Maka jadilah jemput-jemput ala cekodok
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 tin jagung manis cap adabi
1 tangkai daun bawang hiris halus
1 tangkai daun sup hiris halus
1 biji cili merah cincang halus
1/2 biji bawang besar*
1 kepal nasi *
1/2 genggam ikan bilis *
1 biji telur
air secukupnya
1. Blender bahan yang bertanda *
2. Campurkan semua bahan. Tambah air secukupnya. Kacau sebati dan biarkan10 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng.
Cara makan:
1. cicah sos cili
2. cicah sambal kicap
3. makan sambil gigit cili api
Bundo pilih yang no 3.
Ha.. jemput.. jemput.. jemput makan!!!
ibundo
wah ada jemput2 ni Bundo kalau panas mmg larisss snagat apa lagi cicahnya nyaman enak bangat tu huh....
ReplyDeleteNak sikit cekodok Bundo nak cicah no.3 jugak...
ReplyDeleteselamat pagi bundo.. nak tumpang sarapan, boleh? :-)
ReplyDeletesedap ni bundo ,dah lama tak buat cekodok jagung
ReplyDeleteSalam perkenalan Bundo.Sedap ni cekodok cecah sambal lagi ummp :)
ReplyDeleteSalam pagi Bundo..
ReplyDeleteRahel suka makan cekodok jagung..sedap tu...
Bundo memilih cara yg terbaek...tidak membazir kan..
teringin Nur nak buat jemput2 ni...
ReplyDeletesedapnya makan panas2...
Salam ibundo!!! suke jemput2, apa pun di letak dlmnya mmg kita suke :D kalau kosong pun kita suke tp kena mkn ngan sambal kicap lerrr hihihi..
ReplyDeleteKalau saya buat jemput2 jagung ni selalunya cicah sos....sedap.
ReplyDeletesalam syg bundo,
ReplyDeletehari nie kita pun wat jemput2 jgk ..x sempat nk pose lg nie..jemput2 jagung mmg zila suka..sedappp.
waa..sedap, sedap!!..sy kalau mengadap jemput2..memang pakat tak sedar dah berapa ketul yg dah masuk mulut..
ReplyDeletewow..cicah no tigo..berasap telingo.cekodok jagong paling sedap mkn tengah panas..
ReplyDelete