Thursday, June 16, 2011

Jelawat masak lemak tumis

Ikan jelawat jarang masuk di dapur aku sebab ikan ni jenis yang banyak tulang.  Kalau ikan yang jenis banyak tulang ni, anak-anak aku biasanya diorang kuis-kuis ikan dan ambil kuah je. Tapi ikan ni rasanya sedap lemak-lemak.


Seekor jelawat sederhana besar
1 senduk cili kering yang sudah diblender
1 sudu kecil kunyit
Santan dari sebiji kelapa
10 biji cili api yang ditumbuk (boleh kurangkan kalau tak mahu pedas)
4 ulas bawang merah ditumbuk lumat.
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat.
sedikit halia muda dihiris
sehelai daun kunyit (kalau kecil bubuh dua helai)
beberapa batang bendi
1 asam keping

1. Tumis bawang dan halia muda.  Bila wangi masukkan cili.  Goreng hingga cili masak. Masukkan kunyit.
2. Masukkan santan, ikan dan daun kunyit.
3. Biarkan mendidih dan kuah pekat.
4. Masukkan bendi dan asam keping.
5. Rasakan garamnya.

Bubuh sedikit minyak saja bila menumis.  Aku dah terlebih minyak sebab terlupa yang ikan ni sendiri mengeluarkan minyak. Santan juga bila pekat akan berminyak.

Sekian.

ibundo

No comments:

Post a Comment