Latheefa's Muslimah Collections

Friday, November 4, 2011

Cekodok Labu

Pukul 2 petang semalam kawan telefon kata nak datang pukul 3. Otak ligat berjalan nak bagi diorang makan apa.  Takkan nak bagi makan nasi pulak kan.  Selongkar peti ais nampak ada labu tinggal suku lebih sikit. Nak buat apam dah lambat. Bundo decide buat cekodok je.  Belum pernah buat cekodok labu sebenarnya tapi tawakal je lah.

Otak ligat pikir macamana nak bagi itu cekodok lembut. Dan hasilnya... memang memuaskan.  Yang datang tu siap nak resepi lagi haha.. Bundo cakap kau nak resepi kau masuk dalam dapur bundo.






400 gm labu yang telah direbus *
1/2 cawan gula castor *
1/2 cawan Fresh milk *
1/2 cawan nasi sejuk *
1 butir telur ayam *
1 sudu besar majerin *
2 cawan tepung kek



-Blender halus bahan yang bertanda *
-Masukkan ke dalam mangkuk.  Gaulkan tepung sedikit demi sedikit.
-Panaskan minyak dan goreng.  Kalau nak cantik bulat-bulat, cekut dengan hujung jari dan gelek-gelekkan jari tu tepi mangkuk membentuk adunan yang bulat cantik. Kalau tak kesah, ambil dengan sudu je lah.




Semua orang kat rumah ni bagi A siap ada plus  lagi.  Cubalah. Garing di luar lembut di dalam.


ibundo

14 comments:

kaklong said...

tak best la kak,klu guno sudu..nak yo cokot guno ujung jari ni,baru adi feel...heheheh!

Chah said...

saya bagi A plus plus plus dengan menadah piring sekali. kreatiflah bundo..kalu aku wat kodok, mmg kodok sungguhlah, tepung gula, gula tepung...hehehe..ini bukan kodok sebarang kodok ni..ni raja kodok..baik...saya juga akan mulakan misi spt chef bundo!

cikmanggis said...

oo kakpah taruk nasi sejuk ya..boleh tiru ni:)

CT Delima said...

As'salam Ibundo

Masih dengan labu lagi ya bundo, yalah selagi tak habis labu tu kenalah buat jer kan. jangan sampai sebu perut dahlah bundo..hehehe.

Suka lah menu dari bundo ni, sangat best boleh buat kudapan petang2. nak2 hujan ni perut asik mintak disuap jer memanjang...hahaha. Labu ct pun masih ada 1/2 lagi tu. rasanya boleh cuba resepi bundo ni. tr kasih banyak2 ya bundo :)

Selamat Hari Raya AidilAdha buat Bundo sekluarga.

Liza said...

fuhhh...mmg gebu dan montok la cekodok labu bundo ni....

Gee® said...

aaarrgghhhhh....labu is my fav...bundoooo terlioq....!!

Chik Mimi said...

best ni selalu buat macam liat sikit mbe banyak tepung nnti boleh try rcp ni

Ida,Japan said...

cokodok labu ..sedapnyer bundoo...yg ni letak nasi ye..ida pernah buat buh tepung gandum jaa...mesti lg lembut ni...slm aidiladha ye

~ Cik Azz ~ said...

wahwahwah...

melabu lagi yo kak... hehehe...

Nampak cam sodap.. tapi sey ni maleh nak buek lagi.. Kok ghajin sok, sey selongkar resepi akak ni yoo...

Acik Erna said...

kak pah labu lagi..sodap boto nampak e..tak boleh jadi..nak cari labu yo ni..

Ayu said...

Assalam bundo,
kita dah cuba sambal telur kacang panggang bundo tu..sorry lamabt pulok..beritahu..heheh..memang sedap bundo..terimakasih for sharing ya..

Mamasya said...

Slmt hari raya Aidiladha buat Bundo sekeluarga.
cekodok labu...apam labu...apa2 kuih labu sy suka...

ibundo said...

bundo ucapkan kepada semua selamat menyambut idil adha. pasti hari ini hari yang sibuk bagi ibu-ibu...

Juwita Jamaludin said...

selamat hari raya aidiladha kak pah.. berderet menu labu.. tak pernah rasa tentu sedap ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...