Latheefa's Muslimah Collections

Monday, September 12, 2011

Mee ladna

Mee ladna ni feveret ayahndo.  Kalau berpuasa dia selalu minta bundo buatkan mee ladna. Kalau tak mee, kuetiau. Tapi kalau ikut selera bundo , bundo akan hiriskan cili api dan masukkan dalam kicap. Mee ladna makan dengan kicap bercili.  Lagi berderap derup cili tu kena gigit, lagi meresap rasa pedasnya di lidah dan ditekak, lagilah sedap.



Bundo rasa buat mee ladna ni pun ada cara yang berbeza-beza.  Ikut tangan dan selera sendiri. Resepi yang bundo letak ni ikut tangan dan selera bundo.

1 bungkus mee kuning
6 ekor udang sederhana besar
2 ekor sotong dipotong bulat
1 ketul dada ayam dipotong nipis
1 keping fish cake
5 biji fish balls dibelah dua

2 helai kobis cina
setangkai sawi
sedikit cauliflower
sedikit capsicum hijau dan merah dipotong dadu
(kalau tak ada, bubuh cili merah dihiris)
1 sudu teh lada putih
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
2 cawan air
1 cube stok ayam
2 sudu besar sos tiram



Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan mee kuning  dan sos tiram.  Goreng sebentar sehingga sos sebati dengan mee.  Angkat. dan masukkan ke dalam mangkuk.
Tambah sedikit minyak lagi di dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih. Bila naik bau, masukkan ayam.  Goreng sebentar dan masukkan udang, sotong, fish balls dan fish cake.
Masukkan dua cawan air dan biarkan mendidih. Bubuh stok ayam dan lada putih.
Masukkan pula sayur-sayuran dan tepung jagung.  Rasakan garam.
Kalau kuah kurang pekat, tambah sedikit lagi tepung jagung.  Kalau air terlalu sikit, tambah air.  Ikut selera sendiri.
Bila masak, curahkan ke atas mee di dalam mangkuk tadi. 

Makan dengan kicap bercili atau cili jeruk atau makan begitu saja tapi mesti makan panas-panas.  Kalau lambat makan, nanti mee menyerap kuah dan jadi lembek dan kembang. Tak sedap dah.

ibundo

5 comments:

quinnie said...

salam kakpah...ada yg saya makan mee ladna pagi2 nih...hahhaha...memang nak habiskan stok mee yg tinggal sikit tuh..nak buat pun senang nih.....sedapnya...

Mas said...

terliurnya tengok mee tu kak..
sedapppp

Kak Sam said...

terliur saya nemgok nye ni. cam sesuai je untuk berbuka petang ni

aroha mizwa said...

salam bundo..
nyumm2 sedap nmpk mee ladna bundo...alhamdullilah bundo dah selmt smpi tanahair...

ibundo said...

Q,
jadik ke

Mas,
semua orang boleh buat.

kak sam,
bundo makan sup ikan je bbuka ni

mizwa,
alhamdulillah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...