Wednesday, September 21, 2011

Lawa Terung

Siapa yang lawa? Terung yang lawa. Orang negeri semilan panggil lauk macam ni lawa terung. Orang negeri lain panggil apa ek? Masa kecik dulu mak bundo cukup suka buat lauk ni. Kadang-kadang terung diganti dengan timun. Lawa timun.  Lawa timun pun rasanya lawa macam terung jugak.

Sebenarnya masa bundo mula-mula buka blog masak ni, ada bundo buat posting pasal lawa terung. Tapi masa tu bundo tak berapa serius lagi dengan dapur bundo ni.  Buat n3 pun bila teragak. Itupun cuma untuk rujukan anak-anak. Sejak dua menjak ni je bundo rajin nak update. 



Di sini bundo tulis resipi. Pada yang dah tahu, tengok gambar je lah. Orang negeri semilan, tak payah tengok langsung.. hehe

4 biji terung panjang
4 ulas bawang merah dihiris nipis
2 biji limau kasturi
1 cawan santan pekat
2 ulas cili padi warna merah dihiris
2 ulas cili padi warna hijau dihiris
garam secukupnya


Terung dibakar hingga empuk.  Sejukkan dan buang kulitnya.  Isinya di koyak-koyak dan masukkan ke dalam mangkuk. Masukkan bawang, cili yang telah dihiris, santan dan garam.  Perahkan limau. Gaul dan rasakan masam, pedas dan masin. Biar secukup rasa.

Makan segera, jangan disimpan sebab santannya santan mentah yang tidak dimasak.  Kalau perah sendiri, gunakan air panas.

Selamat menjamu selera.

ibundo

16 comments:

  1. ala2 kerabu yeh kakpah.. tp bukan kerabu.. sedap kan kalo santan fresh ni.. yum yum..

    ReplyDelete
  2. bundo..hubby suka makan benda lau xsalah area pahang pon panggil lawa or lawor jgk...sy xpandai buat tp taw mkn sb hubby yg buat hhehehe

    ReplyDelete
  3. bundo, mak mertua gee masak camni gak tp daging bakar... raya baru ni jamu sedara mara...pergh!! mantoppp!!

    ReplyDelete
  4. err....saya ni 1st time baru dengar masakan ni kak pah...adik beradik dengan sayur lemak ke?

    ReplyDelete
  5. kak pah..sodap tu..lagi2 kalau dicampurkan dengan ikan pari kering dibakar dan ditumbuk

    ReplyDelete
  6. Salam Kak...Wah nampak best ni..kalo makan ngan ikan goreng garing2 berkali tambah ni....

    ReplyDelete
  7. kak,klu mkn sll tentu jd lawa kan..hehe :)

    ReplyDelete
  8. puan ros,
    ala ala kerabu gaklah tapi bukan kerabu hehe

    ena,
    eh.. kpah cakap macam kau cakap plak kan. ye la tu.. ala-ala je.

    mizwa,
    kehkeh.. seronok la awak ye ada orang tukang buatkan.

    ReplyDelete
  9. gee,
    o ye ke.. belum penah trai ngan daging bakar. mesti best.

    cheq su,
    bukan adik beradik. Bau2 bacang..

    erna,
    pergh.. tak hengat dunya makan.

    sue,
    haah.. ikan goreng garing. ada pulaak sambal belacan.

    del,
    maka bertambah lawa dan jelitalah.. haha.

    ReplyDelete
  10. omak sey uboh lado itam sikit. feveret sey ni dr kocik sampai la skang...

    ReplyDelete
  11. tijah,
    mano kau poi jah tonggolam lamo bona..

    ReplyDelete
  12. sedapnya kakpah..saya suka lauk pauk cam gini....pakai terung lagi la suka....:)

    ReplyDelete
  13. ado kak kojo byk. so jadi silent reader yo la. hehe

    ReplyDelete
  14. Lawa @ sejenis makan yg mentah atau separa mentah. Seangkatan dengan Kerabu di negeri-negeri Pantai Timur. Lawa ni lebih popular di negeri2 selatan Semenajung Tanah Melayu.Kalau di Indonesia terutama di Bali disebut Lawar. Sama juga teknik pembuatannya. Mentah @ Separa Mentah.

    ReplyDelete