Friday, June 10, 2011

Ayam lada hitam


Ini resepi biasa.  Anak-anak suka makan ayam.  Kalau nak pelbagaikan masakan ayam kamu, ini salah satu daripadanya.

1/2 ekor ayam potong kecil
1 biji bawang besar potong dadu
2 ulas bawang merah hiris nipis
3 ulas bawang kecil hiris nipis
1 inci halia dihiris nipis memanjang
3 sudu lada hitam serbuk kasar
kicap cair, agak-agak
kicap pekat, agak-agak
1 batang carrot di potong memanjang
3 batang kacang panjang  dipotong ikut suka
1 batang celery, dipotong kasar
1/2 biji lada benggala hijau
1/2 biji lada benggala merah
sedikit kacang peas
1/2 cube stok ayam
sedikit air

1. Ayam diperap dengan sedikit garam dan lada hitam.  Goreng 3/4 masak.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia
3. Masukkan ayam dan kacang panjang dan carrot. Bubuh kicap dan lada hitam.  Kacau dan tambah air.
4. Masukkan bahan-bahan yang lain.
Siap.


ibundo

2 comments:

  1. kakpah,ini yang sey gomar blog omak2 nih..semua main agak2..samo cam gayo omak se ajar buek kueh bahulu..tolur sekian,gulo sekian,topung agak2...hehehe

    ReplyDelete
  2. kito ni masak main lempar-lempar yo. mano ado sukat2. tu yang menjadik tu hehe..

    ReplyDelete