Kalau aku makan lauk ni, separuh aku punya sebab suka sangat. Dan mak aku pun cukup paham.
Kalau di kampung, sayur-sayur senang nak dapat. Di bandar ni nasib-nasib. Kadang-kadang ada dijual di pasar. Kadang-kadang tak ada. Kalau tak ada, aku tangkap je apa-apa sayur kampung yang ada. Tapi nasib baik sekarang ni ada pasar tani. Selalunya di pasar tani banyak dijual sayur-sayur kampung.
Yang penting mesti ada:
pucuk ubi
serai 3, 4 batang dihiris
daun kaduk(sedikit)
poucuk mangun ( sedikit)
pucuk labu sikit
boleh juga tambah daun tu sikit, daun ni sikit kalau suka (jangan beli daun yang pahit, dah)
petai
tempoyak
udang atau ikan bilis
cili api. Lagi pedas lagi berdesing
kalau ada terung pipit pun boleh juga bubuh. Tumbuk sikit supaya dia pecah-pecah.
santan secukupnya.
garam dan gula secukupnya
sayur dihiris macam buat bunga rampai. Masukkan santan dan bahan lain kecuali tempoyak dan petai. Bila sayur layu, masukkan tempoyak dan petai. Tempoyak kena banyak, baru ada rasa.
Anak aku adik dan basyir suka makan lauk ni. Yang lain-lain ada yang suka, ada yang jamah-jamah je.
ibundo
akak, Maria bukan org nogori, tp sbb blajar buat lauk ni, hubby makan terus dia cakap dia jatuh cinta utk kali ke-2.... hehehe
ReplyDeletesaya pun suke lauk ni... makan nasi panas... best!
maria,
ReplyDeletekalau orang tak suka tempoyak, tak berapa gemar lauk ni..
waaahhh.. ni lauk orang nogori nih.. tak sempat blajar ngan mak mertuo.. Join blog ni la..
ReplyDelete