Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, October 20, 2011

Urap lagi..

Pergi tesco ternampak betik mengkal dan jam tu juga teringat nak buat kerabu betik.  Oleh sebab tengahari tu banyak benda yang nak diuruskan, bibik took over tugas masak untuk lunch.  Betik letak tepi dulu.  Petang baru bundo kerjakan dia.  Erk.. kerjakan betik bukan kerjakan bibik.

Bila sampai waktunya, betik yang paginya mengkal dah jadi betik masak. Bundo cuma dapat tarah bahagian luarnya sahaja.  Dapatlah seciput. So, untuk tidak menghampakan tekak yang nak mengurap, bundo campur dengan tauge dan ulam raja.



 Untuk bahan-bahan, sila tengok di sini. Bahan yang berbeza cuma sayurnya sahaja.




Bundo makan ni ratah-ratah je.  Habis semangkuk.
Tengah malam perut berbunyik-bunyik sebab lapar.. hiii..



ibundo

13 comments:

kaklong said...

aiyooo..tolan air liur dah ha...huhuhu!

cahya indah said...

Bundo, pasni cari yang hijau. boleh buat som tam, pastu Cahya datang makan..hehe.

Gee® said...

waaa..awet mudo!!

Mamasya said...

Mai urap sepinggan bundo nak mkn dgn kari ikan masin kat rumah...

Sue @ Nenie said...

Salam..uissshhhh..sedapnya urap..main ratah2 pun besttttt

Deliah's Deli said...

kak pah, sedap urap ni :) teringat saya kat kerabu somtam thai. makan dengan kangkung mentah dengan nasi panas pun dah sedap :)

ibundo said...

kaklong,
tak dapek nak nolong e ha...

cahya,
kadang2 yang luar nampak hijau. Bila dibuang kulit, dah nak merah..

gee,
waa.. boleh ke pusing umo ke belakang kehkeh..

mamasya,
kari ikan masin? sodap...

sue,
haah.. takyah makan nasi

del,
kerabu jantung pisang ko dah jadi ke belum.

Chah said...

Ratah ni 4 mangkukpun x cukup...mai pindah kajang la bundo...hehhe senang nk ngendeng...

Deliah's Deli said...

kak pah :) tak pogi ngambik nyo laie :) hehe :) cuti ghayo minggu dopan kut bulih buek :) tengok menu kak pah ni pun jadi dah lepas geram :) well done!

Kak Sam said...

Amboi bestnya. nak sepinggan boleh?

Nieza said...

assalam kak, sedapnya tgk urap ni..kalau mkn ni mesti bertambah nasi ni...sukax3..:)

ibundo said...

chah,
kajang dengan bangi selangkah je. bawak lah pinggan haha..

del,
mak ai.. kalau orang ngandung dah terberanak dah ngidam urap jantung ko.

sam,
sila.. sila..

nieza,
salam. makan nasi panas2.. memang berpeluh.

~ Cik Azz ~ said...

dapdapdap...

koco lak haiihh....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...