Saturday, June 4, 2011

Spageti bebola ayam



Makan spageti di rumah lebih puas banding makan di kedai.  Kalau buat sendiri kita boleh bubuh macam-macam.

Bahan:
A
1 bungkus spageti (rebus sampai lembut)
1 botol sos spageti kimball. 
4 sudu besar tomato puri
1 bungkus daging cincang ramli
1 biji capsicum hijau didadu
1 biji capsicum merah didadu
1 biji tomato didadu
2 biji bawang merah didadu
3 ulas bawang putih didadu
1 tin cendawan butang (ada halal jakim)
Bebola ayam ikut banyak mana suka
2 sudu besar cili kering yang sudah diblender (kalau mahu rasa pedas)
sedikit lada hitam
garam


B
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu butter
1 cawan air


Cara:

Buat bahagian B dulu.  Panaskan butter.  Masukkan tepung kacau hingga berbuih. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau supaya tidak bergentel.  Kalau terlalu pekat, tambah air.  Ketepikan.

Panaskan minyak.  Tumis bawang.  Masukkan cili. Biar cili masak. Masukkan daging dan biarkan sehingga air daging kering.  Masukkan sos spageti kimball dan juga tomato puri. Masukkan bebola. Masukkan capsicum dan cendawan butang.  Tambah satu cawan air.  Biarkan mendidih.  Kemudian masukkan bahagian B.  Tambah garam dan lada hitam.  Masak hingga kuah pekat.

Selamat mencuba.

kakpah

No comments:

Post a Comment