Wednesday, July 11, 2012

Mee Goreng Briyani

Ya.. tak silap. Betullah tu apa yang you all baca.  Mee goreng briyani.
Saja nak mencari kelainan. Hasilnya tidaklah terkinja-kinja dek kesedapan tetapi memadai memuji diri sendiri kerana berjaya membuat sesuatu yang lain daripada yang lain.



Bahan:
1 bungkus mee kuning
1 ketul dada ayam didadu kecil
8 ekor udang (ikut suka nak letak berapa)
10 biji fish ball dibelah dua
2 keping fishcake dipotong nipis
beberapa batang sawi
3 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
1 sudu besar rempah briyani
2 sudu besar tomato puree
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap masin
1 cube stok ayam
1 cawan air (atau lebih)

untuk tabur:
daun bawang dan daun sadri dihiris 
1 biji cili merah dihiris
sedikit bawang goreng



Cara:
-Panaskan sedikit minyak.  Tumis bawang sehingga wangi.  Masukkan rempah briyani.  Goreng rata.
-Masukkan ayam.  Setelah berubah warna, masukkan udang, fishcake dan fish balls.  Gaul.
-Masukkan pula tomato puree, stok ayam, sos tiram dan kicap.  Tambah air.
-Apabila mendidih masukkan sawi dan mee.
-Sekiranya suka mee basah, bolehlah tambah sedikit air lagi.
-Rasakan masinnya.  Tambah kicap atau pun garam kalau perlu.

ibundo

5 comments:

  1. wah..satu menu yang unik ni..boleh cuba.Masakan ni seni kan kak pah jadi seni ni sungguh luas skopnya.Kita boleh reka macam-macam resepi..yang penting sedap:)

    ReplyDelete
  2. alamak sedapnya tengok mee goreng tengah2 malam ni...nak cuba la sebab ada kelainan...:)

    ReplyDelete
  3. Salam Bundo.satu kelainan mee goreng campur dg rempah beriani dan nampak sedap digoreng basah gitu. ayam kat bawahpun nampak sedap juga..

    ReplyDelete
  4. Yummy~
    kena makan cepat-cepat ni.nanti mee jadi kembang pulak.meleleh airliur tengok segala jenis resepi arini:)

    ReplyDelete
  5. Ingat nak try la resepi ni untuk petang ni...hehe..bahan semua ada kat dapur tu..Udang dari KERPAN, Blue Archipelago!

    ReplyDelete