Friday, June 3, 2011

Ayam masak merah




Bahan-bahan

Satu ekor ayam yang siap dipotong, gaulkan dengan sedikit kunyit dan sedikit garam.
minyak untuk mengoreng ayam
2 biji bawang besar
4 ulas bawang kecil
sedikit halia
1/2 tin kecil tomato puree
10 sudu besar cili kering yang sudah diblender.
1 tin kecil kacang peas (asingkan air dan kacang)
garam dan gula secukup rasa.


Ayam yang sudah digaul dengan kunyit dan garam, digoreng 3/4 masak.  Ketepikan.
Bawang besar, bawang kecil dan halia diblender.
Ambil sedikit minyak menggoreng ayam tadi dan panaskan dalam kuali.  Tumis bahan yang sudah di blender. Masukkan cili.  Kalau suka pedas, boleh lebihkan cili.  Tumis sehingga cili masak. Kemudian masukkan tomato puree, garam, perasa dan 4 sudu besar air kacang peas. Bila sudah betul2 masak, masukkan ayam goreng tadi. Boleh ditambah sedikit air sekiranya kuah terlampau pekat.
Kemudian masukkan kacang peas.  Kacau sebentar sahaja dan padamkan api.


Kakpah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...