Hubby bundo memang tak makan pedas.
Bundo ni pulak memang hantu cili. Kalau tak pedas, tak berasap, rasa tak puas makan. Kalau dapat cili api belakang rumah tu bundo buat ulam je krap krup krap krup hehe.. Kalau makan megi, mesti bundo taruk cili dua tiga biji. Ambil pedas. Sesekali pekena megi ni nikmatnya tak payah cakap. Kena megi kari bubuh sawi, telur sebijik, cili api tiga biji... heaven..
Bahan A
5 potong ikan tenggiri dibubuh kunyit dan garam,goreng.
Bahan B
20 biji cili api hijau
10 biji cili api merah
5 biji cili besar hijau
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji buah keras
2 batang serai
1 inci halia
2 sudu besar udang kering
1 sudu kecil belacan
2 sudu besar cuka
1. Blender bahan B kecuali cuka.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang diblender sehingga masak dan keluar minyak. Bubuh cuka dan garam secukupnya. Terpulanglah kalau ingin bubuh serbuk perasa.
3. Masukkan ikan yang telah digoreng.
4. Hidang bersama nasi panas.
5. Pergh!!!!
Silakan...
ibundo
salam bundo
ReplyDeleteboleh geng la kita..klu x meletopp mmg x sah..tp pastu sakit perut..he hehheee..alahaiii sedapnya tgok ikan tue posing menggoda..:)
zila, haha.. kita kena hati2 gak dengan cili ni.
ReplyDeleteSalam Ibundo... waduhh tiba dah lewat malam dah ni.. mana tahan tengok lauk yang enak tu... huarrrrr... pulak Ibundo duk ulang2 cili padi cili padi... wahhhh sedap nyaaa...............
ReplyDeletesha.. orang negeri semilan maacam bundo ni memang dari kecik dah dihidang denngan cili padi haha
ReplyDeleteSalam ibundo, ooooooo, ibundo org nogori ya? hihihi.. kita org2 jawa pun dah biasa dgn cili padi, itu belum dgn kicapnya ehehe... guna ikan tongkol pun boleh kan ibundo? ikan tenggiri kat sini mahal jugak lah, kalau beli 2 potong tp besar jugak lah dah puluh2 harga dia :D tp tongkol ni bermusim pulak, skrg ni belum musim dia lagi :)
ReplyDeleteSalam Bundo!!!
ReplyDeletewaduh2x manyak betul cili api tuh!!!!
tak pedas ke???
berasap lah teliga Hawa bila mkn hehehe...
tapi kan... nmpk sedap tau ikan tenggiri buat sambal kalau dibandingkan msk gulai..
slm Bundo...sedap nmpk lauk tu...QH pon suka jugak masakan yg pedas2...baru la syok...bru la puas kan...tp mcm yg Zila ckp la...pastu sakit perut...hehehe...
ReplyDeleteaipun bundo dulu tk makan pedas maklumlah mak org ganu..tp bila kawan ngan geng2 dr pahang n utara, kawen lak ngan orang utara gak, duhhh xde cili api x sah...lagi pedas lagi glamer rasa..hahah xde kena mengena... tapi sambal tu buat saya jadi loya2 la...err maksud ai..ngidam..kekekeke..
ReplyDelete* bundo gi mano? windu tau!
fuuuhhhh fuuhhhh..
ReplyDeletetahan ayorliyorrr tahan ayorliyorrrr..
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKita boleh gang ye Bundo, kaki pedasss...ops kaki pulak, hantu laaaa...
ReplyDeletewaaaaa,,sedapnya tp kita tak blh lg mkn belacan..anak tgh gatal2..huhu
ReplyDeleteika,
ReplyDeletesalam. Bundo memang asli orang negori semilan tapi dah bertukar jadi orang town haha. Kat sini tenggiri pun mahal ika. Sekarang ni apa benda pun mahal. Telur turun harga. Jadi, lebihkan makan telur dan kurangkan yang lain-lain hehe..
Mamahawa,
Kalau tak pedas takdelah nama dia sambal dek oi. Tapi kan.. bundo bubuh banyak tu tak rasa pun pedasnya.
QaseyH,
jangan asek bekejar ke jamban dah la ek.
Chah,
ReplyDeletebetul ke ko tengah ngidam ni. Ala.. orang masih muda belia. Kilang masih power gitu kan..
Bundo kemana? Sebenarnya baru balik umrah ni.
Azeeda,
Fuuh kiri Fuuh kanan... Jangan sampai air lio ko merecik dah lah ye.
Gee,
ngeee... give me 5
Anna,
Takyah letak belacan.
salam kenal & ziarah kak,
ReplyDeletemengancam tengok lauk ni,lazat gituu
Rohah, salam kenal. Terima kasih datang jenguk dapur bundo ni.
ReplyDelete