Wednesday, June 15, 2011

Sosej belado

Kalau sosej ni, masak apa pun mesti anak aku suka makan terutamanya siadik.



Sosej ayam atau daging (sosej yang pendek-pendek) - suka hati nak buat banyak mana. Potong dua menyerong setiap satu.
2 biji ubi kentang dipotong wedges
4 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
4 sudu besar cili kering giling
2sudu besar sos tomato
1 biji tomato dipotong ikut suka
daun bawang dan daun sup sebagai hiasan.
2 batang cili hijau dihiris

1.  Goreng ubi kentang sehingga kekuningan.  Ketepikan.
2. Tumis bawang.  Apabila wangi, masukkan cili.  Masak sehingga cili masak.
3. Masukkan sosej. Gaul.  Masukkan sos tomato. Gaul.
4. Apabila sosej masak, masukkan ubi kentang.
5. Masukkan cili hijau dan tomato. Kacau sekejap dan padamkan api.
6. Masukkan daun hiasan.




Sekian.

ibundo

3 comments:

  1. kak se tak ponah buek sosej goreng berlado lai ni kak..nak terai gak nanti...
    asikrim goreng se dah try dah..hasben se kato apo buek sikit bona..hehe

    ReplyDelete
  2. anim,
    aiskrim goreng tu kono buek bebanyak. lopeh tu simpan yo dalam freezer. bilo teragak, goreng yo..

    azz,
    ambeklah sopighing..

    ReplyDelete