Lama benar dah rasanya tak menulis di sini. Sejak kebelakangan ni mood untuk menulis merudum teruk. Ditambah pula dengan kesibukan yang tak berkesudahan. Nak tunggu kesibukan reda, sampai bila pun tak reda-reda.
Untuk kali ini aku sajikan menu simpel yang tak lapuk dek zaman. Sedap untuk dihirup-hirup ketika masih panas.
Bahan:
Beberapa ketul ayam bahagian tulang dan potong kecil
6 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
sedikit halia *
1 tsp lada sulah *
1 tsp jintan manis *
1 tsp jintan putih *
penumis 4 sekawan
baby carrot
1/2 lobak putih
2 biji kentang dipotong wedges
4 biji cili api
2 tbs air perahan lemon
Tumbuk bahan yang bertanda*. Tumbuk. Jangan blender.
Panaskan sedikit minyak extra virgin olive oil. Kalau tak ada, guna minyak biasa. Tumis bahan yang ditumbuk dan rempah penumis 4 sekawan sampai naik bau.
Masukkan ayam dan kacau sebentar. Bubuh air secukupnya dan masukkan kentang. Apabila kentang setengah empuk, masukkan pula carrot dan lobak putih.
Tambah garam, cili api dan perahan lemon. Kalau suka, bubuhlah cube ayam seketul.
Selamat menjamu selera.
ibundo