Latheefa's Muslimah Collections

Friday, November 16, 2012

Resoles lagi

Assalamualaikum, selamat bercuti panjang bagi mereka yang bercuti.  Apa kabar.
Lama rasanya tidak menjenguk di sini apatah lagi menjenguk adik2 semua di sebelah sana.
Agaknya hidangan asam pedas kaw dah tak kaw lagi sebab lama sangat terpampang.

Hari ini bundo hidangkan resoles lagi. Bundo memang gemar buat dan makan resoles sebab buatnya mudah dan tak banyak kerenah.  Rasa pun sedap.  Tambah lagi bila digigit-gigit sekali dengan cili api.  Pergh!!



Untuk kulitnya anda perlu:
2 butir telur
375 air
150 gm tepung gandum
1 1/2 sudu besar majerin yang dicairkan
3/4sudu teh garam

Masukkan kesemuanya ke dalam blender. Blend sampai sebati sahaja. Masukkan ke dalam mangkuk.



Untuk resoles ini bundo buat inti udang + jejari ketam.  Sebenarnya inti resoles ini boleh dipelbagaikan.  Buat sajalah inti apa-apa pun.  Inti karipap pun jadi.  Tidak ada had tentang ini.
Untuk inti yang bundo buat ini anda perlukan:



8 ekor udang
5 batang jejari ketam
1 biji bawang besar didadu kecil
1 ulas bawang putih dicincang halus
¼ cawan seleri yang telah didadu kecil
5 biji cendawan butang didadu kecil
1 sudu besar tepung 
1 sudu besar majerin 
1/4 cawan susu cair
1 sudu kecil lada hitam
garam secukupnya


1. Udang dan jejari ketam dipotong kecil.
2. Panaskan majerin di dalam kuali. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul rata.
3. Tambah susu  cair. Kacau rata supaya tidak berketul.
4. Masukkan bahan-bahan lain.



Untuk membuat kulit:

1. Panaskan kuali tidak melekat.
2. Masukkan sesenduk kecil adunan tepung. Agak2 supaya tidak tebal dan tidak terlalu nipis.
3. Masak sehingga bawahnya agak kekuningan sedikit. Angkat dan ketepikan.

Anda juga perlukan:
Serbuk roti yang bewarna kuning gold
1 biji telur dicampur dengan sedikit air dan dipukul sedikit.



Untuk jadikan resoles:

1.  Ambil selembar dadar.  Letak inti dan lipat.  Boleh lipat macam buat kuih gulung.  Boleh juga dilipat leper. Boleh lipat tiga segi. Atau nak lipat macam crepe durian pun boleh.
2. Panaskan kuali leper dan bubuh sedikit minyak. Celup gulungan dalam telur dan gulingkan dalam serbuk roti.
3. Masukkan dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan.



Sekian.  Cubalah rasa.
Bundo nak siapkan cupcake untuk hantaran bertunang ni.....
Jumpa lagi.

ibundo

12 comments:

Acik Erna said...

assalam kak pah sodp bona nampak e tu kak pah

Marsita yahya said...

salam bundo, sedap nampak nanti nak try...saya ambik dulu resepinya.

Bicara Kak Noor said...

Assalamualaikum Bundo nampak sedap sangat resolestu saya pun nak copy resepi jugak dan pasti nya tunggu mood rajin dulu heee
nanti update cupcake bertunang tu ya tak sbar nk tengok ni pasti cantik menawan

Shiela said...

Good morning Bundo.. :)
Sedap nampak.. kena cuba gak ni..

Gee® said...

Pagi Bundo... nak resoles 2 butir buat sarapan... heeeee

ady said...

as-salam
Looks so good...

yan's cottage said...

salam ibundo.....
sedapnya....nampak mengancam....mesti sedap kan...????
nak cikit boleh.....

Noor Yusoff said...

Salam bundo..semuga sihat sejahtera.
Cantiklah teko kat background tu nampak macam asal dari jepun saja...corak bunga sakura...rasanya dulu arwah tok pun ada teko nie tapi time tu saya kecil lagi tak tau nilai haha. Apapun saya suka makan makanan nie juga sebab senang di buat dan sedap pulak tu.

Mas Sani said...

salam bonda...

syoknya kalo dpt kunyah 2,3 ketul ni..mesti kenyang!

Tijah said...

Nak buek kek fondant ko kak? Nak tengok buleh?

Hamirdin b Ithnin said...

knape x hangkatkan aku blekfes mende tu


Rohah said...

hajat nak buat risoles ni mmg dah lama terpndam, kumpul resepi bukan main banyak..hhe..sampai sekarang tak buat2..jadi teringin sesangat pulak tgk Bundo punya tayangan ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...