Latheefa's Muslimah Collections

Monday, October 3, 2011

Rock n Roll

Tengahari tadi pergi kenduri kahwin.  Makan nasi briyani lauk ayam percik dan rendang daging. Bila dah makan heavy macam tu, malam kena bagi balance. Makan banyak sayur atau buah. Macam roll yang bundo buat ni.  Inti sikit sayur lebih haha. 


Nak bagi resepi ke.  Ni masakan orang malas. Tapi kalau nak letak boleh gak.

Bahan:
Tortilla bread beli dah siap
Salad
Timun
Tomato
Mayonis atau thousand island

inti:
1 ulas bawang putih dicincang halus
1 biji bawang besar didadu
sedikit cauliflower dipotong kecil
sedikit brocolli dipotong kecil
1 biji ubi kentang dihiris nipis memanjang
1 ketul dada ayam dipotong kecil
1/4 cawan mix vegetables
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu butter untuk menumis


Panaskan butter.  Tumis bawang putih. Bila wangi, masukkan ayam.  Goreng sehingga ayam bertukar warna.  Masukkan ubi kentang.  Masak sehingga lembut.  Masukkan pula sayuran lain, tepung jagung dan garam.  Bila sayur lembut dan kuah pekat, padamkan api.

Bentang roti dan sapukan sedikit mayonis atau thousand island. Susun salad, timun dan tomato.  Letak inti di atasnya dan gulung roti tortilla.  Banyak inti adalah mengikut selera masing-masing.


ibundo

20 comments:

Deliah's Deli said...

arriba..arriba!! siapa cepat dia dapat. :)

ibundo said...

Del, apasal your blog cannot be found on the web.. hilang ke..

Gee® said...

best la resepi org malas nih... ops ye la bondo nape takleh msk blog Del...

adelliyah said...

salam kak pah. tak tahu la kak pah..tiba2je kena remove...mungkin masa sign in blog di vietnam hari tu pakai common computer..jgn2 ada yg dpt password..kalau tak ada juga in a few days time,kena create blog baru la nmpaknya...*kena bom nuklear :))


deliah's deli

adelliyah@gmail.com

~ Cik Azz ~ said...

Asal masuk dapo akak yoo, mesti tolan air liyor.. huhuhu...

Ehh, memang banyak blog yg kono removed skang ni la kak.. Kawan2 sey ado yg kono dah... Monangih dio.. huhuhu..

ibundo said...

gee,
sesekali kena buat rsepi malas gak gee.

Del,
email account you aktif tak. Sekarang ni kalau tak aktif je dia bom...

azz,
dah sarapan ko bolum ni..

Ena said...

lapar nye perut ni kakpah negok resepi ni.. oh kalo gini la resepi malas kakpah.. ni dah jadi resepi sangat rajin bg ena.. huhuh

Amie said...

wallah... enak banget nih! mesti udah abis bu...

P/S: datang rumah amie ambil award The Versatile Blogger ye Ibundo...

Mas said...

sedappppp...
nak sikit kak pah...

quinnie said...

saya suka resepi sempoi cam gini...lagi byk makan sebenarnya..hahahha...risaunya saya kakpah..sayanye email gmail ni tak aktif sgt..aduii nak gi jenguk la cam gini..risau den...huhuhu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ibundo..
sedaaapnyaaaa... suka makan menu mcm nie.. cantik n kemas jer ibundo buat... cantik... sedap..suka2!

ady said...

as-salam ibundo
masakan org malas pun npk sedap ni ibundo..mkn dgn sos apa sedap ni ibundo..

Nazrah said...

segarnya salad tu..hijau ..cantik

ibundo said...

amie,
haah.. bundo dah buat n3 pun. Tk mie, nanti bundo pegi amek gak.

mas,
erk.. dah habis.

Q,
ada kawan haritu blog dia kena bom jugak. Nasib baik dia boleh masuk lagi account email dia. Ko kena bizikan sikit akaun ko tu.

ibundo said...

diana,
wkslm dik.. kalau nak bergambar mestilah pakai smart kan haha..

ady,
bundo makan dengan sos untuk blackpepper. Tapi makan gitu jer pun dah sedap.

nazrah,
baru keluar dari ladang haha

Deliah's Deli said...

kak pah,alhamdulillah saya dah boleh sign in blog..yeayy! :)

thank you very much for your concerns,i appreciate it. :)

Wani said...

salam ibundo... nampak yummy lah rock n roll ni walaupun resepi orang malas hihi ...

ibundo said...

del,
alhamdulillah. kalau hilang sungguh, menangis tak berlagu..

wani.
salam. hihi..

Juwita Jamaludin said...

lamanya tak makan.. sulu suka buat untuk bawa bentou jalan2.. senang nak makan

aji nugraha said...

Saya sedang mengkonsumsi Obat Rematik Jelly Gamat Gold G apakah aman mengkonsumsi makanan seperti ini???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...