Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, July 4, 2013

Sandwich meleleh

Kadang-kadang kita malas nak makan nasi.
Mahu something yang sempoi and that something yang paling senang ialah buat sandwich. Something yang sentiasa evergreen.
And that's just what I did.

I made sandwich with poach egg yang telur kuningnya masih meleleh.
OMG.... heaven I tell you.



Tapi buat poach egg yang cantik adalah satu cerita yang lain.
I tried many times before but did not get the look that I wanted.
Putihnya bersememai sana sini.
I watched u tube over and over again to see how they came up with such beautiful poach eggs.
Macam-macam cara ada.
But at last I found a way to make it near to perfections.
Tak perfect pun tak apa lah asal sedap sikit mata nak pandang.




This is how I did.
To those yang dah mahir, bravo.. thumbs up for you guys.
Tapi untuk adik-adik dan anak-anak yang masih terkial-kial, this is what I suggest:

Pecahkan satu biji telur dalam mangkuk.  Pastikan kuning telur tak pecah. Ketepikan.
Guna periuk kecil. Pour about 1 1/2 cup water. Add in 1 tablespoon cuka. Boil.
Bila dah boil gila-gila, kecilkan api sehingga air mendidih tadi simmer saja.
Sebelum masukkan telur kacau air laju-laju dengan sudu clockwise ataupun anticlockwise. Tak kesahlah.
I like to stir anticlockwise sebab kita keliling kaabah pun anticlockwise kan.
Angkat sudu dan semasa air masih lagi berputar, masukkan telur perlahan-lahan.
Tunggu sampai putih telur masak tapi kuningnya masih bergoyang-goyang.  Angkat.




Then to make sandwich is just kacang.
I used two slices of roti gardenia.  Tu saja yang ada kat rumah.
But to make it tastes better, I put a tablespoon of butter in a preheated pan.
Once the butter melted, I sprinkled some dried parsley over and letak a slice of roti  atasnya.
Tunggu sampai roti absorbed the butter and garing.  Then you just flipped it over.
Do alike with the other slice.




Lepas tu ambil je lah apa sayur yang ada dalam peti ais.
Sanwiched them between the two slices of roti.



Apa tunggu lagi.  Makanlah....
Tengok telur kuning tu.  Still oozing..
Pergh.. yummeh.. yummeh..


ibundo

10 comments:

JunAina said...

Wahhh...pagi2 makan sandwich. Pagi2 saya bz tak ada masa (alasan lagik).

Irfa said...

teringat masa layan masterchef
masak telur pun ada mcm2 cara
sy cuma tahu telur rebus.telur goreng dan telur 1/2 masak

Tijah said...

Murah dan dah tontu sodap dr cafe maha tompek kito makan tu kan kak...

AhliaSaleh said...

Salam bundo...simple recipe but healthy:)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum Bundo..
Ni ayat oghang jaki ni..
Yg kuning meleleh tu kan Bundo.. Kolesterollllll!!!!

ibundo said...

Jun, pepagi mana sempat nak buat. (alasan je tu)

Irfa,
Telur 1/2 masak tu kalau tak kena timing dia boleh jadi mentah boleh jadi 3/4.

Tijah, cumo maleh nak buek sos hollandaise e

Ahlia, salam. tq for dropping by.

Sham, Laa... ekau tak tau laie ko sham. yang banyak kolesterol tu yang sodapppp..

Qhaifa Nur said...

salam ibundo...

mudah, cepat semua ada...yang penting berkhasiat

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum kak...wahhhh sesuai ni buat bekpes time bermalas-malasan...

Fazleyatul Aini said...

perghhh ini memang lazat especially tang kuning telur cair tu

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...sedap nampak menu ibundo mengancam.saya suka intai blog ibundo semua resepi hebat-hebat...izinkan saya jdi followers ya..Jika ader kesudian silah intai-intai blog saya yer..terima ksih
http://secuitrasaumiejazz.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...