Monday, March 28, 2011

Kerang Rendang

Bagi anak-anak yang sukakan sedikit kelainan, di sini mak ajar bagaimana membuat kerang rendang.



Bahan:
A
2 kilo kerang.  Dicuci, rebus dan keluarkan isi.
Daun kunyit dihiris
 B
Santan pekat daripada satu biji kelapa.
Setengah inci lengkuas diketuk
Setengah inci halia diketuk
2 batang serai diketuk
3 ulas bawang putih diketuk
5 ulas bawang merah dihiris nipis

2 sudu kerisik
Cili api mengikut kepedasan (kalau tak suka pedas, cukup 10 biji sahaja)
Kunyit serbuk adabi

Cara:
Masukkan kesemua bahan B ke dalam kuali. Biarkan hingga mendidih dan kuah agak pekat.  Kacau selalu supaya santan tidak pecah.  Masukkan bahan A. Rasakan garam dan masak hingga kuah pekat.


kakpah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...