Latheefa's Muslimah Collections

Wednesday, October 24, 2012

Mee bayam creamy

Salam buat semua pengunjung tak kira sama ada meninggalkan jejak atau saja lalu lalang. Semuga semuanya berada dalam keadaan sihat, bertenaga dan terus mampu untuk menyediakan makanan yang lazat dan berkhasiat untuk keluarga.

Phew!!! bundo baru saja habis menonton masterchef usa sampai peringkat final.  Nak tunggu Astro, kena tonton minggu ke minggu. Tonton u tube kita boleh skip mana-mana yang malas nak tengok hehe. Seronoknya bila menonton siri masterchef ni kita bagaikan dapat satu semangat dan inspirasi untuk berpikir dan mencuba sesuatu di luar daripada kotak.  Otak kita tidak terikat pada benda yang biasa-biasa kita rasa, kita lihat dan kita buat. Maka kita teroka sesuatu yang lain daripada kebiasaan.



Resepi yang bundo buat ini adalah resepi berani. Walaupun tidak tahu penerimaan orang yang memakannya, bundo buat juga berdasarkan pengamatan menonton rancangan masak-masak. Kemudian bundo buat plating macam kelas masterchef hehe.  Bukan apa.. sedap mata memandang bila difotokan.



Bahan:
2 keping mee bayam
10 ekor udang
5 tangkai cendawan tiram
1/2 keping fish filet
1 sudu besar extra virgin olive oil
1/4 biji bawang besar didadu kecil
1 biji bawang putih dicincang halus
1 sudu besar butter
1 tangkai daun ketumbar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1/2 biji lada benggala hijau
daun bawang dan celery dipotong untuk taburan
1/2 biji tomato
1/4 cawan cooking cream
1/2 sudu besar tepung jagung
500 ml air



 Cara:
1. Mee bayam direndam daalam air panas sehingga lembut. Rendam sekejap saja.  Tapis.  Masukkan ke dalam mangkuk, tambah sos tiram, lada hitam dan olive oil. Ketepikan.
2. Bersihkan udang. Buang kulit dan belah belakang udang.  Kulit udang dicuci bersih, masukkan ke dalam periuk, tambah air dan daun ketumbar.  Jerang sehingga mendidih sehingga rasa bahan yang direbus keluar.  Tapis dan ketepikan.
3. Cendawan dipotong kasar.
4. Filet ikan dipotong kasar.
5. Lada benggala dipotong memanjang. Tomato dibuang bijinya dan dipotong memanjang.
6. Ikan dan udang dibubuh sedikit garam dan lada hitam.  Gaul.
7. Panaskan butter. Saute ikan dan udang sedikit-sedikit sehingga masak. Ketepikan.
8. Untuk kuah: Dengan menggunakan butter lebihan menggoreng ikan dan udang, goreng bawang sampai naik bau. Masukkan stok udang dan cream. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tambah garam dan serbuk ayam. Bila mendidih dan kuah pekat, masukkan pula cendawan.  Padam api dan masukkan lada benggala.
9.  Plating: Letak mee di atas pinggan. Sudukan sedikit kuah dan susun lada benggala dan juga tomato.  Letak udang dan ikan di atasnya. Tabur dengan daun bawang dan seleri.



Nampak banyak kerja dan banyak step. Sebenarnya tidak sebab bundo tetapkan waktu untuk menyiapkannya. Maknanya, dapur semua kena pakai.


Sekian.

ibundo


13 comments:

mama sara nur said...

assalam bundo
wah best tu layan mastercheff, sy duk tgk ulangan je he he
terliurlah tgk mee bayam bundo ni emm ymm yumm

atie @ ejay said...

Salam bundo..
nampak sgt mnyelerakan:)

kasihredha said...

salam bundo
saya rasa bundo kena masuk master chef next year
sure menang...presentation memang awesome.

ibundo said...

Seronok layan masterchef ni. Mcm mcm ide kita dpt.

ibundo said...

Atie. Nampk sedap belum jamin sedap

ibundo said...

KR, dah tua nk masuk masterchef. Bg peluang org muda.

Qasey Honey said...

slm Bundo...

wah cantiknye gambr masakan tu...mbuatkan hidangan yg disajikan tu sedap sgt...suka

Rohah said...

Bundo mmg kratif, sesungguhya first time dengar mee bayam ..mana nak cari mee nya tu kak?

Rohah said...
This comment has been removed by the author.
Marsita yahya said...

Salam Bundo...gamba semakin ngancamlah...rajinnya layan masterchef USA...tapi derang nyer program lebih menarik kan compare ngan local...local punya banyak sangat drama lah season 2 ni, nyampah lak nak tgk.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Bundo..

Salam aidiladha ye bundo.. Lagi 2 hari insyallah..

Satu kelainan ni bundo.. Cam best je..

rahel said...

Nampak cerah mee ni...ambo nak satu pinggan yea...

Amie said...

Selamat menyambut aidil adha Ibundo.
Ibundo memang teliti... hasil masakan semuanya mabeles!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...