Latheefa's Muslimah Collections

Sunday, August 5, 2012

Udang Mabeles

Salam pagi Ahad. Hari bersantai-santai dengan famili.  Mungkin orang yang bekerja di selangor ramai yang balik kampung memandangkan besok adalah hari cuti. Cuti memang cuti tapi masak tetap kena masak.

Amacam perancangan berbuka untuk hari ini.  Hari cuti takkan nak pergi pasar ramadhan jugak kot!!

Kalau belum ada idea, apa kata jadikan udang mabeles ini salah satu menu berbuka.  Makan nasi putih pun okay. Makan dengan nasi yang ada rasa pun okay juga tapi kenalah buat lauk lain yang bersesuaian dengan nasi.

Dalam bulan puasa ni, bundo dah buat udang goreng nestum ni dua kali. Bundo suka buat sebab semua orang suka makan.



Bagi mereka yang belum tahu resepi dan cara nak buat, bundo letak sekali lagi di sini.  Dulu dah pernah letak tapi kali ni bundo adjust sikit.

1/2 kilo udang besar
minyak untuk menggoreng udang
5 sudu besar butter/majerin (boleh tambah kalau rasa tak cukup)
segenggam penuh daun kari
1 1/2 cawan nestum
6 tangkai cili kering dipotong kasar
8 biji cili api dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk stok ayam
1/2 sudu garam (atau secukupnya)

-Udang dibuang kepala dan bersihkan.  Goreng sehingga bertukar warna.  Angkat dan ketepikan.
-Panaskan butter.  Goreng cili kering sehingga separuh garing. Masukkan daun kari.  Goreng sehingga kedua-duanya garing. Masukkan cili api.  Goreng sebentar lagi.  Kemudian masukkan nestum, serbuk stok ayam dan garam. Goreng sehingga nestum kelihatan rangup.
-Masukkan udang ke dalam kuali.  Gaul-gaul rata bersama bahan goreng sebentar dan padamkan api.


Bagi mereka yang mempunyai famili kecil, adjustlah bahan itu ya...



Sedap diratah-ratah begitu saja.  Terima kasih tidak terhingga kepada yang empunya resipi asal.


ibundo

6 comments:

inahar ali said...

OMMGGGG...shedaaaapnye kak!!!

laskar pelangi said...

terliur dah tgk udangg tu..Hik3

EmbunRosaliza said...

Sedapnya udang goreng mcm ni..kalo ratah gitu lagi bestt

FnF Simple Life said...

alahai best nye dang nestum ni... nak buat pun mudah... tapi saya takde stok nestum kat sini... hmmmm :(

Aziela said...

Laa...senang je rupanya yer bundo. Kebetulan stok nestum ada lagi kat rumah tu, bolehlah saya try nanti.

ASH said...

nak try...
resepi ala ala butter prawn ..tapi tukar nestum kasi garing..
GOOD RECIPE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...