Sebenarnya masa bundo mula-mula buka blog masak ni, ada bundo buat posting pasal lawa terung. Tapi masa tu bundo tak berapa serius lagi dengan dapur bundo ni. Buat n3 pun bila teragak. Itupun cuma untuk rujukan anak-anak. Sejak dua menjak ni je bundo rajin nak update.
Di sini bundo tulis resipi. Pada yang dah tahu, tengok gambar je lah. Orang negeri semilan, tak payah tengok langsung.. hehe
4 biji terung panjang
4 ulas bawang merah dihiris nipis
2 biji limau kasturi
1 cawan santan pekat
2 ulas cili padi warna merah dihiris
2 ulas cili padi warna hijau dihiris
garam secukupnya
Terung dibakar hingga empuk. Sejukkan dan buang kulitnya. Isinya di koyak-koyak dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan bawang, cili yang telah dihiris, santan dan garam. Perahkan limau. Gaul dan rasakan masam, pedas dan masin. Biar secukup rasa.
Makan segera, jangan disimpan sebab santannya santan mentah yang tidak dimasak. Kalau perah sendiri, gunakan air panas.
Selamat menjamu selera.
ibundo
Salam bunda,sedap ni macam krabu jugak kan?
ReplyDeleteala2 kerabu yeh kakpah.. tp bukan kerabu.. sedap kan kalo santan fresh ni.. yum yum..
ReplyDeletebundo..hubby suka makan benda lau xsalah area pahang pon panggil lawa or lawor jgk...sy xpandai buat tp taw mkn sb hubby yg buat hhehehe
ReplyDeletebundo, mak mertua gee masak camni gak tp daging bakar... raya baru ni jamu sedara mara...pergh!! mantoppp!!
ReplyDeleteerr....saya ni 1st time baru dengar masakan ni kak pah...adik beradik dengan sayur lemak ke?
ReplyDeletekak pah..sodap tu..lagi2 kalau dicampurkan dengan ikan pari kering dibakar dan ditumbuk
ReplyDeleteSalam Kak...Wah nampak best ni..kalo makan ngan ikan goreng garing2 berkali tambah ni....
ReplyDeletekak,klu mkn sll tentu jd lawa kan..hehe :)
ReplyDeletepuan ros,
ReplyDeleteala ala kerabu gaklah tapi bukan kerabu hehe
ena,
eh.. kpah cakap macam kau cakap plak kan. ye la tu.. ala-ala je.
mizwa,
kehkeh.. seronok la awak ye ada orang tukang buatkan.
gee,
ReplyDeleteo ye ke.. belum penah trai ngan daging bakar. mesti best.
cheq su,
bukan adik beradik. Bau2 bacang..
erna,
pergh.. tak hengat dunya makan.
sue,
haah.. ikan goreng garing. ada pulaak sambal belacan.
del,
maka bertambah lawa dan jelitalah.. haha.
omak sey uboh lado itam sikit. feveret sey ni dr kocik sampai la skang...
ReplyDeletetijah,
ReplyDeletemano kau poi jah tonggolam lamo bona..
sedapnya kakpah..saya suka lauk pauk cam gini....pakai terung lagi la suka....:)
ReplyDeleteado kak kojo byk. so jadi silent reader yo la. hehe
ReplyDeleteSodap ehhh tekau..
ReplyDeleteLawa @ sejenis makan yg mentah atau separa mentah. Seangkatan dengan Kerabu di negeri-negeri Pantai Timur. Lawa ni lebih popular di negeri2 selatan Semenajung Tanah Melayu.Kalau di Indonesia terutama di Bali disebut Lawar. Sama juga teknik pembuatannya. Mentah @ Separa Mentah.
ReplyDelete