Ada kaitan ke dengan urap ni. Bau-bau bacang. Sama-sama banyak sayur tapi kalau disuruh buat pilihan di antara pecal dengan urap, bundo akan pilih urap.
Bahan:
1 biji jantung pisang, rebus empuk dan hiris kecil
15 batang kacang botor dihiris nipis
2 genggam penuh tauge, dibersihkan dan dijirus dengan air panas
1 cawan kelapa parut *
3 sudu besar udang kering* (boleh dilebihkan)
5 ulas bawang merah***
3 ulas cili api ***
1 sudu kecil lada hitam kasar
1/2 sudu kecil lada hitam ajishio (optional)
garam secukupnya
4 biji limau kasturi diambil airnya
1.Masukkan jantung pisang, kacang botor dan tauge ke dalam mangkuk besar.
2. Sangai kelapa parut dan udang kering sehingga kekuningan
3. Tumbuk kelapa dan udang kering sehingga halus
4. Tumbuk cili api dan bawang merah sehingga halus
5. Gaulkan 3 dan 4 bersama 1.
6. Tambah lada hitam, lada hitam ajishio, garam dan limau dan gaul sehingga rata.
7. Rasakan segala rasanya cukup. Kalau ada yang terkurang, boleh adjust.
Urap ni sedap diratah begitu saja ataupun digaul bersama nasi panas dan makan dengan ikan goreng serta sambal belacan.
ibundo
kak pah pagi2 dah terliur nengok urap ni..saya suko makan urap..tapi..tak ponah buek..jalan paling sonang..talipun anak sedaro yang dok segamat..bagi tau..acik nak makan urap..nanti dio tolong buek kan..kelapo e.tu..sayur2 kito buek sendiri..sodap..
ReplyDeleteSalam Ibundo, kita mmg suka makan urap....tp x rajin nak mengurap...hehee, ngencesss tgk pic Ibundo nih! ^__^
ReplyDeleteSalam & Slmt Pagi Ibundo
ReplyDeleteHawa pun suka mkn urap..tak kira lah jenis syr.. ni ada ltk jantung pisang pasti lg sedap :P
salam kakpah...sedapnya pagi2 tengok urap nih..saya pun suka makan urap..ada jantung lak lagi la suka....saya selalu buat tak letak lada hitam..bagus ni bleh cuba...lepas tu boleh buang angin sekali...hehhehe
ReplyDeletesedapnya tgk urap yg ibundo buat tu.... tp diana x perna buat sndiri lg.. :). makan jer perna... sedaap!!
ReplyDeleteada jantung pisang..fuh kanmain sodap la urap ni yo kak pah.. den suko bonar ratah ratah aje urap ni.. uishh kecur nyerrr
ReplyDeletesedapnya mkn dgn nasi panas kan..
ReplyDeletesedapnya Bundo, lama tak makan. nanti nak buat la. dulu da pernah try buat urap beremi DTS, boleh try buat Bundo punya resepi pulak :)
ReplyDeletekochor air liur!
ReplyDeletemesti buek gak ni!
erna,
ReplyDeletemak ai jauh e na... nak tunggu orang segamat datang baru ngaso nak mengurap haha
ummi,
meh bundo hantar semangkuk
hawa,
jantung pisang tu yang umph..
q,
ReplyDeletenak sedap lagi taruk santan sikit. Tapi kalau taruk santan kena habiskan tak boleh simpan.
diana,
diana pandai buat kek. kita tukar kek dengan urap nak hehe..
izah,
tak payah makan nasik dah. konyang.
anna,
gaul dengan nasi panas ala-ala nasi kerabu gitu..
cahya,
ReplyDeletecik mat kita tu banyak resepi best2.
kalong,
jom..
sedappp urap ni mkn ngan nasi panas2... terliur plak.... :)
ReplyDeleteSalam..kat rumah pun ada sikit jantung pisang, boleh cuba buat urap ni....minta izin kopipes resipi yaaaa
ReplyDeletesalam kak pah...saya mmg suka makan masakan kampung ni.orang belah kelantan buat urap banyak guna isi ikan dan santan pekat mmg sedap kak pah..potong cili api pastu perah asam limau fuhhh...pengsan(asyik pengsan bila nampak makanan sodap)
ReplyDeletenurul,
ReplyDeletekalau tak ada nasi panas, makan nasi sejuk pun jalannnnn..
sue,
ada tanam poko pisang ke
cikmanggis,
kpah selalu gak guna santan pekat. lagi lemak gitu kan? ada staff kakpah orang kelantan dia buat kerabu nangka. mak ai... memang pengsannn haha..
esok nak cari jantung pisang! :)
ReplyDeletedel,
ReplyDeletekat tempat ko ada orang jual jantung pisang ke haha..