Latheefa's Muslimah Collections

Saturday, February 2, 2013

Opor Ayam Berkentang

Selamat hujung minggu buat semua. Kemana harini? Berjalan-jalan bersama keluarga? Shopping shopping atau di rumah saja bersantai-santai.  Pastinya yang bersantai hanya suami dan anak-anak sedangkan kita bersilat-silat mengemas itu ini, masak bagai. Betullah kata orang.  Setinggi mana pun kita ni belajar kalau dah perempuan memang tak boleh lari daripada kerja-kerja rumah tangga.

Mmm.. kalau tak tau nak masak apa harini, jom masak opor ayam bersama bundo. Pasti tak mengecewakan.



Bahan:
1 ekor ayam
1 biji kelapa diasingkan santan cair dan santan pekat.
3 biji kentang 
2 batang serai dititik
5 helai daun limau purut dibuang tulangnya
2 helai daun salam
1 keping asam keping
5 biji cili api diketuk
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
bawang goreng untuk ditabur sekiranya suka

bahan kisar:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 biji buah keras
1 inci  lengkuas
1 inci halia




Cara:
- Campur bahan kisar bersama serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan serbuk lada putih.
- Panaskan sedikit minyak.  Tumis bahan kisar sehingga harum.  Masukkan daun limau purut, daun salam, cili api dan serai.
- Tambah ayam.  Masak ayam sehingga airnya habis keluar.
- Masukkan santan cair. Masak sehingga ayam separuh masak. Masukkan pula kentang, stok ayam dan santan pekat.
- Apabila kentang empuk, tambahkan asam keping.
- Kuah mestilah agak pekat. Pandai-pandailah adjust supaya santan tidak terlalu banyak.





Untuk tujuan fotografi ni bundo letak kuahnya sikit saja. Padahal kuanya banyak je lagi dalam periuk tu.
Oh ya.. kalau suka, taburlah dengan bawang goreng semasa menghidang.  Ia akan menambahkan aroma.



Sekian.  Selamat berhujung minggu dari bundo yang sekejap ada sekejap tak ada ni....




8 comments:

Marsita yahya said...

salam Bundo...rupa macam kurma...mesti sedap ni.

Amie said...

Lengkap bahan-bahan opor Bonda. Kalau Amie buat opor mesti nak lebihkan kuah sebab sedaplah kuah opor cicah lemang & hasi himpit!

KY said...

eeemm...sedapnya ibu..yam yammmm..

ogyep yummy mellow said...

suka betul tengok resepi2 Bundo... VERY d CLASSIC gitewww...

Gee® said...

Owww... opor di Pahang lain sikit rupanya dan kaler pon hitam... waaa... boleh try opor Bundo ni... nk cicah roti paratha... bestnyaaa....

CT Delima said...

Assalamualaikum Ibundo..

rindunya nak menyapa mesra macam dulu, kesibukkan seharian hari ni tak membantutkan untuk CT singgah menjamah opor ayam yang sangat sedap!! kecurlah pulak malam2 datang sini Bundo hehehe

suka dan tertarik dengan pic profile Ibundo tu..cantik!

ibundo said...

marsita, haah.. rupa macam kurma lebih kurang.

amie,
kuahnya banyak lagi tu dlam periuk hehe

ky,
jomlah ratah sama-sama

oym,
haha.. dah orangnya pun klasik

gee
teringin gak nak rasa opor pahang ni

ct,
salam rindu jugak dari bundo. samalah kita. bizi dan jarang sekali dapat bertegur sapa. nak buat macamana kan? dah rutin hidup kita macam ni. Supaya ct sihat selalu menjalani kehidupan seharian.

Rohah said...

lazat menjilat jari kalau dapat kuah opor...sedap sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...