Latheefa's Muslimah Collections

Monday, August 26, 2013

Bread Pumpkin Pudding

Salam.
Satu minggu satu resepi. Well.. it's better than nothing ahaks..
Just havent got the time to snap snap snap. Makan tetap makan.
Yesterday je I attended 3 open houses makan makan. Dari tengahari meround, petang baru sampai rumah. The thought of not having to cook  for dinner because the stomach is so full already, was so pleasing tapi ada pula perut-perut yang dirumah ni minta diisi.
Whether i want or not, kena jugalah masak.  Masak simple goreng goreng dan panaskan lauk.




Labu ni beli dah lama. Tergolek-golek dalam bakul tak tahu nak dibuat apa.
Separuh I cooked lemak putih campur pucuk kayu manis. Done with that.
Yang separuh lagi timbul idea nak campur dengan puding roti.
Apa lagi, hantam sajalah labuuuu dan yang seronoknya, sedap pulak tu.
Sedap bak kata anak-anaklah.
Mengikut tekak anak ni apa yang mak dorang masak, sedap je..
Wanna try?

10 keping roti gardenia
2 cawan labu yang telah didadu anggaran 1/2 inci
2 cawan santan (1 cawan santan kotak + 1 cawan air)
2 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar (penuh) majerin
1/4 cawan choc chips





1.  Labu direbus separuh masak.
2. Roti dikoyak-koyak, rendamkan bersama santan.
3. Masukkan roti+santan, telur, gula dan majerin ke dalam blender.  Kisar halus.
4. Sediakan loyang, sapu sedikit majerin. Tuangkan roti yang telah diblender ke dalam loyang.
5. Masukkan labu dan choc chip.  Gaul rata.
6. Bakar hingga masak. My oven, 160 deg selama lebih kurang 40 minit.
7. Tunggu betul betul sejuk baru dipotong.  Kalau tak menyabar, boleh juga makan semasa panas tapi kena pakai sudu sebab masih lembut.


Makan dengan sos coklat sedap.  Makan dengan sos kastad pun sedap.  Makan begitu saja juga dah sedap.  Pilihan anda...


ibundo

7 comments:

Gee® said...

wow! nyum2x laa....

ibuintan said...

wow! memang nampak pun dah sodap

sey copy paste dulu kakPah yo, ado labu sok nak yo cubo hantam buek

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..wahhhh..nampak sedap ni...

zana fahmi said...

Sedapnyaaaaa....kalau la jd anak bundo, bertuah betul. Zana suka labu tp dlm rmh ni tak suka, sedeh.

ogyep yummy mellow said...

Sukaaaaa.. gabungan traditional & barat... very creative Bundo..

Rohah said...

Terbayang kesedapannya..ada labu mmg best

Edlin Zakaria said...

Biasa labu bg bby sya makan jek.. Jumpe pulak resepi best utk dessert madr from labu.. Must try ni..

Anyway, feel free to visit my blog about health tips, supplement, life etc.. At http://themagicgarden.blogspot.com

Tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...