Friday, February 3, 2012

Spageti alahai

Selera omputih, tekak melayu.
Ni yang selalu terjadi kalau berhajat nak makan western style konon-kononnya. Tak mau tekak melayu  nak terima masakan yang cuma tabur-tabur lada hitam dan garam bak kata chah. Tambah-tambah lagi  kalau makan spageti. Kalau lidah asek rasa kuah yang masam tomato saja dan yang lain-lainnya hambar, tekak pun tak terima. Apatah lagi perut.



Jadi, kalau buat kuah spageti kena pastikan yang rasanya lengkap dari semua segi. Lengkap bagi tekak melayu macam kita.



Ramai yang pandai buat kuah spageti versi melayu.  Ada bermacam-macam.Lain orang, lain tangan, lain gaya...



Bundo?
spageti
500gm daging cincang *
1 biji capsicum merah*
1 biji capsicum hijau*
1 tin kecil nanas (cubes) dan dibuang airnya)* - kurangkan kalau tak mahu rasa manis
2 biji bawang besar*
cendawan ikut suka hati berapa banyak *
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 senduk pes cili kering
1 sudu kecil parsley kering
1 sudu kecil oregano
1 sudu besar lada hitam yang ditumbuk kasar
1 botol sos spageti kimball
1/2 cawan sos cili
1 tin kecil tomato puree
air secukupnya
3 sudu besar tepung gandum dibancuh dengan sedikit air



Mula-mula blend bahan yang bertanda*. Panaskan sedikit minyak.  Kalau ada e.v.o.o lagi bagus.  Tumis bawang putih.  Bila naik bau, masukkan pes cili.  Goreng hingga cili masak. Masukkan daging cincang dan biarkan sehingga air daging kering. Masukkan pula bahan yang telah diblend. seterusnya masukkanlah bahan-bahan lain dan masak sehingga kuah pekat.




Sekian.  Selamat berjimba di dapur hari ini.
Bundo petang ni nanti cuti masak.  Ada adik ipar nak kenduri kekahkan cucu. Yahooooo!! (Sambil lompat tepuk-tepuk kaki)


ibundo


Thursday, February 2, 2012

choc chip cookies

Tangan ni gatal je nak buat a quick n3.  Dah siap-siap nak pegi kerja ni tapi ter on lah pulak lappy ni. Bila dah ter on, ter cariklah pulak gambar cookies yang dibuat haritu. Bila dah terjumpa, terus tangan ni gatal gatal nak menaip. Huish... nasib baiklah sendiri bos haha..



250 gm butter, softened
1/2 cup castor sugar
1/2 cup sweetened condensed milk ( next time reduce it to 1/4 cup)
2 1/2 cups self raising flour, sifted
1 cup white choc chips
1 cup dark choc chips

1. Preheat oven at 180 degrees c.  Line baking trays with baking paper
2. Mix the butter, sugar and condensed milk and beat at high speed until pale and creamy.  Reduce speed to low, add the flour and mix until the dough almost come together.
3. Remove the bowl, add choc chips and stir until well combined. Roll heaped tablespoon of mixture into balls and place onto baking trays.  Flatten slightly with fingertips or fork.
4. Bake 14 - 16 minutes.  Stand 5 minutes on trays.

Sebenarnya dulu dah bagi dah resepi ni.
Kira siaran ulangan lah ye.


 rangup..


crunchy..


ibundo

Tuesday, January 31, 2012

ikan parang asam pedas

Ahad haritu bila tanya hubby nak makan apa lunch, dia cakap masak ikan asam pedas. Kalau dah lidah dan tekak orang melaka memang tak boleh lari dari asam pedas.
Kemudian tanya pula nak makan ikan apa. Dia kata ikan terubuk. Dah tahu dah ikan terubuk banyak tulang tapi dia nak jugak sebab sedap.

