Latheefa's Muslimah Collections

Wednesday, July 10, 2013

Terung dan ikan bilis goreng nestum

Selamat menyambut Ramadhan almubarak diucapkan sepada semua yang mengunjugi dapur bundo ini. Semuga ibadah kita dapat dipertingkatkan dan berusaha menjadikannya lebih baik daripada Ramadhan Ramadhan yang pernah kita tempuhi.
Namun, masak tetap masak. That's what mothers do.
Those who are still singles, your help in the kitchen is very much appreciated by your mothers. Tu yang tinggal bawah ketiak mak lagi lah. Yang tinggal sendiri dan jauh diperantauan, it's time to dig out your cooking skills.




Done this a few days ago tapi sebabkan sebok sangat, tak sempat nak buat n3.
Semalam lagilah sebok.
Mengalahkan nak raya. Kebetulan my besan tebang pokok kelapa so I got umbut, kelapa muda, kelapa tua, kelapa masak and the best part is I got something that's really hard to find especially this particular time around. Mana senang-senang nak cari daun ketupat kan. Nak raya nanti baru melambak.
So for dinner yesterday we had ketupat with rendang daging, sayur lodeh and a must-to-have-sambal. Really fun to see everybody digging their hands into their food.





Siapa yang suka terung bolehlah cuba.  I like terung. And I like goreng nestum.
Sebelum ni masak goreng nestum dengan sea food saja and this time I tried with vege. Not bad.

4 biji terung bersaiz besar potong ikut suka
segenggam ikan bilis
2 ulas bawang putih ketuk dan cincang
10 ulas cili api  hiris serong ( kalau tak suka pedas, kurangkan)
2 tangkai daun kari
3/4 cawan nestum
1 sudu kecil serbuk ayam
3 sudu besar mentega




Menggunakan minyak yang sama, goreng ikan bilis hingga garing.  Ketepikan.
Keluarkan minyak.  Panaskan mentega.
Tumis bawang putih.  Masukkan daun kari dan cili api.  Goreng hingga kuning dan wangi.
Masukkan serbuk ayam. Gaul.
Masukkan nestum.  Masak garing.
Padamkan api dan masukkan terung dan ikan bilis.  Gaul rata.



Selamat mencuba and enjoy your food.


ibundo

11 comments:

Gee® said...

Ya Allah Bundo... terguda dibuatnya...cubit kang!!

ibundo said...

Gee, adei.....gee,

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

owhh.. bundo bermantai ye semalam.. siap berketupat bagai.. best tu..

nampak sodap juga terung tu diganding dgn nestum & bilis.. senang2 blh cuba..

selamat berpuasa bundo..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kak..

Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa...

Wahhhh lauknyaaaa....simple tapi sedap..sesuai buat bangkitkan selera berbuka ni...

zana fahmi said...

Selamat menjalani ibadah puasa bundo. Terlior tgk terong tu, zana akan cuba nnti.

Umie Jazz said...

Assalamualaikum..ibundo sedap menu ni klu dibuat utk makan bersahur ni..makan panas2 kan....=)

Bbwana adienia said...

salam kak..

wah, menariknya menu tu..nampak macam best pula bila terung dan ikan bilis goreng dgn nestum..

Khariatul Hakmah said...

salm kenal..sy khai ur latest follower...nmpk sedap nye terung bilis tue..blum rs lg..akk blh sy share resepi? jgn lp vangga khai yek

cikmanggis said...

ketupat ada lagi kpah? :)

resipi macam ni mmg anak anak dan pak anak pun suka kakPah...sungguh kreatif

Kakzakie said...

Terung tu kena goreng dulu ke Kakpah? Tau rebus sebab kalau masuk akhir bimbang hangus pulak cik nestumnya...

Kakak nak cuba sebab kakak suka terung.

Selamat berpuasa kakpah

rahel said...

Wah....mesti sedap ni...ada nestum...bole cuba nanti...tq share resepi....selamat berpuasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...