Latheefa's Muslimah Collections

Tuesday, July 16, 2013

Koci Keledek Oren

I came across this recipe somewhere but just cant remember where.
So this recipe became campak-campak dan hantam-sajalah. Luckily the outcome was sooo good.

The measurement that I'm going to put here is measurement campak-campak that in order to get it right, you have to campak-campak too..hiii..

Bahan:
Inti kelapa (tak payah resepi sebab semua orang tau nak buat)
(my inti kelapa tak cantik sebab mata mesen pemarut dah tumpul dan parutan kelapa jadi terlalu halus)

1 biji keledek oren yang sedang ( kalau nak buat banyak, go ahead.. use 2)
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan santan
 Air ( Standby, incase santan tak cukup)
 sedikit pewarna oren.

Daun pisang.

Untuk kuah santan:
2 cawan santan
1 sudu besar penuh tepung beras,
sedikit garam



How to get it done:
Buang kulit keledek, potong kecil dan rebus sampai empuk.  Kemudian lenyek halus.
Campurkan dengan tepung beras dan santan. Juga sedikit pewarna oren nak bagi kaler gojes.
H'a... kat sini yang kena trial and error tu. Kalau nampak keledek terlebih, tambah tepung. Kalau tak cukup santan, tambah air. Konsistensinya macam nak buat kuaci tapi pastikan jangan terlebih tepung nanti tak rasa keledeknya.
Lepas tu bahagi-bahagikan doh sebesar bola pimpong (up to you actually).
Sediakan daun pisang yang telah dilayur, sapu minyak. Leperkan doh, letak inti di tengah.
To assemble, letak sos santan atas daun pisang.  Letak doh berinti dan letak sos santan di atasnya.  Bungkus macam melipat kue koci. Buat sampai habis.
Kukus sampai masak.


Untuk sos:
Campurkan semua bahan dalam periuk san masak hingga kuah pekat.



Sedappp ma..


ibundo

6 comments:

Cida de' Nuanza said...

waaa...nampak sgt sedappp maa

Sarah Talib said...

posa2 ni..kalau tgk kuih mcm ni meleleh ayaq liur...sedapnya

Gee® said...

Yelah Sarah...k.gee pon dah terlior ni...balik nanti kena cari keledek pulak nampaknya...

Azian Nd said...

Wah...cantidan nampak sedap!

~ Cik Azz ~ said...

Kak, sey tak ponah buek inti tu kak.. Hari tu sey buek tapi tak beghapo menjadi.. Sey nak buek inti yang tak manih sangat sbb sey kurang suko yang manih2 ni..

Salu ehh omak yang buek inti..

Umie Jazz said...

Assalamualaikum ibundo...pernah makan tapi tak pernah buat...dah ada resepi bole buat..terima kasih diatas resepi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...