Latheefa's Muslimah Collections

Monday, September 17, 2012

Ayam Kicap Briyani Chah

Hujung minggu yang agak panjang memberi peluang kita berjimba lebih lama di dapur. Betul Ke? ataupun makan makanan tersedia siap saja.

Chah menggoda bundo dengan ayam kicap briyaninya. Sungguh berani kau chah sehingga membuat bundo tak lelap tidur malam tapi tidur siang tetap saja lenanya.  Nah!! tengok saja hasil penggodaan tersebut.  Siap juga ayam kicap briyani ala chah hasil tangan bundo yang pastinya telah menerima penderhakaan yang teramat sangat.  Maap chah di atas penderhakaan tersebut.




Nak sonang kojo den, den copy dan paste sajolah resepi dari dapur chah sambil highlightkan tempat-tempat yang telah diubahsuai mengikut kehendak tokak bundo ni.
4 ketul ayam (lumur dengan sedikit garam dan kunyit)
(bundo punya 1/2 ekor)
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih
2-3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1 batang serai - dititik (bundo tak bubuh)
1 sudu besar rempah beriani (bundo bubuh 1 1/2 sudu besar)
1/2 cawan kacang gajus (bundo tambah)
1/2 cawan kismis (bundo tambah)
2 biji ubi kentang dipotong wedges (bundo tambah)
1 sudu besar  dadih natural flavour
satu kelopak daun ketumbar dihiris untuk hiasan
Kicap lemak manis secukupnya
Sedikit sos cili
1 biji tomato



Cara-cara:
  • Gorengkan ayam separuh masak dan ketepikan.
  • Kentang dipotong wedges, goreng dan ketepikan
  • Kacang gajus digoreng.  Kismis digoreng sebentar.  Ketepikan.
  • Keluarkan minyak dari kuali dan tinggalkan anggara 4-5 sudu sahaja.
  • Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia. Tumiskan bahan tumbuk tadi menggunakan minyak menggoreng ayam tadi.
  • Masukkan cili kisar .
  • Masukkan rempah beriani yang telah dicampur dengan sedikit air.
  • Masak hingga naik minyak. Masukkan kicap dan sos. Tambah air jika kuah terlalu pekat.
  • Masukkan ayam, kentang , gajus dan kismis. Gaul rata dan biarkan ayam betul-betul masak. 
  • Sejurus sebelum padamkan api, masukkan tomato yang telah dipotong mengikut selera anda.
  • Hidang dan tabur dengan daun ketumbar dan beberapa biji cili api jika suka.





Terima kasih chah. Very d mabeles!!!
Bagi beberapa resepi mengancam lagi dan bundo akan fikirkan secara serius untuk mengambil kau sebagai anak angkat bundo kehkeh...


ibundo

10 comments:

Amie said...

Lagi banyak penderhakaannya, lagi sodap raso tokak kito yo Bundo... he he he heh

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ayam kicap...kita suka.. minta seketul.

Bicara Kak Noor said...

aduh bestnya Chah dapat jadi anak angkat Bundo ada request ni mau terima tak saya jugak sbb nak selalu makan rusa hahaha boleh ke Bundo cayang..

rahel said...

Uwaaaa...tak tahan la tenung ayam kic ni lama...takut nanti cepat abis..hihihi

mama sara nur said...

assalam Bundo
memang mengoda ni...goda selera jadi lapar he he

ijayuji said...

Salam ibundo! cedapppnyaaaaa! kalau dpt makan ngan nasik minyak mesti sedap kan, jgnkan kata nasi minyak dgn nasi putih pun dah cukup nikmatnya hihihi...

~ Cik Azz ~ said...

Nak jugak jadi anak angkat...

kehkehkeh...

Rajin Kak Pah update blog dapo akak ni.. Blog dapo sey dah bozaman tak berasap.. hahaha..

Chah said...

opocot! hahaha bundo...alahhhh kira takyah pertimbang2kan la..nk timbang apo laie,,,kira saya dh sahlah jadi anak bundo yg ke semilan...kiki.. tapi ayam hasil derhaka aka kreativiiti bundo lagi mengancam...mewah dowh ngan gajus segala bagai.....

Rohah said...

dapur bundo ni sentiasa tampil bergaya dengan masakan yg enak2 sih..macam nak ambik sepinggan penuh bawa lari ke sini..sedap nampaknya..

ibundo said...

Thanks for dropping by. Anggaplah komen anda telah dibalas dengan bundo ke dapur you all hehe..

angin malas sedang melanda..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...