Semalam balik melaka. Ada sedara buat kenduri kawin. Orang melaka tak sah kalau tak ada asam pedas. Macamlah orang nisemilan yang tak sah kalau tak ada lemak cili api. Tapi sedara aku yang buat kenduri tu tak ada pulak buat asam pedas. Tertanya-tanya gak.
Haritu aku buat bawal asam pedas tempoyak. Saja buat eksperimen apa rasanya kalau asam pedas ni dibubuh tempoyak. Tak sangka pulak rasanya mengancam. Sesiapa yang ada simpanan tempoyak dalam peti ais tu, cubalah buat kalau nak tahu rasanya.
Bahan asam pedas aku:
1 ekor bawal (bawal pun mak oi mahalnya)
2 sudu besar tempoyak
8 tangkai cili kering *
6 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas *
1 batang bunga kantan
1 batang serai dititik
beberapa helai daun limau
air asam jawa secukupnya
Blender bahan bertanda *. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blender sehingga masak. Masukkan air asam dan bahan-bahan lain. Pastikan semua rasa seimbang.
Sekian.
ibundo
mak aii...!!! tempoyak byk dlm esbok... ptg ni nk try la menggoda sungguh...neleh air lior weiiiyyhhh
ReplyDeletecantekkk... bole try nih... TQ Bundo...
ReplyDeletegee,maria,
ReplyDeletetry jangan tak try..
asam podeh tempoyak ni bila org perak kawen ngan org melaka ye bonda? hehehe
ReplyDeleteAslmkum Bundo.apa kabar? lama tak singgah sini. wah lauk asam pedas...menyelerakan. mmg betul org Melaka kalau tak da lauk asam pedas tak sah..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ibundo... kami ada tempoyak dalam peti ais, nanti kami cuba...nampak sodappp!
ReplyDeletehuhuhu..tak dek tempoyakkkkk..sedihnyaaa...tengok je la dulu..huhuhu
ReplyDeleteummiaisyah
ReplyDeletehaha.. gitulah gamaknya..
mamasya,
wkmsalam, kabar baik. Hari hari asam pedas pun takper
amie,
bolehlah tu
q,
adei..
ohhhh..sedap ye bundo? mmg ada tempoyak ni ha...tapi kan..haruslah 2 pot nasik tak cukup nanti ni..cmne tuh?
ReplyDelete