Bila bundo masuk pasar, cari ikan terubuk lepas satu gerai ke satu gerai tapi tak ada. Itulah bahananya kalau mulut banyak sangat soal. Macam cerita dalam surah albaqarah. Kalau mulut ni diam je tak tanya ikan apa kan senang bundo ambek je ikan tenggiri. 

Tapi ternampak pula ikan parang. Ikan parang ni lebih kurang sama spesis dengan ikan terubuk.  Banyak tulang tapi dagingnya sedap dan manis especially kalau baru naik dari laut.

Macam tu lah asal usul ikan parang asam pedas ni.



Masak asam pedas ni banyak versi. Versi ni pulak ikut anak tekak dan bahan yang ada dalam kabinet dapur.

Bahan:
3 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 senduk gulai cili kering  yang telah diblender
1/2 inci halia*
sedikit belacan*
1/2 inci kunyit*
satu batang serai*
1/2 sudu halba
bende secukupnya
air asam jawa secukupnya
daun kesum beberapa tangkai
1 kuntum bunga kantan
beberapa helai daun limau purut


Blender bahan yang bertanda *.  Panaskan minyak.  Tumis bahan yang diblender bersama halba.  Biar sehingga naik bau.  Masukkan cili kering. Tumis sehingga masak dan terbit minyak. Masukkan air asam dan tambah air secukupnya. Masukkan ikan, bunga kantan, daun limau dan daun kesum. Kemudian bubuh bende.  Ada orang bubuh gula sedikit tapi bundo tak berapa suka masukkan gula dalam masakan.





Anak-anak makan terkial-kial sebab leka cabut tulang. Bundo makan, tersengkang tulang kat tekak. Terkial-kial nak keluarkan balik tapi makin lama mencuba makin  dicucuknya tekak bundo ni. Hubby cakap, telan je.  Tolak dengan nasi sekepal. Bundo telan nasi sekepal. Tak jalan.  Bundo ambil lagi sekepal yang lebih besar dengan harapan aku tak tercekik nasi ni pulak nanti.  Baru jalan.  Adei.. tobat dah taknak makan ikan yang banyak tulang ni lagi.


ibundo

Monday, January 30, 2012

sayur goreng kicap

Makan sayur tu.  Jangan tak makan.
Mak bundo selalu cakap macam tu.  Masa bundo kecik -kecik dulu la. Bila dah beranak sendiri, cakap pulak dengan anak macam tu.  Agaknya budak-budak memang tak gemar sangat makan sayur. Kalau ada sayur dalam pinggan, dikuis-kuis ke tepi pinggan sampai terjatuh atas meja. Kalau terasa ada sayur dalam mulut, digentel-gentel dengan lidah lepas tu cekut dengan tangan dan buang.

Tapi bila dah tua begini, sayur tu lah yang dibuat kawan.  Main ratah ratah macam tu je tak payah makan nasi. Satu, sebab dah tua dan dapat nilaikan khasiatnya makan sayur.  Dua, sebab dah sememangnya tak boleh makan benda-benda yang lemak dan banyak kolesterol. Pilihan terbaik, sayur salah satunya.



Ala.. saja je nak bebel pasal sayur. Takde lah korang cakap betapa simpelnya masakan bundo kali ni.

Ni kacang panjang dan taugeh goreng kicap.
Bahan:
kacang panjang
taugeh
bawang merah
bawang putih
ikan bilis
cili merah
sedikit carrot hiris untuk hiasan
semestinya ada kicap.

Cara?
Kalau tak pandai memang nak kena babab.


Sekian.  Selamat meratah.

ibundo

Sunday, January 29, 2012

Puyuh goreng berempah

Rasa-rasanya mood macam dah nak datang balik ni.. hehe..
Puyuh goreng berempah ni bundo buat untuk makan tengahari tadi. Dah seminggu burung puyuh ni tersimpan dalam freezer. Kata takde mood kan.  Masak pun main  cincai-cincai apa yang senang je. Tetapi harini terlebih rajin.  Balik dari berjoging tadi bundo singgah pasar beli apa yang patut.  Lepas tu sampai rumah, terus singsing lengan baju dan berjoging dalam dapur pula. Masaklah tiga pat jenis lauk.  Mak ai... anak masuk dapur dia ingat nak kenduri ke hape.

