Latheefa's Muslimah Collections

Monday, July 1, 2013

Cheezy Melt

Hmmmm... sedap yang amat.
Betul-betul mencair dalam mulut.
Bila anak tanya  mak buat apa, bundo jawab cheezy melt.  Sebab ada rasa cheese dan melting in d mouth.
Bila tengok balik resepi, rupanya mendaalah ni namanya melty hershey.  Whatever.  Apa ada pada nama.
Anyway, resepi ni ni bundo ambil dari dapur azlita masam manis.  Sejak dua menjak ni habis dapur dak ita tu bundo selongkar. Thanks ita.  I lap u muah muah...




Kalau rajin, pergilah baca macamana nak buat melty hershey ni di blog masam manis. Ita memberi penerangan yang tersangat detail.
Ada berbagai-bagai base yang boleh anda pilih.
Untuk yang bundo buat ni, bundo gunakan base/dasar yang guna  biskut oreo, marrie dan almond flakes. Almond tu yang buatkan ada benda yang nak dikunyah-kunyah.



 Resepi bundo letak di sini. Izinkan bundo kongsi di sini pula ya ita!.

Lapisan dasar:
150 gm campuran oreo, biskut marrie
30 gm almond flakes
90 gm mentega dicairkan

Bakar sekejap almond.  Kisar kasar atau ramas ramas sahaja. Kisar oreo dan marrie. Campurkan biskut dan almond.  Masukkan mentega dan gaul rata. 
Masukkan ke dalam bekas bekas yang sesuai sebagai dasar.
Ketepikan, dan siapkan adunan cheese.




Resepi cheese:
250 gm cream cheese
200 gm non dairy whipping cream
150 gm plain yogurt
90 gm gula
15 gm gelatin (bundo tak guna)
60 ml air ( yang ini untuk mencairkan gelatin. Resepi ini tak pakai gelatin tak apa)
1 sudu teh jus lemon
50 gm bual blueberry (bundo guna strawberry)
blueberry filling (bundo guna strawberry filling)

Putar cream cheese dan gula hingga lembut.
Masukkan yogurt dan putar lagi.
Dalam bekas berasingan, putar non dairy whipping cream sehingga kental dan kaku.
(Sekiranya mangkuk pemutar ada satu saja, keluarkan cheese dan yogurt tadi masukkan ke dalam bekas lain. Kemudian gunalah mangkuk pemutar tu untuk putar whipping cream pula).
Kaup balik adunan whipping cream ke dalam adunan cheese. Tambahkan perahan jus lemon dan gaul sempurna.




Cara melapis tu terpulanglah pada kekereatifan sendiri.
Cara bundo ni:
Dasar (oreo, marrie, almond)
Cheese cream
Strawberry filling
Biskut marrie yang dicelup sekejap dalam fresh milk
Oreo kisar
Cheese cream
Hirisan strawberry
Cream chees
Atasnya di tabur sedikit dengan base/ dasar tadi dan letak strawberry



Yang di atas ini pula, bundo lapis dengan blueberry filling dan tabur atasnya dengan almond flakes.

Apa-apa pun memang yummy la..

ibundo

8 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak..

menggiurkan la cheezy melt tu..em, sedapnya..

Qhaifa Nur said...

macam-macam ada..
sedapnya ibundo..

FnF Simple Life said...

sedapnye.... telan air liur sekejap...huhhuhu

Gee® said...

Ya Allah... benar2 terlior... cantik sangat...!

cikmanggis said...

sedapnya..meleleh air liur.sampai hati makan sorang sorang hehe.Cantik betul gambar yang kakpah ambil ni.Gambar seorang pro ni :)

Nooriah Abdullah said...

alhai Bundo kenapa lah nampk sedap sngt ni teruja lah nak buat dan nak makan ni..

AhliaSaleh said...

Salam bundo..teringinnye buat cheesy melt ni..

fazianbatrisyia said...

tak leh pandang lelama...sedap yg amat ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...