Latheefa's Muslimah Collections

Sunday, October 16, 2011

Yogurt Steam Cupcakes

Berjalan rummah anna satu hari minggu lepas, bundo terjumpa cupcakes ala-ala apam ni.  Kelihatan sungguh menawan.  Bundo ambil resepi bawa balik dan semalam kebetulan bundo ada pertemuan dengan staff, maka bundo pun buatlah apam ni. Mula-mula tak kembang sangat.  Mungkin api tak cukup kuat.  Second batch baru dia kembang tersenyum lebar.

Bundo kongsi resepi di sini ye anna.


Resepi asal:   Rima 
Sumber bundo : Anna Qawina



  • 2 cawan gula castor ..Ana kurangkan menjadi 1  1/2 cwn shj..
  • 1 sdt ovallete
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan yogurt asli
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1 sdt serbuk koko *optional
  • 1 sdt pes coklat *optional
  • pewarna kesukaan *optional 


 Cara-cara :
  • Campur semua bahan di atas dalam mixer kecuali serbuk koko/pes coklat /pewarna.
  • Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  • Adunan menjadi pekat seakan-akan yogurt..
  • Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) & campurkan serbuk koko & pes coklat (pewarna), gaul sebati.
  • Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin 3/4 cup, (hampir penuh pun takpe..) sudukan sedikit adunan coklat/bewarna atasnya.
  • Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi.Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
  • Sejukkan & simpan dalam bekas tertutup..



Bundo terlupa nak kurangkan gula daripada 2 cawan ke 1 1/2 cawan.  Manis. Sesiapa nak cuba, buat 1 1/2 cawan sahaja.


ibundo

9 comments:

Anna Qawina said...

aslmkm ibundo...sbnrnya saya cuma nampak n3 je..gambo takleh tgk..sbb pc saya wat hal..hehe..apapun t.kasih sudi cuba dari blog saya..

resepi Kak Rima ni memang disukai anak2 saya jugak, sampaikan ustazah diaorang kat sekolah mintak resepi ngan saya lps try yg anak saya bawak bekal g sekolah..hehe..

err..ada lagi ke? mintak sikit wat minum petang ni..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Wah bundo kalah bibir mak gitu!!!!!

izahdaut said...

den suko apam ni kak pah..comel apam nyer tu... tapi den buek tak brapo mengkagomkan mcm yang kak pah ni.. sob sobbb

ibundo said...

Anna qawina,
sedap... staff siap mintak resepi lagi.

ROs,
Haha.. merekah bak delima

Izah,
alah.. ekau tu banyak bondo yang kau buek yang mengkagumkan orang

ady said...

as-salam ibundo
cantik ibundo apam tu..mekarnye cantik..comel2 lagi..

Chah said...

Cer bagi tips nk bagi jadi meranum cm ni...selain dr api kena kuat? selalunya saya buat apam & yg seangkatan dgnnya jadi melepek cm muka tgh keletihan di bulan puasa...sedey sedey... :(

Gee® said...

amboiii...kembang setaman cupcake bundo.... berseri2

ibundo said...

salam ady,
memang come dy. Buat saiz kecik sekali ngap je..

chah,
mungkin kena pukul sampai gebu kot...

gee,
hehe..

Deliah's Deli said...

kak pah :) :) la termiss yang ni pulak :) sedap nampak ni :) sedap dan senang ngap je :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...