Already wednesday? Time comes and goes too fast. Tak cukup kaki tangan nak berlumba dengan masa ni. Tick tock tick tock.. all you know the end of your journey is drawing nearer. Too eerie even to think about it?
Kita cakap pasal pisang jer lah. Pokok pisang ni banyak betul gunanya. Kalau tanam sebatang cepat betul beranak-anak. Tak payah bagi baja hormon dia tetap beranak. Dah tu dalam satu pokok pisang tu macam-macam yang kita boleh gunakan. We just name every part of it: daun pisang, jantung pisang, buah pisang, batang pisang.. Do you know the use of batang pisang? Dulu-dulu orang mandikan jenazah atas batang pisang. Batang pisang tu dibuat seakan-akan tempat tidur dan jenazah diletakkan di atasnya.
Kulit batang pisang itu pula boleh disiat-siat panjang buat tali.
Buah pisang? Of courselah untuk dimakan. Sometimes I wonder why do people always give away pisang untuk sedekah di masjid-masjid. Asal sedekah bagi pisang. Asal sedekah bagi pisang. Bagilah buah anggur ke, longan ke ..hihi.. to name a few la. Agaknya pisang murah, senang dibawa dan senang dimakan.
Anyway, at my house pisang is always at hands. Untuk buat pelincir. Kalau tak mahu berjam-jam duduk dalam toilet tak keluar-keluar.
Ni sebab ada stok pisang berlebihlah ni bundo buat muffin. Sedap tau.. especially when still hot.
A
350 gm tepung gandum
15 gm baking powder
B
190 gm caster sugar
C
3 biji telur grade A (kalau grade B guna 4 biji)
200gm butter cair
1 tsp esen vanilla
D
250 gm pisang yang telah dilenyek
80 ml fresh milk
E
blueberry fillings (beli dah siap)
Ayak A. Gaul bersama B.
Masukkan C dan D. Gaul rata, tak payah pukul.
Masukkan suku ke dalam bekas muffin. Letak blueberry filling. Tutup dengan adunan sehingga 3/4 cup. Bakar at 200C seama 20 ke 25 minit.
Makan bersama kopi panas.
ibundo
Salam Bundo..sedapnya tgk mapin ni..suka filling blueberry..rs masam manis gituu :=)
ReplyDeleteasalam kak pah..mak ai..sesajo tunjuk gambar yang meleleh keluar tu..sodap boto nampak e..
ReplyDeleteAyo...bundo sampai meleleh tu...air liur kita pun meleleh ni.
ReplyDeleteAssalamualaikom kakpah!
ReplyDeleteaaiii lom jemaat dh stori jenazah ni.. eerie sunggoh..
terleleh dh ni nengokkan yg meleleh tuuuuuuuuuu
Bundo, meleleh air liur tengok blueberry filling yang meleleh tu..
ReplyDeleteSalam bundo... dah lama tak buat mapin..tengok meleleh leleh tu..
ReplyDeleteSalam..amboiiihhhh..bila tengok part yang meleleh tu yang buat tak tahan tuuuuuu
ReplyDeleteas-salam ibundo
ReplyDeletemengoda sungguh blueberry yang meleleh tu..sedapnyeee!!!!
yana,
ReplyDeletesalam.. Mapin ni sedap makan sekali sekala je. selalu, jemu..
erna,
haha.. tau takper..
puan ros, saja cari yang meleleh kehkeh..
azeeda,
ReplyDeletemau tak..haha
cahyaindah,
saja nak suruh telan air liur
nazrah,
bundo pun dah lama tak memapin sebenarnya..
sue,
salam. hehe..
ady,
salam. masak apa petang ni ady..
kak,rain check dulu jantung pisang tu...tapi i hv another posting for you..:)
ReplyDeletesedap.. anak2 ita kalau bab muffin suka tambah ada blueberry
ReplyDeleteDel,
ReplyDeletejangan sampai ko termimpi2 dah le.
juwita,
kita jarang2 buat mafin ni sebab anak2 kalau makan pun seketul je..