Latheefa's Muslimah Collections

Monday, July 15, 2013

Udang Goreng Kelapa Rangup

Assalammualaikum.  Good morning. Harap sihat sejahtera, amin.
Monday blues? Nak buat camana kan. Dah sedap-sedap cuti hujung minggu dah nak kena pegi keje pulak. Untunglah siapa yang dah pencen dan kerja sendiri err... macam bundo ni. We are taking our own very sweet time. Ada masa lagi kami ni nak gugel gugel apa nak dimasak petang nanti. Jangan jeles!

About my udang goreng ni..
Cerita sikit.
Whenever I visited my cousin in jakarta dia selalu buat ayam goreng ungkep. Well, ayam tu direbus dalam air kelapa dan bahan-bahan bumbu yang lain sampai kering. Lepas tu ayam digoreng dan bumbunya juga digoreng garing. Then mix them all together.
It gives me the idea to do the same to my udang. Only the difference is, the udangs are fried instead.

Care to try?





1/2 kilo udang.

Bumbu:
2 cawan kelapa parut
8 biji bawang merah*
6 biji bawang putih*
1 biji buah keras*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 cm ibu kunyit *(boleh ganti dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit)
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk stok ayam
2 batang serai dititik
1 cawan air kelapa (boleh ganti dengan air biasa)
sedikit garam

Penumis:
2 tangkai daun kari
10 biji cili api dihiris
2 biji bawang putih diketuk

Bahan bumbu bertanda * diblender.
Masukkan semua bahan bumbu termasuk bahan yang telah diblender ke dalam periuk dan masak sehingga air kering.

Sementara menunggu air kering, udang digoreng.  Ketepikan.

Dengan menggunakan minyak gorengan udang (tambah minyak kalau sedikit. Untuk menggoreng bumbu minyak mesti ada lebih kurang 2 cawan), goreng daun kari, cili api, dan bawang putih yang telah diketuk sampai wangi. Kemudian masukkan bahan bumbu dan goreng sehingga benar-benar garing. Kita boleh lihat melalui warnanya.

Toskan bahan bumbu yang telah masak di dalam penapis sehingga semua minyak keluar dan kering. Kemudian barulah digaul dengan udang yang telah digoreng.



Kalau nak tau rasanya, cubalah.
I like the bumbu bila digaul gaul dengan nasi.  Udang pula rangup nak makan kulit pun boleh.




well.. enjoy your Monday.
You have udang goreng kelapa rangup to do for berbuka petang ni.


ibundo


4 comments:

Ita Rossi said...

wah!..must try ni. Ita suka resepi2 bonda sebab selalu ada kelainan.

ibundo said...

ita.. cubalah

Gee® said...

Sedapnya Bundo...

KY Atie said...

eemm...menyelerakan sekali nampaknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...