dengan sedikit air untuk buat gam.

1. Buang tepi roti.  Gelek nipis.
2.  Letakkan inti di tengah.


3. Sapukan air tepung di sekeling tepi roti untuk dibuat pelekat.
4. Cantumkan ke empat-empat bucu seperti dalam gambar.


5. Sapu dengan telur yang telah dibancuh dengan sedikit air di permukaan roti kalau roti itu mahu dibakar.  Aku bakar.  Kalau nak goreng, tak payah sapu telur.  Goreng terendam. Sedap lagi digoreng.  Ia lebih rangup.

Makan panas-panas biar berkipas lidah tu kepanasan.

kakpah

9 comments:

Cik Ina Do do Cheng said...

sedapnya kak pah, nampak mudah je, nanti cik ina nak cubalah. sementara ada roti company ni.

~ Cik Azz ~ said...

Uisshhh...

Siap bokoncot lagi ghuti ehh....

Nak kono buek style cmni gak laa...

Kono la follow apo yg sifu buek.. yo tak..

kehkehkeh...

kaklong said...

ooo...dio samo ngn guti gulung tu kak kan?..cumo bezo bontok ea laa kan...

anymz said...

hah!..resepi yang ini sey angkut kak.insyaAllah esok nak buek..baru balik dari PD ni,banyak tul gardenia berlobih tu.kakpah cam tau2 yo.hehe

Acik Erna said...

kak pah..ado yo ideo kak pah kan..osah selamat ruti dari terbuang..he he..

cikmanggis said...

nanti nak buat lah sb senang:)

aesh came said...

Oh, best ni, pakai roti je yeh..boleh cuba nih..senang nmpak~~ thanks for the share dear..

JMB Astana Alam 3 said...

intinya cam mano kak...

Mohd fairuz Nor azmi said...

salam...bole tanya..kt mana ye nk dptkn puff pastry kawan ni di bdr baru bangi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...