Latheefa's Muslimah Collections

Sunday, July 21, 2013

Cream Puff

Everybody in my house likes this.  Even my four-year old grandson.
His hand just couldn't stop taking one after another.
It is soft, creamy. Well, when it is homemade you really fill up the puff with that creamy castard.
Really up to your satisfaction.  Tak macam beli kat kedai, cream cuma secoet.  Makan pun tak puas.



Actually it was a request almost forgotten.
Yang mintaknya dah lama cuma just couldnt get the right mood.  Biasalah kan...
This time around I made 3 times the recipe and know what .. licin after tarawih. Yang tinggal serbuk gula icing. 



Want the recipe?

For choux pastry:
250 ml air
5 gm  gula castor
100 gm butter
150 gm tepung gandum
200 gm telur
5 gm garam

Didihkan air, garam, gula dan butter.
Masukkan tepung dan gaul sempurna.
Pindahkan ke dalam mangkuk pemutar dan putar (medium speed) sehingga suam dan masukkan telur perlahan-lahan.
Putar sebati.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah diletak nozel 854.
Paipkan dengan membuat putaran di atas loyang yang disapu sedikit majerin.
Bakar at 180 c selama lebih kurang 20 minit atau sehingga kekuningan.
Sejukkan.



Pastry cream:
250 gm fresh milk
30 gm gula castor
50 gm telur kuning
30 gm gula castor (yang ini untuk dipukul lightly bersama telur kuning)
13 gm tepung castard
13 gm tepung gandum
8 gm butter

Ayak tepung gandum bersama tepung castard.

Whisk egg yolk and sugar. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak. Gaul rata.
Panaskan susu. Bila panas (hampir mendidih), ambil sedikit susu dan curahkan ke dalam mixture tepung. Gaul rata dengan menggunakan whisker.
Masukkan mixture ke dalam periuk susu dan masak sehingga pekat.
Masukkan butter.  Gaul dan padamkan api.
Sejukkan.



How to assemble.
Masukkan cream ke dalam piping bag. Boleh guna nozel yang mata bulat saiz kecik.(tak ingat pulak nombornya) .
Just paipkan melalui belakang puff. Selalunya ada sedikit opening di situ.  Kalau tak ada, cucuk saja dengan mata nozel. Isi suka hati nak banyak mana.
Kalau tak pun, belah sedikit di sisi puff macam dalam gambar.  Use gunting. Then paipkan cream.
As simple as that.
Lepas tu tabur sedikit dengan gula icing.  Guna penapis teh.



Mmmm.. jemputlah.

ibundo

11 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Ibundo cayang :)
cantiknya creampuf tu kalau saya rajin dan dtg mood M macam nak buat lah petang ni heeee nak try resepi Ibundo pulak mesti sedap ni kan

ibundo said...

noor, ala.. lamanya tak jumpa noor. Bundo ni tak sempat nak tour ke dapur kengkawan. Selamat berpuasa noor.

Asyifa Mustaffa said...

salam ibundo,
yup..btul sngt...bdak2 dpt ni..mmg x cukup 1..lepas satu...satu dingapnya...sedap...! Mak bdak pun suka...:-)

Umie Jazz said...

Assalamualaikum ibundo...wah nampak comel-comel cream puff tu...nanti bole saya cuba buat....

cikmanggis said...

Nampak kocik jo saiznyo tapi buncit isinya ;)
Puas jika buat sendiri ni kpah

Khariatul Hakmah said...

salam akk...khai memang ske cream puff...xder bt tempahan ker hihihi

tenku butang said...

Follower ke : 669
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

~ Cik Azz ~ said...

Osah ghajin ehh buek kocik2 camtu..

Rohah said...

Oho...mantop gak wat bula pose ni

fazianbatrisyia said...

bagusnya...sedap tu...sy & hb mmg suka...br try buat 3 kali

Rizkian Adi Putra said...

Aku ingin membuatnya di rumah, izin untuk menyalin resep !!

http://obatgondoktradisional.jellygamatluxor.biz/pengobatan-terbaik-untuk-sinusitis/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...