Sunday, October 14, 2012

Apam bunga

Salam hari ahad. Semuga ceria selalu.

Sudah dua kali buat apam ni.  Resepi berasal dari biras yang ada meniaga apam ni sikit-sikit di ayer molek. Bukan dia yang meniaga sebenarnya pun.  Cuma hantar satu dua adunan ke gerai kawannya yang menjual kue muih.

Kali pertama buat apam ni tak tersengih sikit pun.  Padahal yang dibuat biras ni elok je tersenyum
lebar sampai tiga empat kelopak.  Bundo punya? Alahai.. memang malu nak cakap.  Tapi rasa memang sedap.





Oleh kerana tak puas hati sebab kegagalan kali pertama, bundo cuba lagi sekali.  Bundo tanya Jali, biras bundo itu apasal apam bundo tidak tersengih. Dia tanya sama ada bundo rehatkan adonan tu setengah jam ke tidak.  Bundo cakap bundo terlupa. So, kali kedua tu bundo rehatkan adonan selama setengah jam baru dimasukkan ke dalam cup dan kukus.
Tak menjadi juga. Adalah sebiji dua yang terbelah manja.  Tapi rasa memang maintain sedap.
Lepas gagal kali kedua tu bundo dah malas nak buat. Lama tak buat. 




Semalam bundo ke rumah Jali di Melaka kerana menziarahi adik ipar, suaminya yang baru keluar hospital. Maka cerita pasal apam ini berulang balik. Setelah mendapat petua daripadanya, rasa untuk mencubanya lagi sekali berkobar-kobar.

Pagi tadi bundo hasilkan apam ini.  Elok cantik berkelopak.  Nak petuanya? Baca sampai habis.



Resepi asal : Jali
Hasil air tangan : ibundo
(Kalau ambil resepi ini tolong linkkan semula ke bundo ye. Kesian pada si Jali ni tak dapat kredit nanti.  Dahlah dia takde blog hehe)

3 cawan tepung gandum (ayak)
2 biji telur
1 1/4 cawan gula castor
1 sudu kecil ovelet
1 1/2 cawan aiskrim soda / sprite
1 sudu kecil esen vanila



Cara:
1. Putar telur dan gula sehingga kembang. 
2. Masukkan ovelet dan esen vanila, putar lagi.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrim soda. Kacau rata.
4. Bahagi kepada beberapa bahagian dan warnakan mengikut warna yang disukai.  Rehatkan selama setengah jam.
5. Sementara itu, panaskan kukusan.
6. Sudukan adonan ke dalam mangkuk kertas dan kukus lebih kurang lima minit sehingga masak.




Petua:
1. Air kukusan biar betul-betul mendidih baru masukkan adonan untuk dikukus.
2. Alas petutup periuk kukusan dengan good morning towel supaya air tidak menitis ke atas apam.
3. PALING PENTING jangan masukkan cawan apam terlalu memenuhi kukusan sehinggakan tidak ada ruang untuk apam itu bernapas. Cukup masukkan setakat lima atau enam cawan sahaja supaya ruang untuk wap berputar mencukupi . InsyaAllah akan kembang dengan cantik.

Cubalah.

ibundo

17 comments:

  1. salam bundo..dah lama jugak saya tak buat apam senyum ni..padahal ramai yang mintak ... atu lagi petua aiskrim soda tu kena yang baru (masih banyak gas) ..kalo anak2 asyik buka tutup botol tu utk minum airnyaa, dan gas pun keluar- apam malas nk senyum...

    ReplyDelete
  2. CK,
    oo ye ke. Kena masukkan dalam petua tu.

    ReplyDelete
  3. salam Bundo saya pun macam nak buat lagi jugak ni tengok apam Bundo tu senyum riang je jeles jugak,dah baca semua petua tu insyaallah kalau rajin akan ikut semua petua bunda dan tambahan dari CK tu

    ReplyDelete
  4. waaa... tersengih jer apam Bundo tu...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Bundo,
    Nak tanyo soalan OFF-TOPIC ni..
    Bundo ado ambik kelas fotografi ko?
    Gambar sumo eh cun2 laa..

    ReplyDelete
  6. Nor,
    bundo selalu isi je loyang penuh-penuh sampai bendaalah tu tak boleh benapas. Rupanya tak boleh. patutlah selalu tak kembang.

    ReplyDelete
  7. Gee,
    sama macam tersengih lebarnya bundo ni tengok apam tu tersengih.

    Shamsiah,
    salam.
    Kebanyakan bundo belajar kat internet ni. Banyak cara2 teknik food photography. Kena kontrol iso, apperture, speed, food setting etc..etc.. Cubalah gugel.

    kasih redha,
    alhamdulillah..

    ReplyDelete
  8. Salam Bundo....ni kira ok lah senyumnya ni....

    ReplyDelete
  9. wahhh terima kasih bundo sbb share petua.. sy pernah buat sekali tapi tak senyum dia jd mcm apam polkadot plak.. rasa give up plak.. org kata pakai api besar sy besarkan tp tak gak tersenyum.. nanti sy try petua ni.. trimassss ^_^

    ReplyDelete
  10. Termissed plak edisi apam senyumni... Errr kim salam kt jali yeee... :)

    ReplyDelete
  11. bundo
    cemana apam bundo banyak banyak warna ?

    ReplyDelete
  12. sedapnya,,,,
    aku sangat suka sekali dengan info ini terimakasih... tau ga kawan Khasiat Jelly Gamat Gold G untuk Obat Rematik, Obat Asam Urat,Obat Gagal Ginjal Solusi pengobatan herbal terbaik.

    Info Cara Mendapatkan obat jelly Gamat Gold G silahkan klik ->> Cara Pemesanan Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete
  13. perlu di coba juga resepnya - resepnya di rumah

    ReplyDelete
  14. penampilan kue - kue nya sangat menarik dan keliatannya sangat enak . jadi pengen nyoba !!

    http://bit.ly/210LBmH

    ReplyDelete