Latheefa's Muslimah Collections

Wednesday, September 21, 2011

Lawa Terung

Siapa yang lawa? Terung yang lawa. Orang negeri semilan panggil lauk macam ni lawa terung. Orang negeri lain panggil apa ek? Masa kecik dulu mak bundo cukup suka buat lauk ni. Kadang-kadang terung diganti dengan timun. Lawa timun.  Lawa timun pun rasanya lawa macam terung jugak.

Sebenarnya masa bundo mula-mula buka blog masak ni, ada bundo buat posting pasal lawa terung. Tapi masa tu bundo tak berapa serius lagi dengan dapur bundo ni.  Buat n3 pun bila teragak. Itupun cuma untuk rujukan anak-anak. Sejak dua menjak ni je bundo rajin nak update. 



Di sini bundo tulis resipi. Pada yang dah tahu, tengok gambar je lah. Orang negeri semilan, tak payah tengok langsung.. hehe

4 biji terung panjang
4 ulas bawang merah dihiris nipis
2 biji limau kasturi
1 cawan santan pekat
2 ulas cili padi warna merah dihiris
2 ulas cili padi warna hijau dihiris
garam secukupnya


Terung dibakar hingga empuk.  Sejukkan dan buang kulitnya.  Isinya di koyak-koyak dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan bawang, cili yang telah dihiris, santan dan garam.  Perahkan limau. Gaul dan rasakan masam, pedas dan masin. Biar secukup rasa.

Makan segera, jangan disimpan sebab santannya santan mentah yang tidak dimasak.  Kalau perah sendiri, gunakan air panas.

Selamat menjamu selera.

ibundo

14 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam bunda,sedap ni macam krabu jugak kan?

Ena said...

ala2 kerabu yeh kakpah.. tp bukan kerabu.. sedap kan kalo santan fresh ni.. yum yum..

aroha mizwa said...

bundo..hubby suka makan benda lau xsalah area pahang pon panggil lawa or lawor jgk...sy xpandai buat tp taw mkn sb hubby yg buat hhehehe

Gee® said...

bundo, mak mertua gee masak camni gak tp daging bakar... raya baru ni jamu sedara mara...pergh!! mantoppp!!

Cheq Sue said...

err....saya ni 1st time baru dengar masakan ni kak pah...adik beradik dengan sayur lemak ke?

Acik Erna said...

kak pah..sodap tu..lagi2 kalau dicampurkan dengan ikan pari kering dibakar dan ditumbuk

Sue @ Nenie said...

Salam Kak...Wah nampak best ni..kalo makan ngan ikan goreng garing2 berkali tambah ni....

Deliah's Deli said...

kak,klu mkn sll tentu jd lawa kan..hehe :)

ibundo said...

puan ros,
ala ala kerabu gaklah tapi bukan kerabu hehe

ena,
eh.. kpah cakap macam kau cakap plak kan. ye la tu.. ala-ala je.

mizwa,
kehkeh.. seronok la awak ye ada orang tukang buatkan.

ibundo said...

gee,
o ye ke.. belum penah trai ngan daging bakar. mesti best.

cheq su,
bukan adik beradik. Bau2 bacang..

erna,
pergh.. tak hengat dunya makan.

sue,
haah.. ikan goreng garing. ada pulaak sambal belacan.

del,
maka bertambah lawa dan jelitalah.. haha.

Tijah said...

omak sey uboh lado itam sikit. feveret sey ni dr kocik sampai la skang...

ibundo said...

tijah,
mano kau poi jah tonggolam lamo bona..

quinnie said...

sedapnya kakpah..saya suka lauk pauk cam gini....pakai terung lagi la suka....:)

Tijah said...

ado kak kojo byk. so jadi silent reader yo la. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...