Sunday, June 26, 2011

Sambal cencaluk

Kalau makan sambal cencaluk, mesti orang lalu lalang kita tak nampak.  Macamana nak nampak sebab mata berair dek menahan pedas. 

Untuk anak-anak ibundo yang tak tahu buat sambal cencaluk dan tahu makan je, ni ibundo turunkan resepi.


1/2 botol cencaluk
2 biji bawang sederhana besar (ataupun 6 - 10 biji bawang kecil)
10 biji cili api merah (kalau nak lagi pedas boleh tambah)
5 biji cili api hijau (kalau nak lagi pedas boleh tambah)
5 biji lima kasturi
petai (ikut suka banyak mana nak bubuh)

Bawang di hiris halus.
Cili juga dihiris halus.
Petai di belah dua dan dipotong dua sekiranya besar.  Kalau petai kecil tak payah potong.
Gaul semua di dalam mangkuk.  Perahkan asam limau.  Kalau kurang masam, boleh tambah limau.




Sekian.

ibundo

4 comments:

  1. sambal cencaluk...sedap.. cicah dgn ikan goreng atau timun...mau bertambah nasi..

    ReplyDelete
  2. Adeh!!! ptg2 dtg sini ada cencaluk ltk petai lagi...huhuhu ngences nih :P

    ReplyDelete
  3. noor,
    tak nampak mak mentua lalu..

    mama hawa,
    adei...

    ReplyDelete