Latheefa's Muslimah Collections

Sunday, February 5, 2012

Nasi lemak shrek 2

Hasben ajak kawannya breakfast di laman rumah pagi tadi (ahad) sambil membincangkan hal ehwal negara (ahakss..). Menu, nak makan nasi lemak tapi nak nasi lemak yang spesial.  Yang datang dalam otak adalah nasi lemak hijau yang memang jarang-jarang orang buat. So, another time, another day, aku buat lagi nasi lemak hijau yang sah-sah mereka tak pernah makan.
Cuma kali ni aku adjust sedikit resepi kerana teringatkan nasi lemak tumis si anim. Tenkui Nim akak cilok idea nasi lomak botumih yang asalnya diambil dari rumah Jun.


Bahan:
1 kilo beras basmathi
1 biji kelapa parut*
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 sudu kecil halba
1 sudu besar butter/majerin
6 helai daun pandan *
2 batang serai *
1 inci halia*
1 cube stok ayam
beberapa titik pewarna hijau
garam


-Masukkan bahan bertanda* ke dalam blender.  Tambah air secukupnya. Perah dan tapis. Masukkan bahan yang telah diblender itu ke dalam blender sekali lagi dan tambah air. Kisar dan tapis airnya. Ketepikan.
-Beras dicuci dan ditapis. Masukkan ke dalam periuk.
-Panaskan butter di dalam pan. Tumis bawang merah, bawang putih dan halba sehingga naik bau dan kekuningan.  Bila masak ketepikan.
-Bubuh santan, garam, sedikit pewarna hijau dan stok ayam ke dalam periuk berisi beras. Tambah air sekiranya santan tidak cukup. Bubuh bahan yang ditumis tadi.
-Tanak seperti biasa hingga masak.



Aku buat jugak ayam goreng berempah. Batch yang terakhir masuk dalam deep fryer keluar sedikit legam sebab aku dah terlayan benda lain.  Nasib baik rasa maintain. Tapi yang terover cooked ni orang yang kat rumah ni lah yang makan.  Biasalah kan.. Yang tak cantik takkan nak bagi orang.
Teringat pulak masa kecik kecik dulu kalau menginding mak yang sedang buat kue raya, dapatlah rasa yang tak cantik atau yang terhangus.  Kalau ambil yang cun mau kena lepuk tangan.


Yang ni sambal nasi lemak.  Resepi lenkali ye...

ibundo

7 comments:

cikmanggis said...

ya Allah malam malam ni lapar la pulak nampak nasi lemak hijau ni...

SiTi AiSya mzm-fc said...

Salam Maulidur Rasul ibundo.mengancam nasi shrek ni ye..hehe..mmg sedpla nasik lemak tumis ni. x cukup sepinggan,hehe

quinnie said...

memang sedap nasi lemak tumis ni..saya pun baru buat hari tu...tapi yg ni versi shrek ya kak pah...hehehe

Nieza said...

Salam Maulidur Rasul kak Pah..sedapnya tgk nasi lemak mlmx2 kat sini..terasa lapar lak perut ni..hehe

Gee® said...

mengancam jiwa raga nasi lemak ijo ni... lapooorrrr

Cekgu Maz said...

salam...lain dari yg lain...nampak menggoda..musti sedap..hehehe kalau isi kaler lain cam merah ke musti boleh kan?

CT Delima said...

As'salam Ibundo

ada nasi lemak hijau tapi versi tumis, pasti sangat sedap ni. kena cuba juga satu hari ni Bundo. Sebelum ni buat macam baisa jer nasi lemak pandan. tr kasih Bundo bagi idea ni ya :)

Bundo..nanti sharelah resipi cookies dari anak Bundo tu, boleh juga ct mencuba nanti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...