You all pun dah biasa dengan ayam masak berempah kan.  Cuma kadang-kadang bahan tu ada beza sikit sana sini. Bundo punya resepi ni takde main sukat-sukat.  Semua pakai tabur je sesuka hati.



 Bahan: A
10 ekor burung puyuh dibelah dua, dibersihkan dan masukkan ke dalam mangkuk.

Bahan B
4 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia (lebih kuranglah)
1/2 inci kunyit hidup
5 batang serai dipotong anggaran 1 inci
** Blender kasar bahan di atas. 


Bahan C
2 sudu besar rempah kari (suka hati nak kurang atau lebih.  Bundo main tabur je)
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukupnya



 Masukkan bahan C ke dalam B dan curahkan ke dalam mangkuk berisi puyuh.  Gaul rata dan perap dalam 1 jam atau sekurang-kurangnya 1/2 jam.

Panaskan minyak dan goreng sehingga masak. Bila selesai, tapis bumbunya dan goreng pula bumbu yang telah ditapis itu sehingga garing.  Taburkan di atas puyuh.



Sedap diratah begitu saja.

Sekian.

ibundo

Saturday, January 28, 2012

Trapped in laziness

Assalamualaikum... especially to those who never failed to drop in here. Sorry if I disappoint many 'cos it's been ages since I wrote the last n3. Busy? not really. Cuma terkurung dalam satu mood yang boring dan malas.

Tapi dalam malas sempat juga buat kek yang dioder oleh kawan anak.







Kek: Chocolate moist yang resepi semua orang dah tahu dan tak payahlah bundo nak tulis.












Kek : sponge cake yang resepinya semua orang dah tahu dan tak payahlah bundo nak tulis.


That's all for now. Cuma untuk menghilangkan keboringan dan kemalasan yang melanda. Sorry fior not visiting you all.

ibundo


Tuesday, January 17, 2012

Salad sosej kentang

Salam semua.
Kita sentiasa tercari-cari resepi yang simpel. Terutamanya bila masa kita dicuri dan kita mahu menyiapkan hidangan dalam masa yang singkat.  Pada masa yang sama kita mahu ia tetap disukai oleh anak-anak.

Salad sosej kentang ini dapat disiapkan dalam masa yang saaaaangat singkat. Di samping itu bolehlah buat telur mata kerbau masak sos cili thai dan untuk menambat selera, tumbuklah sambal belacan.



Banyaknya sosej ikut kesesuaian. Dalam kata lain, ikut suka hatilah banyak mana nak buat.
Banyaknya kentang juga ikut kesesuaian. 
Mayonis juga pandai-pandai sendirilah.
1 sudu besar lada hitam ajishio (atau lebih/ kurang mengikut banyak sosej dan kentang)
lada hitam kasar
baby tomato beberapa biji dibelah dua
sedikit daun bawang dan daun sup untuk tabur
sedikit capsicum hijau dan merah didadu (aku tak bubuh sebab tak ada)
garam secukup rasa




Kentang dipotong wedges dan digoreng sehingga kekuningan.
Sosej dipotong menyerong.  Panaskan air dalam periuk dan bila mendidih masukkan sosej.  Rebus sebentar sahaja dan toskan.




Masukkan kentang yang telah digoreng, sosej dan bahan lain kecuali daun sup/bawang dan lada hitam kasar ke dalam mangkuk.  Gaul rata. Akhir sekali taburkan lada hitam kasar dan daun sup/bawang.
Sedia untuk di makan atau diratah.



Sekian.

ibundo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...