Selamat berhujung minggu kepada semua. Mungkin ramai yang balik kampung minggu ini mengambil kesempatan berpuasa dan berbuka puasa bersama ibu dan juga ayah. Beruntunglah mereka yang masih mempunyai orang yang disayangi.
Bundo sudah beberapa bulan tidak menjenguk rumah kampung. Banyak sangat benda yang menghalang. Lagipun rumah sudah lama kosong sejak emak tiada. Abah bundo pula tinggal bersama bundo di sini. Cuma bila ada masa terluang dan keinginan untuk menjejaki kenangan lalu, bundo akan pulang juga.
Apa plan untuk berbuka hari ini? Bagi yang bekerja hari inilah peluang untuk ketuk ketuk kuali dan belanga di dapur. Kalau selalunya singgah di pasar ramadhan kerana tidak punya masa untuk memasak, hari inilah nak tunjuk bakat. Betul?
Pagi ini bundo ingin berkongsi resepi mee ayam. Tapi cuma orang rajin saja yang ingin membuatnya kerana persediaan yang agak banyak. Sebelum membuatnya anda perlu sediakan stok ayam terlebih dahulu untuk membuat kuahnya.
Bahan:
1 bungkus mee kuning dicelur sebentar
Gaul rata mee
bersama:1 sudu kecil kicap masin,1 sudu kecil sos tiram,1 sudu kecil minyak
bijan dan ketepikan.
Bahan kuah:
2 ulas
bawang putih dicincang halus
3 ulas
bawang merah dihiris nipis
1 cm halia
diketuk
1 sudu besar
serbuk stok ayam
½ sudu teh
serbuk lada sulah
1200 ml air
stok ayam hasil rebusan tulang ayam, dua tangkai daun seleri, 1 batang lobak.
Cara:
1.
Untuk stok ayam, rebus tulang ayam bersama daun
seleri dan lobak bersama 1500 ml air. Biarkan bahan direbus selama 20
minit. Tapis dan ambil airnya sahaja
2.
Tumis bawang putih, bawang merah dan halia
sehingga wangi. Masukkan ke dalam air
stok ayam bersama serbuk stok ayam, garam dan lada sulah. Masak sehingga
mendidih dan ketepikan.
Bahan
tumisan ayam:
4 ketul peha
ayam dipotong dadu besar
2 ulas
bawang putih dicincang kasar
3 ulas
bawang merah dihiris nipis
1 cm halia
dicincang halus
8 biji
cendawan butang dalam tin dibelah dua
2 sudu besar
sos tiram
1 sudu besar
kicap manis
½ sudu teh
serbuk lada sulah
200 ml air
1 sudu besar
tepung jagung dibancuh dengan 1 sudu besar air
Garam
secukupnya
Cara:
1.
Untuk tumisan ayam, panaskan sedikit minyak dan
tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan ayam dan gaul rata. Masukkan
cendawan butang berserta sos tiram, kicap, serbuk lada sulah dan air. Tambah
tepung jagung dan garam secukupnya.
Masak sehingga kuah pekat. Ketepikan.
Bahan
pelengkap:
100 gm tauge
100 gm sawi
dipotong dan dicelur
2 batang
daun saderi dihiris
2 batang
daun bawang dihiris
2 biji cili
merah dihiris
Cara
hidangan: Letak mee ke dalam mangkuk. Bubuh kuah. Letak tumisan ayam dan bahan pelengkap di
atasnya.
Well... bundo cuma kongsikan di sini. Terpulanglah kalau nak mencubanya tapi rasanya agak enak.
ibundo