Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, June 20, 2013

Banana vanilla cupcake

Mood tengah rajin ni bundo letak lagi satu resepi. Masa rajin nilah nak tunjuk. Nanti tiba
malas, terperap lagi berminggu-minggu.
Yang berpuasa hari ini bundo ucapkan selamat berbuka.  Tak lama lagi.  Tak sampai pun satu jam dan agaknya semua kerja di dapur sudah pun selesai. Bagi yang belum habis membayar hutang puasa, cepat-cepatlah bayar. Jangan tangguh-tangguh lagi.



Dalam cupcake ni ada pisang. Bundo sukerr sangat cake yang ada pisang ni dan tak jemu-jemu mencuba resepi berlainan. Resepi ni bundo ambil dari blog omputeh tapi terlupa pula nak ambil linknya. Cuma bundo modified sikit letak ganache di dalam cupcake ni dan ternyata ianya sangat sangatlah mengancam.




untuk cupcake:
2  3/4  cup all purpose flour
1 1/4 tsp baking powder
1 tsp  baking soda
1/2 tsp garam
1/2 cup unsalted butter
1/4 cup vegetable shortening
1 3/4 cup gula castor
2 tsp vanilla extract
2 telur
1 1/2 cup pisang lenyek
1/2 cup butter milk ( 1/2 cup susu cair+1 sudu besar apple cider)

- Ayak tepung, baking powder, baking soda dan garam bersama.
- Pukul shortening dan butter hingga creamy. Masukkan gula, esen vanilla dan telur. Pukul sebati.
- Masukkan pisang. Gaul rata.
- Turunkan speed mixer pada low.  Masukkan tepung diselangselikan dengan butter milk.
- Masukkan ke dalam acuan cupcake dan bakar pada suhu 150.




 ganache:
100 gm whipping cream
150 gm chocolate masakan (bundo pakai yang bentuk coin)

Panaskan whipping cream. Curahkan ke dalam mangkuk berisi chocolate. Gaul sehingga chocolate cair. Sejukkan.

Cream:
2 cawan cream topping.  Pukul sehingga kembang.




Sejukkan kek setelah masak. Bila sejuk, buat sedikit lubang dipermukaan kek dan keluarkan isinya.  Masukkan ganache ke dalam piping bag, penuhkan lubang yang telah ditebuk tadi dengan ganache.  Memadai memenuhi lubang saja.  Jangan melimpah.
Kemudian, hiaslah cupcake itu dengan cream ikut kreativiti anda.




Pergh... makan dengan ganache yang meleleh.

Sekian dimaklumkan.

Bundo

8 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Rajinnya akak buek experimen.. Adik sey yang sorang tu pun suko kek/muffin yang ado pisang ni..

Nooriah Abdullah said...

aduh terliur tengok cupcake Ibundo ni apa lagi kalau ada ganache ni selera saja tengok

Chah said...

memey meleleh!!!

sangat gebas nampaknya cuppies itew..

norhanim md zain said...

Wah gebunya. Nak satu:-)

Marsita yahya said...

menjilat siku tgk

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum Bundo,
Oghang kalau dah terra masak ni, buboh apo pun, modify camano pun.. menjadi jo..

ibundo said...

azz, tangan tu gata yo nak muek

noor, ganache tu yang buat sodappp

chah, hihi.. jom manjat bukit broga besok chah. buleh bundo bawak cuppies skali haha

norhanim, boleh... kalau dekat.

marsita, tak sempat nak meleleh sampai siku

sham, apo koba. rindu nak nonga celoteh sham

Shiela said...

Andainya dapat barang seketoi duo yo bundo.. Nikmattt.. :b

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...