Latheefa's Muslimah Collections

Friday, July 19, 2013

Ayam Masak Merah Lemak

Dah hari kesepuluh.
Sekejap saja kan? Terasa macam laju sangat masa berlalu.
What have we achieved for the past ten days.
Kadang-kadang kena menung-menungkan juga sama ada kita ni dah jadi lebih baik daripada semalam. Ataupun sama saja.
We know ourselves better.


Ni my recipe dah bertahun-tahun.
Kalau buat nasi 'special', bundo kawenkan dengan lauk ni.
One of the many lauks yang kita boleh gandingkan dengan nasi minyak ke, nasi jagung ke, nasi briyani ke...
Senang nak buat.  Even my maid pun pandai buat.
Bahannya lebih kurang macam buat ayam masak merah, cuma yang ni letak santan atau susu cair.



1 ekor ayam
3 biji kentang dipotong 4 atau 6
1 biji bawang besar (blender)
4 ulas bawang putih (blender)
2 cm halis hiris halus
1 senduk gulai (besar) pes cili kering
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 kotak santan (atau santan dari satu biji kelapa)
3 cawan air ( kalau pakai santan kotak)
4 sudu besar penuh tomato puree (1/2 tin kecil tomato puri)
1 tin kecil kacang pea
baby carrot secukupnya
baby tomato secukupnya


Ayam dibersihkan, digaul sedikit kunyit dan garam dan digoreng 3/4 masak.  Ketepikan.
Kentang digoreng masak.  Ketepikan.
Ambil sedikit minyak gorengan ayam, tumis pes bawang merah, bawang putih dan rempah 4 sekawan sehingga naik bau. Masukkan cili, pes tomato dan goreng hingga masak.
Masukkan santan kotak dan air.
Apabila mendidih, masukkan pula ayam, carrot, kentang.
Masak sehingga kuah pekat dan masukkan kacang peas dan separuh airnya betul-betul sebelum padamkan api.



Itu saja.  Selamat berbuka.


ibundo

1 comment:

Cida de' Nuanza said...

kite pun suka ayam masak merah style gini...
ala2 mcm rumah kenduri..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...