Friday, June 3, 2011

Pucuk paku masak lomak tempoyak

Kalau duduk di kampung, pucuk paku kita petik tepi sungai.  Merata-rata ada pucuk paku.  Tapi duduk di bandar ni, terpaksalah beli di pasar. Itupun banyak yang bukan pucuk lagi.  Dah keras.

Di sini mak ajar kamu buat gulai pucuk paku.



Bahan:
2  ikat pucuk paku beli di pasar.
(Ambil bahagian yang lembut sahaja. Batangnya pun boleh diambil asal lembut)
Cili api secukupnya ikut pedas yang dikehendaki
3 ulas bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih di hiris
Santan dari sebiji kelapa
segenggam ikan bilis atau dalam 15 ekor udang sederhana besar
2 sudu besar tempoyak

Bersihkan pucuk paku.
Masukkan semua bahan kecuali tempoyak dan pucuk paku ke dalam periuk.
Bila mendidih, masukkan pucuk paku. Masak sehingga pucuk paku lembut. Kacau kuah sentiasa supaya santan tidak pecah.  Masukkan tempoyak dan sekeping asam gelugur. Rasakan garam. Matikan api bila kuah agak pekat.


kakpah

No comments:

Post a Comment