Latheefa's Muslimah Collections

Thursday, January 17, 2013

Siakap rebus asam sempoi

Bundo suka buat siakap rebus asam ni. Hirup-hirup kuahnya.. fulamak.. boleh lelap-lelap mata menikmati kesedapan. Sendiri masak sendiri pujilah kan.
Anyway, ini memang feveret bundo dan juga hasben. Hasben bundo tak makan pedas. Jadi, bundo akan rebus dulu tanpa cili padi dan bila masak, bundo akan keluarkan semangkuk untuk dia.  Selebihnya bundo bubuh cili api. Takde lah banyak.  Dalam dua biji tapi bila cili tu dipatah-patahkan dan dipenyek-penyekkan, pedasnya akan keluar.

Masakan ni, mesti cukup balance antara masam, masin dan pedas.  Pergh!!! Barulah lupa dunya sekejap.




Resepi.
1 ekor ikan siakap dikerat 2
2 biji bawang besar bersaiz kecil dihiris bulat nipis
2 ulas bawang putih diketuk
1 batang serai diketuk
1 inci halia dihiris nipis
1/2biji lemon diambil jusnya
garam secukupnya
2 biji cili padi diketuk
beberapa batang bende


Untuk membuatnya, cukuplah sempoi. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk bersama air tak kesahlah banyak mana nak bubuh. Janji memadai dengan ikan tersebut.
Bila mendidih, rasa rasakanlah masam masinnya.  Janji belen. Kalau nak bubuh perisa pun, suka hatilah.
Lepas tu, masukkanlah bende.  Masak bende tu sekejap saja sebab proses masaknya akan berterusan walaupun kita dah padam api.



Setengah ekor ni bundo boleh makan sorang saja.
Sekian.


ibundo

8 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam Bundo, yg sempoii macam ni yg sedap sngt selera tengha tinggi ni kan apo nak di kato...

zinnur'ain the love of my life said...

salam Bundo ... sedapnyaaa ! ... ni kalau rasa tak sedap badan dan tak berapa lalu nak makan, mesti sedap kalau dapat lauk mcm ni ... hirup gitu aje or makan dengan nasi putih panas-panas ... pergghh ! ...

adda syuhada said...

sedapnya...

Qhaifa Nur said...

memang meleleh tgk resepi ni...
saya suka masak yang macam ni...nak hirup kuahnya he..he..

Gee® said...

Waaa...dh oder ikan siakap fresh ptg ni nk buatlah resepi Bundo ni....sedapnyaaaa

Marsita yahya said...

Mas selalu gak buat ni mudah & copek...feveret kami dan yg bagus tak de kolestrol.
.

Mas Sani said...

sy suka lauk mcm tu..hirup kuahnya terasa tersangatlah best!

Rohah said...

menu sihat ni Bundo...pastu segerr dapat hirup kuahnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...